Впечатляващи скокове на цените на жилищата в Европа

Жилище в Лисабон - новата модна дестинация на американците
9 юли 2022 21:45, Елка Василева
74
Впечатляващи скокове на цените на жилищата в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Лисабон привлича особено силно чуждестранните инвеститори, които вече държат 40 процента от пазара на недвижими имоти, а цените на жилищата са скочили с 13 процента през първото тримесечие на 2022 г. - най-силното покачване от 12 години, по данни на в. "Диариу де нотисиаш".

Това голямо поскъпване продължава вече две години: между март 2020 и януари 2022 г. цените са хвръкнали с рекордните за Европа 27,5 процента. А през първото тримесечие сделките с чужденци са се увеличили с цели 70 процента спрямо същия период на миналата година.

Пандемията засили интереса на купувачи от Европа и Северна Америка, търсещи по-добро качество на живот с по-достъпни цени, отколкото в повечето големи западни градове. Тези чужденци са вложили миналата година историческите 920 милиона евро в жилища в португалската столица.

Градът е изключително популярен сред американците, които са го избрали за своя нова модна дестинация, издигайки се за две години от пето до първо място сред международните купувачи, измествайки французите, след които се нареждат китайците и британците.

Представители на сектора очакват този интерес да продължи да кара цените да скачат в контекста на дефицит на предлагането и силно поскъпване на работната ръка и строителните материали. От тази ситуация страдат най-вече местните купувачи от средната класа, подчертава "Диариу де нотисиаш".

В други страни скокът на цените на жилищата е още по-впечатляващ

Париж остава най-скъпият град в Европа, но Франция е сред страните с най-умерено поскъпване на жилищата. Особено впечатляващ е скокът на цените през последните години в Нидерландия (+59 на сто), следвана от Португалия (+55,5 на сто), Германия (+44,5 на сто), Австрия (+39,6 на сто) и Ирландия (+36,1 на сто), изтъква в. "Репюбликен лорен".

Същото е положението в големите европейски столици и градове. Средната цена на жилищата в Амстердам е хвръкнала с 61,6 на сто през последните пет години, в Копенхаген - с 47,8 на сто, в Лисабон - с 44,7 на сто, във Виена - с 36,4 на сто, в Мадрид - с 35 на сто, в Дъблин - с 29,5 на сто, а в Стокхолм - с 28,9 на сто.

Най-висока е средната цена на квадратен метър в Париж (12 917 евро), далеч преди Лондон (7916 евро), Осло (6833 евро), Копенхаген (6708 евро), Берлин (6200 евро), Амстердам (5686 евро), Виена (5248 евро), Мадрид (4889 евро) и Лисабон (4486 евро), по данни на портала за недвижими имоти FNAIM.

ЕЦБ не изключва спукване на балона на недвижимите имоти с покачването на лихвите

В доклада си за финансовата стабилност, публикуван през май и цитиран от Ройтерс, Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че пазарът на недвижими имоти, доближаващ балон в някои страни от еврозоната, ще пострада от очертаващото се покачване на лихвите. Според финансовата институция стойността на имотите в Европа е надценена средно с 10 до 15 процента, а в някои страни - дори до 60 на сто.

ЕЦБ се опасява от ефект на спукване на балона на недвижимите имоти в еврозоната, дълго време раздуван от политиката на нулеви лихви, ако ставките по ипотечните кредити се повишават по-бързо от инфлацията. По нейни изчисления цените на недвижимите имоти могат да спаднат с 0,83 до 1,17 на сто при всяко покачване на лихвите по ипотечните кредити с 10 базисни пункта, след отчитане на инфлацията. Освен това финансовата институция не изключва нови корекции на финансовите пазари заради войната в Украйна, по-осезаемо забавяне на растежа на световната икономика или необходимост от по-бърза от очакваното корекция на паричната политика.

Централната банка алармира и за риск от спирала цени-кредит в някои страни, изтъквайки, че в Словакия, Естония и Литва се наблюдава едновременно най-силно увеличение на цените на жилищата и най-голям растеж на ипотечните кредити. Най-голямо задлъжняване по ипотечни кредити спрямо БВП се наблюдава в Нидерландия, Кипър и Гърция.

В Полша задлъжняването на домакинствата поражда заплаха от жилищна криза. Заради все по-скъпите ипотечни кредити поляците затъват в дългове, докато в същото време на пазара не достигат 2 милиона апартамента, предупреждава седмичникът "Политика". А пристигането на най-малко 1,5 милиона бежанци от Украйна след началото на войната тласна наемите рязко нагоре - с 25 до 70 на сто в големите полски градове.

За да се овладее инфлацията, достигнала 12,3 процента, Полската национална банка (NBP) непрекъснато повишава основната си лихва, която от 0,5 на сто през април 2020 г. нарасна до 5,5 на сто през май 2022 г. В резултат на това месечните вноски на кредитополучателите растат главоломно, понякога с цели 90 процента само за няколко месеца.

На пазара на недвижимите имоти в България за последните 6 години номиналните цени растат с почти същите нива, както и в страните от ЕС

На пазара на недвижимите имоти в България за последните 6 години номиналните цени растат с почти същите нива, както и в страните от ЕС, заяви неотдавна Георги Купенов от "ЕРА Недвижими имоти", цитиран от БТА. Средното реално повишение на цените на имотите в България, когато се извади факторът инфлация, е 3,8 на сто годишно при средно 4,06 на сто за ЕС.

Страните с много по-голям растеж са Унгария, Португалия, Люксембург, Чехия и други държави, а България е на нивото на Испания, Малта, Швеция, Румъния. Практически в 19 страни от ЕС цените растат по-бързо от България, коментира експертът и добави, че страната ни е в последната група по растеж на цените. В момента инфлацията нараства с по-високи темпове от цените на имотите, каза експертът и посочи това като възможност за инвестиции.

Купенов отбеляза, че съотношението между нашите цени и тези в развитите страни не отговаря на разликите в икономическото развитие, което означава, че цените на имотите в България все още са по-ниски, подобно на Румъния. Той илюстрира мнението си с пример за Чехия, където БВП на глава от населението е 22 000 долара, а в България е около 10 000 долара, същевременно разликата в цените е около четири и половина пъти.

Според експерта ипотечното кредитиране при нас е по-ниско спрямо много страни в Европа, като страната ни е почти в края заедно с Унгария. В България хората предпочитат да купуват жилища със спестявания и не повече от 30-35 на сто от покупките за последните една-две години са с ползване на ипотечен кредит. Инвестициите в недвижими имоти в България също са под средните за ЕС, изтъкна Купенов.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
схемата е проста преди 1 година
Схемата им е пирамида...Строителите ни прибират парите от високи цени на имоти, банките ни обират с безумни лихви, а заплатите са мизерни...И навсякъде тези на върха прибират всичко, а служителите работят на минимални заплати...И разбирам сградите да бяха красиви и лукс, а са грозни панелки и тук там нови комплекси...
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: И аз така чух, примерно в Китай има брутален балон и е пред срив ситуацията. Богати комун. функционери (!?!) гледат да си изнесат подкупите в чужбина, дори да са на загуба имотите или без доходност от наеми не ги боли. И влагат тихомълком в западна европа и америка. Итал. мафиози също. В България нищо чудно същата история да е, в едно предаване споменаха, че много държавни служители се спускали на имоти, спестили от закуски и те горките...
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не парви сметка, че това безумно увеличение прави имотите на практика непродаваеми,в края на случаката едни големи пари отиват при едни хора,които става милионери.Защо мислите шефът на Хоум 2 Ю стана мултимилионер за година?Това е от големи брокерски комисионни.Сега имотите на 150 хиляди евро са трудно продаваеми, кой с честен труд в България ще даде над 300 хиляди лева за имот,само в София са,другите са от сивия сектор,а 3стаен масово е 500 хил лв..Имотите се ползват за перачница на пари
63
1
 
2
 
! Отговори
Име преди 1 година
До Анонимен: Е чак пък бутафория. Имат много хубави социални помощи, помощи за болни и тн., на улицата няма да останеш. Затова всичкото прабългарин натам драпа да иде. Който остане без работа ще взема преди това една година пари за безработни. Ама ако имаш ипотека за 30 години и на петата година останеш без работа, пък имаш и деца да гледаш, може да ти приседне.И не само в германия, и в бг може да ти приседне много яко, при нашите цени и заплати, и не дай си боже да ти се наложи да продаваш.
62
2
 
5
 
! Отговори
Мнение 2 преди 1 година
3% за брокер е лудост,каква работа вършат брокерите изобщ,освен да приберат процент,те имат интерес от високи цени?Трябва собествено всяко жилище в повече да се облага в пъти повече,за да се попречи в частни или фирмени богаташи да пречат на други с по-малки доходи да закупят собствено жилище.Не може един коптор от 60-те години да се продава на цена,че и по-голяма от ново строителство.В старите сгради млади хора почти не живеят,пълно е с хора на възраст,които не са склонни да плащат за ремонти
61
3
 
3
 
! Отговори
Мнение 1 преди 1 година
Жилищният сектор е най-нерегулирания в светивеб мащаб,въпреки, че масово става дума за бизнес с частни лица.Строителните фирми пък в БГ сякаш изобщо не подлежат на контрол.Тази употреба на жилищата за опазване на дохдите е престъпно.Редно е всяко жилище да се оценява от поне трима независими лицензирани оценители, като надценката да не надвишава 20 процента от данъчната оценка.Всички финанси отиващи в строителство трябва да имат прозрачен произход и броенето на ръка да се забрани на практика.
60
1
 
6
 
! Отговори
Дрогиран брокер преди 1 година
И розови поните акат дъга и бонбони...
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ЕЦБ не изключва спукване на балона...." Да де, ама те балоните идват един след друг- падането е временно, повишаването е постоянно- на принципа две напред, едно назад.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няколко фактора може да намалят търсенето с по малко:- по-високи лихви - намалят търсенето и сумите, които може да си позволи човек.- инфлация - все по-малка част от заплатата остава за ипотеката- рецесия/безработица - спада търсенето и качва евентуално предлагането на имотиИ ако всички се случат едновременно, спадът няма да е само с малко...
57
6
 
10
 
! Отговори
Защо? преди 1 година
Човешкият род заслужава само тежък комунизъм и един като Сталин да ни мачка всеки ден, докато ни се избие тази алчност от главите!
56
3
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 година
И накрая: потърсете в гугъл money.bg и "имотна еуфория", статия за предишния балон 2008г, с линкове към статии от малко преди и малко след балона. Какви са били темите - от цените на имотите вървят смо нагоре, сигурна инвестиция, до спаднаха с х % и още падат, май не е толкова сигурна инвестиция .....
55
2
 
6
 
! Отговори
Име преди 1 година
Продължение: А не дай си боже да почне рецесия, да има по-значителни уволнения, и от там ще намалее търсенето. Те германците и без това реват, че на места цените са станали фантастични, дори с добри доходи не можеш да си позволиш хубаво жилище (без да се стискаш и без ипотека за 35 години и нагоре). А търсенето идвало отчасти не само от ниските лихви, но и от италиански и китайски не съвсем легални капитали, които си търсели изпиране... но при криза не се знае какво ще стане.
54
3
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 година
Мога специално за германия да кажа. по статиите пишат все още за покачаване на цените на имотите. Но по форумите се шушука, че намаляват купувачите, а се увеличават продавачите и започват да правят отстъпки, продажабите намалявали като цяло. А това е само началото, засега само се качиха лихвите по кредитите и скочиха цените на материалите. Но лихвите май ще скачат още. А сметките за газ и ток ще скочат в пъти тази зима, на някои няма да им стига за ипотеката...
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болести,студ,глад и скъпотия.Тоя хубав живот от Световната банка ли ни го подготвиха?Всики тия разбирачи дето решават са за народен съд.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братя и сестри, това, което се задава е не просто пукане на балона, а атомна бомба!! Опичайте си акъла да не ревете после! А някои и се само+биват! Мислете отвъд медиите и ''експертите''!
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме нотариус в родата... Не гледайте платените публикации в медиите. Сделките са все по-малко и се сключват на поне 20% по-ниска цена от обявената. Някои хора тук или имат къса памет или изобщо са пропуснали какво се случи 2007-2009 година. Други казват е да, ама сега е по-различно. Вярно е - сега е много по лошо! Много хоре ще реват, а на другии пра внуците им ще изплащат коптори!
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България и 20 имота да имате пак ще живеете като куче..
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
исках да купя имот в Германия в малък град ,апарт..окоро 60кв.м.беше обявен за 214 000 евро,сравнително поносимо състоятие,явихме се на оглед чрез фирмата за недв.имоти и после обявиха ,че се наддава на стъпка от 5000 евро,но не официално на яве в офис,а само с имейли, цената му от 214000 евро стигна 275000 евро,мина над пазарната,какво е това таддаване с имагинерни купувачи,започнаха да мошенничестват в Германия, говоря за недвижимите имоти
48
0
 
4
 
! Отговори
никиии преди 1 година
Мамили са ме и мен там, ама те не са длъжни да взимат Евро. Не са чейнджбюра. Само, че тук улиците ни са като след война, а там всичко е чисто и подредено. Благодарение на г оведата, които ни управляват
47
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В германските медии се говори за край на вечният скок на цените на имотите, за понижено търсене и за спукване на имотния балон. Това е през последния месец след като започнаха масовите съкращения. Там щом кихат, тук в България рецесията ще ни помете.

Спонсорирани публикации