ИРА планирала да убие кралица Елизабет II в САЩ?

Това разкриват документи на ФБР
26 май 2023 18:50, Нели Христова
26
ИРА планирала да убие кралица Елизабет II в САЩ?
Снимка: БГНЕС

Кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха от убийство по време на посещение в САЩ през 1983 г., показват наскоро публикувани документи на ФБР, цитирани от BBC.

Федералното бюро за разследване публикува група от файлове, свързани с пътуванията на покойната кралица до САЩ след смъртта й миналата година.Те показват как ФБР, което по онова време помага за осигуряването на безопасността на монарха, е било обезпокоено от заплахи от страна на ИРА.

Заплахата за убийство е била отправена към полицай в Сан Франциско.

Според досието служител, който посещавал ирландски пъб в Сан Франциско, предупредил федералните агенти за обаждане от мъж, когото срещнал на мястото. Той заплашил да търси отмъщение за дъщеря си, която "е била убита в Северна Ирландия от гумен куршум".

Заплахата идва на 4 февруари 1983 г. - около месец преди посещението на кралица Елизабет II и нейния съпруг принц Филип в Калифорния.

"Той е планирал да се опита да нарани кралица Елизабет и е щял да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху Кралската яхта Британия, когато тя преминава отдолу, или щеше да се опита да убие кралица Елизабет, когато тя посети Националния парк Йосемити", се казва в документа.

В отговор на заплахата Тайните служби планирали да "затворят пътищата на моста Голдън Гейт, когато яхтата се приближи". Не е ясно какви мерки са били взети в Йосемити, но посещението се състоя. ФБР не публикува подробности за арести.

Кешът от 102 страници беше качен във Vault, информационния уебсайт на ФБР, в понеделник след искане на Закона за свобода на информацията, подадено от американски медии.

Много от държавните посещения на покойната кралица в САЩ, включително посещението през 1983 г. на Западния бряг, дойдоха по време на повишено напрежение на фона на Размириците в Северна Ирландия.

През 1976 г. покойната кралица беше в Ню Йорк за честването на 200-годишнината на Америка.

Документите разкриват как е издадена призовка на пилот за управление на малък самолет над Батъри Парк със знак, който гласи "Англия, махни се от Ирландия".

Файловете показват как ФБР е останало бдително за това, което е смятало за реален потенциал от заплахи за покойната кралица. Нейният втори братовчед лорд Маунтбатън беше убит при бомбардировка на ИРА край бреговете на графство Слайго, Република Ирландия, през 1979 г.

Преди личното посещение на покойната кралица в Кентъки през 1989 г. вътрешна бележка на ФБР гласи, че "възможността за заплахи срещу Британската монархия е постоянна от страна на Ирландската републиканска армия (ИРА). Бостън и Ню Йорк са помолени да останат нащрек за всякакви заплахи срещу кралица Елизабет II от страна на членовете на ИРА и незабавно да ги предоставят на Луисвил в Кентъки."

Известно е, че покойната кралица, която е притежавала състезателни коне, е посещавала Кентъки няколко пъти през живота си, за да се наслади на акцентите в конния спорт на щата, включително Кентъки Дерби.

По време на държавно посещение през 1991 г. покойната кралица трябваше да гледа бейзболен мач на Baltimore Orioles с президента Джордж Х. Буш. ФБР предупреди Тайните служби, че "ирландски групи" планират протести на стадиона и "ирландска група е запазила голям блок от билети за трибуни" за мача.

Бюрото каза на NBC News, че може да има "допълнителни записи", които съществуват освен публикуваните тази седмица, но не определи график за тяхното пускане.


26
Още от Ако щете - вярвайте
10 знака, че партньорът ви е емоционално дистанциран
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
ERII преди 1 ден
И въпреки това не е отменила работните си посещения. Каква жена! А внукът й, който напусна Великобритания и работата си на работещ royal, не спира да реве, че държавата му е спряла охраната, че и започна да съди.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Как се убива вампир бе бате?
19
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 2 дни
да някой който планира убийство ще отиде да го каже точно на полицай .... тези ни взеха съвсем за канарчета.. поредната журналистическа лъжа за някой друг лев!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Стига писахте за дъртулата, нали пукна!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е планирала планирала *** тя взела че се гътнала естествено..Край на плановете! Мисията изпълнена..
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Разгроми СССР и .......коминтернова Англия дойде която ще задминава Индия по население.............на година над 600 000 емигранти приемат пишеше
15
2
 
2
 
! Отговори
Demonaz преди 2 дни
До РептилюгаИ тя отиде при Сталин,Мао и скоро и путин.
14
0
 
7
 
! Отговори
Лизи ин дъ бокс преди 2 дни
Това ли ви е водещата новина за деня. Дъртата умряла кикимора? Ко стана с прокси киро? Май го припикаха.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Като чета ирландеца да не е Слави Трифонов дето за чалга отварачка си слушал:"Камъните падат,падат от небето"
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Щеше да оттърве българия от едно зло !
11
0
 
4
 
! Отговори
Дон Кикот преди 2 дни
Чарлс щеше да е млад крал е не както сега на трона пенсионер.
10
2
 
5
 
! Отговори
Русия преди 2 дни
Ку са чудити що постоянно на заливат със атлантическити ценности и нувини,ФАЩ сяка гудина даат 100 мильона лева за тр0лове и пропаганда
9
3
 
8
 
! Отговори
Рептилюга преди 2 дни
Отиде и тая при бандера и чръчил! 3 дена ядох пих и се веселих
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Дъртатааа вече пукнааааа
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 7 - Въй! Хора по 97-98 години умирали! НЕ ДУМАЙ! АНАА МАЙКОУУУУУ
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Коя?
5
5
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 дни
ИРА НЕ МОЖЕ ДА СТЪПИ И НА МАЛКИЯ ПРЪСТ НА БИЛИ КОЙТО Я ЛИКВИДИРА И НЕЯ И СЪПРУГА И САМО С ЕДНА ДОЗА ОТ БЛАГОДАТНАТА КОВИД ВАКСИНА :) И НА ДВАМАТА БЕШЕ ТУРЕНА ОТ ВАСИНАТА НА ПФРИЗЕР И БИОНГЕЙТСХ/ СЪПРУГА НА КРАЛИЗАТА УМРЕ ЗА 6 МЕСЕЦА СЛЕД ВАКСИНАТА А ТЯ ЗА 6 МЕСЕЦА СЛЕД ВАКСИНАТА ПОЧНА ДА ХОДИ С БА-СТУН А КРЪВТА И СЕ СЪСИРИ ДО СТЕПЕН ДА НЕ МОГАТ ДА Я СПАСАТ.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да, то тъй става... Казал Иван Иванов от Тъбъдътково в кръчмата и го арестували... То за такова нещо трябва повече от перфектна организация.
3
2
 
4
 
! Отговори
Ледник преди 2 дни
Англията ке потъне
2
4
 
6
 
! Отговори
А Кинжалите свистят преди 2 дни
Свистят кинжалите и носят свобода в ковчег метален. Стотици мегатони атомен юмрук ще изтрещи по масата във Брюксел, и Европейци ще размахат сърп и чук.