Боядисване вкъщи - кои грешки не бива да повтаряте?

Ето няколко съвета за по-добър цвят
28 май 2023 20:25, Иванка Гъркова
1
Боядисване вкъщи - кои грешки не бива да повтаряте?
IStockphoto

Боядисвате ли си косата у дома? Не всеки има достатъчно време или пари, за да посети салона. А и след пандемията много жени установиха, че могат да се справят отлично с тази задача и така да спестят някой лев. Макар че не говорим за техники като балеаж или руси кичури, не е толкова лесно да намажеш боята и я измиеш след определено време. Понякога стават някои грешки, които могат да променят начина, по който изглежда вашата коса. 

Перманентната боя за коса е идеалният вариант, ако искате дългосрочна промяна на цвета на косата. Дори и да не ви хареса, тя пада по-бързо и може да я замените с друга. Но полутрайната ще се отмие едва след 20 пъти под душа. Докато трайната издържа най-много, но с нея може най-лесно да си съсипете гривата, ако не внимавате. 
 
Освен това, ако боядисвате косата си у дома за първи път и не сте сигурни какво количество ви е необходимо, ще трябва да вземете поне две кутии. Тънката и дебелата изискват различен подход - нещо, което някои подценяват. Това може и да ви накара да слагате повече боя, отколкото е необходимо, за да покрие добре. 
 
Ето основните грешки, които трябва да избягвате, когато боядисвате косата си у дома:
 
1. Увредена коса не бива да се се боядисва
 
Една от най-големите грешки, която можете да направите, е да боядисате косата си, когато тя е увредена. Тогава тя е суха, с чупливи и сплитащи се краища. И химикалите в боята само ще я прецакат още повече. Имайте предвид, че използването на боя за коса от кутия е по-евтино от боядисването на косата ви в салон, тъй като боята за коса в кутия от магазина е по-силна от тази, която предлагат специалистите. 
 
„Боята в кутия обикновено е с по-концентрирана формула, защото трябва да работи върху косата на всеки, който си я купи“, казва фризьорът и собственик на салон Сабит Хантал пред Sunday Edit. „Тъй като е формулирана толкова силно, тя крие и повече рискове“, добавя той. 
 
Ако искате да имате здрава и лъскава коса, не бива да ползвате боя, ако тя е увредена. По-добре е да се подстрижете и потърсите специална козметика за нейното подхранване и насърчаване на растежа. Едва след това, при подобрение, може да прибегнете към боядисване. 
 
Друг огромен недостатък на боядисването на вашата третирана или увредена коса е, че тя може да стане по-тъмна, отколкото желаете. Особено в краищата, където има повече накъсвания и сухота. Причината е, че увредената коса е силно пореста, което означава, че ще попие повече пигмент. 
 

Боядисване на косата – какво е демиперманентен цвят?

Боядисване на косата – популярни цветове за пролетта

Допаминово боядисване – кой цвят е най-актуален?

2. Не мийте косата си непосредствено преди боядисване
 
Чували ли сте, че трябва да отидете с мръсна коса в салона, за да ви боядисат? Колкото и да ви се струва странно, избягвайте да миете косата си по-малко от 24 часа преди да я боядисате.Така ще запазите естествените масла в скалпа, които го предпазват. Те създават един вид защитен слой, който предпазва от химикалите в боята. Когато измиете косата си в рамките на 24 часа след нанасянето на боята за коса, това ще доведе раздразнение и дори сърбеж на чистия ви скалп. От друга страна, нанасянето на боя за коса върху немита коса предпазва както нея, така и скалпа от боята и всяко последващо раздразнение.
 
„Мазнината служи като допълнително покритие, така че когато отидем да разрушим кутикулата, има по-малко увреждане и накъсване на косата и дразнене на скалпа ви“, казва фризьорката Тери Фе' пред Makeup.com. В случай, че искате да боядисате косата веднага след измиване,  знайте, че скалпът ви ще има много по-малко защитна бариера. В този случай трябва да използвате боя за коса, която не съдържа амоняк. Така ще намалите риска от парене, зачервяване и дразнене. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации