Лавров: Британците вдигат ескалацията на войната на ново ниво

Русия ще реагира на доставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна
22 мар 2023 17:30, Александър Попов
198
Лавров: Британците вдигат ескалацията на войната на ново ниво
Снимка: БГНЕС

Русия ще бъде принудена да реагира съгласно военната си доктрина на доставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него решението на Великобритания да снабдява Украйна със снаряди с обеднен уран изостря ситуацията до ново, опасно равнище, посочва Ройтерс.

"Що се отнася до нашата реакция на такива доставки, ние, разбира се, ще вземем това предвид при нашите действия. Ние имаме ангажимент към международните норми за водене на война, имаме своя военна доктрина и както казаха президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу, ще трябва да отчетем, че британските ни колеги издигат тази ескалация на ново, много сериозно ниво", заяви Лавров.

Той каза на пресконференция след среща с еритрейския външен министър Осман Салех Мохамед в Сочи, че Русия се противопоставя на опитите на западните държави да търсят дразнители и да поддържат нестабилност в Африка, включително в Африканския рог, отбелязва ТАСС.

Лавров благодари на Еритрея за нейната последователна и принципна позиция по отношение на геополитическите процеси, започнати от Запада "под прикритието и претекста на украинската криза".

Той каза, че е обсъдил с еритрейския си колега въпроса за сътрудничество във военната сфера и сигурността.

Според Лавров прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан изпълнява задачи, поставени от западните страни, а самите те "забраняват този орган да разследва престъпления на държави членки на НАТО".

Руският външен министър заяви, че Москва е разтревожена от ситуацията в Централноафриканската република след убийството на китайски граждани от екстремисти.

В същото време фактът, че паралелно с това в Кения са регистрирани безредици, "не изненадва особено" руската страна, отбеляза той.

"Защото нашите западни колеги постоянно изискват от африканските лидери, от лидерите на други държави да следват техните съвети. А тези, които проявяват някаква минимална независимост, получават различни провокации от страна на Запада", каза Лавров, като добави, че "не твърди, но не изключва, че и този път е било така".

Руският външен министър посочи, че наистина има ситуации, които се случват в икономиката, в социалната сфера и предизвикват протести и възражения от страна на населението.

"Но в огромното мнозинство от случаите Западът се стреми или да създава такива ситуации, или да ги използва в свой интерес", заяви той./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами слагайте памперсите тогава, какво чакате?
71
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски си джитка из Бахмут, а Лавров прави единственото което може - заплашва.
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 70, руските терористи се стремяли да има по-малко цивилни жертви? Хахахах, ти сам вярваш ли си копейко?
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А руснаците какво мятаха в Азовстал?
68
2
 
5
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
То Украйна искаше касетъчни боеприпаси от САЩ, но те не им дадоха! Ако Украйна имаше щеше веднага да ги използва! Изобщо не им пека за хората!
67
4
 
9
 
! Отговори
Маг Минчо преди 1 година
Ето го Човека, който подобри световния рекорд,като разсмя най-много присъстващи на международна конференция!
66
2
 
4
 
! Отговори
Еритреец преди 1 година
ХАХАХАХАХАХа
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 63, aма го "прави" това цунами само на картинка, както и по форумите, но не и в действителността!
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54 Това са бронебойни снаряди и вместо волфрам се ползва обеднен уран,защото е по-твърд ,но не е съвсем безопасен ,защото си е уран и си остава в природата.Сега ,ако руснаците решат,че ще използват термобарични и касетъчни боеприпаси където им падне ще остане ли някой доволен.До сега руснаците се стремяха да има по-малко цивилни жертви,а това може и да се промени.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Януари 2023 г. Посейдон вече е в режим бойно дежурство.
62
5
 
5
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
Добре бе! А ние в България нещо да сме подписвали и гарантирали на Украйна а?? А Германия ( която е плотила най много пари за Украйна до сега). А ЕС нещо длъжно ли е на Украйна??
61
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже нивото на образование на русофилите не е много високо и може да се засинеят тук - обедненият уран не е радиоактивен, а се използва само неговата плътност. Разбира се никой тежък метал не е полезен за почвата , но хора които изляха милиони тонове в Украина и избиха делфините в Черно море изобщо не трябва да отварят дума за това.
60
5
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Ама каква война, бе, другарю фашист? Нали беше тридневна военна операция?
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Bloomberg: Инфлацията в Обединеното кралство остава близо до най-високото си ниво от четири десетилетия. Индексът на потребителските цени се повиши с 10,4% през февруари след ръст от 10,1% месец по-рано, съобщи Службата за национална статистика. Икономистите очакваха цифрата да спадне до едноцифрено число.
58
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обеднения уран причинява рак и замърсява околната среда за стотици години! Вреден е!
57
8
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Посейдон прави цунами с височина на вълната от над 300 метра и земетресение от степен 12.
56
3
 
1
 
! Отговори
Полицията полудя преди 1 година
Полицията в ПЕРНИК и Бобов дол е застанала на страната РОМИ (ДЖИПСИ) срещу Българите, слугуват на Джипси за да изтезават Българи!
55
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм за Русия! Човек винаги трябва да е на страната на по-слабия!
54
5
 
9
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
А! Каква война? Нали е само операция?
53
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британците не са ви колеги. Това е нация 500 години напред от вас, крепостни бедняци с БВП на глава от населението наполовина на бедна България.

Спонсорирани публикации