Светът отбеляза най-горещия си ден откакто има записки, ще чупим още рекорди

Изследователите са загрижени за покачващите се температури
5 юли 2023 18:00, Нели Христова
61
Светът отбеляза най-горещия си ден откакто има записки, ще чупим още рекорди
Снимка: БГНЕС

Средната световна температура достигна нов връх в понеделник, 3 юли, надхвърляйки 17 градуса по Целзий за първи път. Американски изследователи казаха, че новият рекорд е най-високият в инструменталните записи, датиращи от края на 19 век.

Учените вярват, че комбинация от естественото метеорологично събитие, известно като Ел Ниньо, и продължаващите емисии на въглероден диоксид, излъчвани от човечеството са причина за покачването на температурите.

Миналият месец също беше потвърден като най-топлия юни в света, регистриран досега.

Учени от Националните центрове за прогнозиране на околната среда на САЩ казаха, че средната температура в света е достигнала 17,01 градуса на 3 юли, счупвайки предишния рекорд от 16,92 градуса, който беше поставен от август 2016 г.

От началото на тази година изследователите са загрижени за покачващите се температури на сушата и в морето.

Рекордните пролетни горещини в Испания и много страни в Азия бяха последвани от морски горещи вълни на места, където обикновено не се наблюдават, като Северно море.

Тази седмица Китай продължи да изпитва продължителна гореща вълна с температури на някои места над 35 градуса, докато южната част на САЩ също стана жертва на задушаваща топлина.

Най-високата стойност, отбелязана в понеделник, е най-високата откакто през 1979 г. започват да се водят сателитни наблюдения. Експертите също така смятат, че е най-високата, откакто към края на 19-ти век започват широко разпространените инструментални записи.

Изследователите смятат, че новият глобален връх е комбинация от естественото събитие Ел Ниньо и продължаващите емисии на въглероден диоксид.

Южното колебание на Ел Ниньо или ENSO, както правилно се нарича, има три различни фази: гореща, студена или неутрална. Това е най-мощното колебание в климатичната система навсякъде по Земята.

"Средната глобална температура на повърхностния въздух, достигаща 17 градуса за първи път, откакто разполагаме с надеждни данни, е важен символичен крайъгълен камък в нашия затоплящ се свят", каза изследователят на климата Леон Симонс цитиран от The Guardian. "Сега, когато започва по-топлата фаза на Ел Ниньо, можем да очакваме много повече ежедневни, месечни и годишни рекорди, чупещи се през следващите 1,5 години."

"Вероятно юли ще бъде най-топлият месец в историята, а с него и най-горещият месец в историята: "всички", което означава от преди около 120 000 години", казва Карстен Хаущайн от университета в Лайпциг. "Докато температурите в южното полукълбо ще се понижат малко през следващите няколко дни, шансовете са през юли и август да станат още по-топли дни, като се има предвид, че Ел Ниньо вече е в разгара си“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
MIKE преди 10 месеца
Би било чудесно да споделят записите за температурата от "преди 120 000 години" за да може да се ориентираме по-добре.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 50 Не знам на колко години си,но ако си поне на 40 я кажи дали си спомняш какви бяха зимите в България през 80 те и 90 те. Пълно със сняг и децата се пързаляха с месеци по улиците. Сега вече се събират общо 3 седмици с голям сняг за цялата година. Да не говорим,че декември е около 15 градуса. И това вече е нещо нормално за нас. Та дали няма промяна.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лъжи, дори и така да е хората ще се адаптират, за справка обърнете се към Дарвин, *** толкова сте зле!
39
0
 
3
 
! Отговори
ДЕТСКИ и ПОМОЩИ преди 10 месеца
ЗА РАЖДАЕМОСТ, САМО ЗА МАЙКИ НАВЪРШИЛИ 18 и ЗАВЪРШИЛИ СРЕДНО
38
4
 
8
 
! Отговори
До 42 преди 10 месеца
Миналата зима бе най-студената м историята на Южният полюс откакто има измервания на температурата там. Ама викаш да не вярвам на подобни резултати ,а на затоплистите.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Всички което означава от преди 120000 хиляди години"е това е достатъчно да сме наясно че много,ама много здраво ни бълникат!
36
0
 
9
 
! Отговори
Дрън та пляс преди 10 месеца
Един канадски професор по физика, който не участва в истеричната "затоплистка" пропаганда, каза за средната глобална температура "В този термин има толкова смисъл, колкото и в "средния телефонен номер на Ню Йорк". А онзи, който уж знае точно температурите през последните 120 000 годин, да се укроти - има само косвени данни от сондажи в ледове и седименти с такова възможно отклонение в стойностите, че са напълно безполезни. Важното е с тази алабалистика да ни върнат в 19 век по жизнен стандарт
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сигурно ще ме упрекнете,че не мисля"глобално",ама в тоя ред на мисли не помня такова студено и дъждовно лято ,а имам доста години зад гърба си!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То, че нещата не са наред е ясно. Няма как да си изливаме химийте в океаните,моретата въздуха и да си викаме,че всичко е нормално. Но няма обяснение,защо не се говори в инвестиране на гори и дървета,а се говори само за зелена енергия. Ясно е,че един ден изкопаемите горива ще свършат с това темпо и трябва да пестим ако можем. Но всичко се прави така,че хората да плащат възможно най-скъпо за всяка иновация и умишлено всичко става бавно,скъпо и трудно
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"новият рекорд е най-високият в инструменталните записи, датиращи от края на 19 век." А КАКВО Е СВЪРШИЛО МАЛКО ПРЕДИ ТОВА??? МАЛКАТА ЛЕДНИКОВА! ЕПОХА!!! От ледниковата епоха насам се затопля! А сттига бе?
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чакайте бе някъде по света се пържат яко,това означава че за всички ли е така,нещо сте мраднале леко.Е днес си беше задушно през деня ама юли е вие що искате,сега загърме и се разлади,да ве eeб.а у oлuгофрените!
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега на кой да вярвам??? Наганьо или на професионалистите? Не знам!
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 41 Ти може и на 90 г да си,но светът не е голям колкото виждаш от прозореца
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз съм почти на 50 години и по-студена пролет и лято не помня. И като гледам прогнозите същото ще е и през целия юли.Но затоплистката пропаганда си върви.
28
0
 
4
 
! Отговори
Ел Миньо преди 10 месеца
Излиза, че краят на 19. век е бил "преди около 120 000 години". Разбрахте ли? ;))
27
0
 
5
 
! Отговори
12345 преди 10 месеца
След 10 години ще си говорим пак!
26
0
 
5
 
! Отговори
Супер преди 10 месеца
По топли зими по ефтин газ
25
5
 
5
 
! Отговори
Аз на туй не вярвам преди 10 месеца
Вярвам на бг конспиративните теористи само те знаят всичко
24
0
 
8
 
! Отговори
Е то бива бива преди 10 месеца
Е то бива бива ама вашето тъпо фукнциониране вече просто ме дразни !!!! Спрете с тези реклами - дразните вече *** гладни журналисти !!! Като няма пари в журналистиката хванете се нешо друго некадърници
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия учени са обучавани от ИИ на Харвард, като Кири и Кокори. Ко да очаквате? Аз климатика на отопление го включвах чак до края на юни, тия па ми говорят как 35 градуса била супер топлата температура. *** до смешника, платени фалшиви учени по платени фалшиви новинарски сайтове.

Спонсорирани публикации