Експеримент: 4000 души на концерт, ще се разпространява ли коронавируса?

Проектът Restart-19 е на стойност 1,1 милион долара
24 юли 2020 19:34, Нели Христова
42
Експеримент: 4000 души на концерт, ще се разпространява ли коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Все още не е напълно ясно кога отново ще можем да посетим концерт на любимите си изпълнители, но група германски учени ще се опитат да установят дали това може да се случи по-скоро, отколкото очакваме.

Те планират да организират концерт, на който ще използват всичко - машини за мъгла, флуоресцентни средства за дезинфекция на ръцете и устройства за проследяване на контакти - за да се определи дали е възможно да се провеждат големи закрити събития, без да се разпространява новият коронавирус. На събитието ще бъдат поканени 4000 доброволци.

Учените от Martin Luther University of Halle-Wittenberg ще поканят меломаните на концерт на германската звезда Тим Бендзко в Лайпциг на 22 август. Проектът им ще струва близо 1,1 милион долара и носи името Restart-19.

"Ще се опитаме да разберем, дали има път между старото и новото нормално, което ще позволи на организаторите да съберат достатъчно хора в една закрита зала, за да не претърпят загуби", казва Щефан Мориц, координатор на проекта, пред The Guardian. Според екипa от учени, забраната за събиране на голяма публика заради коронавируса представлява заплаха за доходите на много музиканти и атлети, които разчитат на тълпите, за да получават пари, пишат от Deutsche Welle.

Напоследък събитията с голяма публика са редки заради пандемията. Последните, които видяхме, бяха на ръгби мач в Нова Зеландия, която се похвали, че е елиминирала вируса. На спортното събитие присъстваха 20 хил. души. А миналият месец Доналд Тръмп започна предизборната си кампания с митинг в Тулса, Оклахома. Там имаше около 6 200 присъстващи. Но масово големите събития бяха отменени по целия свят.

Онези, които искат да участват в Restart-19, трябва да са между 18- и 50-годишни и да представят отрицателен тест за COVID-19 направен до 48 часа преди експеримента. Те ще трябва да носят маски и ще преминат през три концерта - един без социална дистанция, един с по-бавен вход и стриктна хигиена и трети, на който участниците ще стоят възможно най-далеч един от друг, за да има социална дистанция.

Учените планират да събират информация по много различни начини, като един от тях е участниците да предават данни на всеки пет секунди за това къде се намират в стадиона с помощта на преносимо устройство за проследяване на контакти. Те ще използват флуоресцентни средства за дезинфекция на ръцете, така че учените с UV светлини ще могат да видят кои повърхности са били докоснати и "стават особено опасни" за предаване на вируса. Ще има машина за мъгла, чрез която ще се визуализира как коронавирусът може да се разпространява от аерозолите.

Учените твърдят, че рискът да се заразиш с COVID-19 на концерт е малък, но забавлението не е напълно безопасно. Вече 878 души са се регистрирали като доброволци в експеримента, а учените се надяват, че ако всичко мине добре, резултатите ще станат ясни през октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Всеки сам избира как да живее.Дали да се радва на живота с приятели.Или да се крие като плъх с маска на лицето.Имам въпрос:В момента ако съм с положителен тест и искам да не нося маскаи са се радвам на живота с приятели.Приятелско ли ще е от моя страна да ги заразяваме,докато аз се радвам на живота си?
33
0
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
*** като тебе са най-опасни, иначе вируса не е опасен.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че ако има зараза, ще се разпространи.Що за простотия?Само дето вече хората не се интересуват.Разбраха, че не е толкова страшно.Аре бегайте вече с тоя вирус!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко се свежда до лична отговорност. Гробищата започнаха да се пълнят по цял свят с хора които мислеха, че вирус няма. Аз не се панирам от новините и не знам защо изобщо някой го прави, но си имам едно на ум. Нося си маската в закрити помещеня, спазвам си дистанция и си мия ръцете. Всеки е свободен да прави каквото си иска :)
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива експерименти вече бяха направени и то пред очите ви,ама вие плашипутаци,нищо не виждате и не осмисляте!Експериментите станаха тук в страната ви,на няколко стадиона,на няколко мача с по няколко хиляди души(на единия бяха към 15000!От тогава мина доста време и...нищо не стана.Никакъв "бум" на "заразяванията"!Това обстоятелство явно не убягна от "очите" на някои управляващи и те побързаха да забранят посещенията на мачовете!Но,за тяхна беда,от повече от 14 дни има хилядни протести и нищо
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз бих се записал в експеримента ако беше без маски.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"големи закрити събития" ????Тия ПОЛУДЯХА съвсем.
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сега е момента мангъров и всички, които твърдят, че няма вирус да се запишат и да ни убедят, че няма нищо страшно."-------------------Аз нито веднъж, никъде, нито съм чул, нито съм прочел Мангъров да твърди, че няма вирус. Точно напротив. Аман от първосигналници.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е няма защо да се хабят с 4000 човека - да гледат нас - трета седмица десетки хиляди са с часове по улици и площади. Засега бройките са горе-долу същите като преди започване на протестите. Да видим нататък.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11: А тези плъхове,като тебе,сврели се по къщите си в отделни стаи от домашните си,с маски по муцуните си,миещи се непрекъснато с дезинфектанти и непрекъснато треперещи да не ги посети някой заразен,какви мишоци и с какъв "интелект" са?!Какви експериментални маймуни са?Треперещи и умираши от страх...непрекъснато,до логичния си край,който спохожда всеки човек!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАПОМНЕТЕ - няма да има никакво увеличение за "заразените" с коронавирусА!!!!!!Всички сме свидетели и участници в масовките на най-голямата манипулация,дирижирана от Световното задкулисие,във войната му срещу народите на планетата!!!
23
4
 
9
 
! Отговори
д-р Керарски преди 3 години
Има само два начина човек да умре,да умре като истински човек или да умре като шашкънин...на снимката видях страшно много шашкънье....
22
0
 
6
 
! Отговори
тина търнър преди 3 години
Лили Иванова дали ще организира такъв концерт?
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки сам избира как да живее.Дали да се радва на живота с приятели.Или да се крие като плъх с маска на лицето.Не е редно да съдим нито едните, нито другите.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6И като има бунтове какво ще стане?Тия бунтове знаят ли за какво ще се бунтуват?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Организатор д-р р Менгеле син?Това са опити с хора?
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15А твоят живот каква стойност има?
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз залагам, че няма да се разпространи.
16
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Организатора е немският Мангъров с благозвучното име Amwolf Matthaeus!
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Армен Бабикян е толкова ***, че вируса го мисли за дърво и го заобикаля :)

Спонсорирани публикации