Температурите са толкова екстремни, че това е най-горещият юли от 120 хил. години

Шансовете със сигурност са в полза на рекордно лято, казва от "Коперник"
28 юли 2023 08:02, Нели Христова
72
Температурите са толкова екстремни, че това е най-горещият юли от 120 хил. години
Снимка: БГНЕС

Този месец е най-горещият в историята на планетата и най-горещият от около 120 000 години насам, твърдят учени.

Тъй като огромни части от три континента се пекат при високи температури, а океаните се нагряват до безпрецедентни нива, учени от два световни органа по климата съобщават още преди края на юли, че този месец ще бъде най-горещият на планетата досега.

Горещините през юли вече са толкова екстремни, че е "почти сигурно", че този месец ще счупи рекордите „със значителна разлика“, се казва в доклад на Службата за климатични промени "Коперник" на Европейския съюз и на Световната метеорологична организация (СМО).

Току-що преживяхме най-горещия триседмичен период в историята - и почти сигурно от повече от сто хиляди години насам.

Обикновено тези рекорди, които проследяват средната температура на въздуха в целия свят, се чупят със стотни от градуса. Но температурата за първите 23 дни на юли е била средно 16,95 градуса по Целзий, което е доста над предишния рекорд от 16,63 градуса по Целзий, поставен през юли 2019 г., се посочва в доклада.

Данните, използвани за проследяване на тези рекорди, датират от 1940 г., но много учени - включително и тези от "Коперник" - казват, че е почти сигурно, че тези температури са най-топлите, които планетата е виждала от 120 000 години насам, като се има предвид това, което знаем от хилядолетните климатични данни, извлечени от пръстени на дървета, коралови рифове и дълбоководни седиментни ядра.

"Това са най-горещите температури в историята на човечеството", казва Саманта Бърджис, заместник-директор на "Коперник".

Всичко това означава, че лятото в Северното полукълбо ще бъде изключително горещо - потенциално безпрецедентно. "Шансовете със сигурност са в полза на рекордно лято“, каза Карло Буонтемпо, директор на "Коперник", макар да предупреди, че е твърде рано да се твърди това с увереност.

Човешките жертви на горещините са очевидни. Тъй като в някои части на САЩ температурите надхвърлиха 50 градуса по Целзий, броят на смъртните случаи, свързани с горещините, нарасна, а хората получават животозастрашаващи изгаряния от падане върху гореща земя.

В Средиземноморието повече от 40 души са загинали в резултат на бушуващите в региона горски пожари, подхранвани от високите температури. В Азия продължителните и интензивни горещини отнемат човешки животи и застрашават продоволствената сигурност.

Причиненото от човека изменение на климата е основният фактор за тези извънредни горещини, каза Бърджис. "Глобалната температура на въздуха е пряко пропорционална на концентрацията на парникови газове в атмосферата".

Едно скорошно проучване установи, че изменението на климата е изиграло „абсолютно преобладаваща“ роля за горещите вълни в САЩ, Китай и Южна Европа това лято.

Появата на Ел Ниньо, естествено климатично колебание с влияние върху затоплянето, не е оказала огромно влияние върху температурите, тъй като все още е във фазата си на развитие, каза Бърджис, но тя добави, че през следващата година то ще играе много по-голяма роля и вероятно ще доведе до още по-високи температури.

Новината, че юли ще бъде най-горещият месец, идва на фона на множество тревожни рекорди, които вече бяха счупени - и след това счупени отново - това лято.

Според "Коперник" миналогодишният месец е бил най-горещият юни в историята със "значителна разлика".

След това през юли светът преживя най-горещия си ден в историята. На 6 юли средната глобална температура се е повишила до 17,08 градуса по Целзий, според данните на „Коперник“, като е надминала предишния температурен рекорд от 16,8 градуса по Целзий, поставен през август 2016 г.

Всеки ден от 3 юли насам е бил по-горещ от рекорда от 2016 г.

"Навършват се седем месеца до 2023 г. и почти всеки месец тази година е бил в топ пет на най-горещите в историята", казва Бърджис, като добавя, че ако тенденциите се запазят и през есента и зимата, 2023 г. вероятно ще бъде сред най-топлите години, регистрирани някога.

Океанската топлина също е на рекордно високо ниво. В средата на май температурите на повърхността на световния океан достигнаха „безпрецедентни нива“ за това време на годината.

"Това, което виждаме в момента, не сме виждали досега", казва Бърджис.

Ким Коб, климатолог от Университета Браун, който не участва в доклада, нарече новия температурен рекорд за юли "поразителен", но предупреди, че той ще бъде счупен отново.

"Страшно е да се помни, че след още едно десетилетие това ще се разглежда като сравнително хладна година, най-вероятно", каза тя и добави: "Ако хората не харесат това, което виждат това лято, ще бъдат доста шокирани от по-високите нива на затопляне, към които се насочваме".

Петтери Таалас, генерален секретар на СМО, заяви, че екстремното време през юли разкрива „суровата реалност на изменението на климата“.

"Необходимостта от намаляване на емисиите на парникови газове е по-спешна от всякога", се казва в изявлението му. "Действията в областта на климата не са лукс, а задължително условие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По време на Ковид първите 15-20 минути по новините на телевизиите се говореше само за това. През последните дни първите поне 10-15 минути от новините са отделени за климата. Облъчват здраво стадото и то започва да блее така, както му казват. Скоро ще ви обясняват, че да пътувате е много лошо и затова цените на билетите и бензина трябва да се вдигат, а стадото ще ръкопляска възторжено. Ще ви кажат, че къщи могат да имат само тези, които могат да ги направят енергиен клас А, а другите под наем.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Стоко - Ти си пример за про_мит мозък. Да, вярно, коментарът ти съдържа и верни неща, но в началото показваш колко здраво си нала_пал кукичката. Кой според теб трови доматите? Извънземните или хората? Дали някой ги трови с кемтрейлс или по друг начин вече е отделен въпрос. Защо ги тровят? За кеф ли? А относно кемтрейлс САЩ признаха през 2019 официално, че със самолетите се пръска. Естествено медийте почти не споменаха за това, за да може спящите красавици като теб да не се събудят.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не, според мен това е най-топлият юли от поне 120 млрд. години и то не само на Земята, а направо в цялата вселена хахаха
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В края на Корона истерията се появи видео със скрита камера, в което се казваше, че новата ПЛАНдемия ще бъде Климата! - Но това е Теория на конспирацията: избивайте кравите, че п р ъ ц К а т и пазете климата! А! Не забравяйте и да ядете скакалци, принтирани месо...
62
0
 
3
 
! Отговори
Мдаааа, преди 8 месеца
същите тези учени преди 120 хил. години са мръзнали на опашка за маслини по това време,нали? Що за екошизофения,баце?!?
61
4
 
3
 
! Отговори
Стоко преди 8 месеца
За българинът, както винаги, всичко е конспирация и някоя зла сила трови доматите и чушките му с чеймтрейлс. Глобалното затопляне с още градус нагоре няма да го усетите по жегата, а по всички останали екстремуми - валежи с над 100 литра на час, пресъхващи кладенци и водоеми, дълги сухи/влажни периоди, зима по един месец, миграция на вредители и болести, резки температурни шокове, редовни горски пожари, бури и т.н.
60
2
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 8 месеца
Прав е г-н Владо.
59
2
 
3
 
! Отговори
До 58 (До Владо) преди 8 месеца
Бъркаш повечето хора сме си съвсем читави, а оскотялите сте малко.
58
2
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 8 месеца
А, ето още един "специалист", който не е прочел и една книга в живота си.
57
4
 
2
 
! Отговори
До Владо преди 8 месеца
Ти тази оскотяла маса от полудиви същества народ ли я наричаш? Има един малък процент от читави хора, останалото за нищо не става.
56
3
 
10
 
! Отговори
Здрасти, Владо преди 8 месеца
Като си толкова компетентен, защо срамежливо пропусна да споменеш с какви косвени методи се "измерват" температурите преди хилядолетия и в какъв диапазон са вероятните отклонения на стойностите. След това можеше да прецениш обективно каква полза има от толкова мъгляви "данни" освен за затоплистко-алармистка прропаганда, чиято цел е преразпределяне на десетки трилиони долари към гарантирано губещи отрасли.
55
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Такъв студ през лятото не съм виждал? Ходих по магазините да си купя топло облекло, а там нема.....а в момента е толкова студено, че се облякох в мечата кожа на моя дядо! Хубаво, че съм я запазил горе на тавана и по времето на социализма, комунистите не ми я откраднаха!
54
9
 
3
 
! Отговори
Владо преди 8 месеца
Българския народ тази година направи рекорд по ниско IQ и тъ*по*та. Както измерват радиуса на земята и разстоянието и до слънцето (не с метър), възрастта на дърветата (не с часовник), възрастта на последните динозаври (не с календар), така и могат да измерят температурите преди 120000 години. Като не ви се вярва в никаква наука вече поне си купете някой прецизен термометър и измервайте всяко лято средните температури, че да повярвате най-накрая, че глобално затопляне има!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Планетата ще си тука още милиарди години, въпросът е дали ще пъпли нещо по повърхността,но на парче скала едва ли и пука!
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До наблюдател какви дивотии написа... Какво "унищожаване на планетата", мислиш на планетата въобще би и се отразило няколко градуса разлика? И сто градуса разлика няма да имат никакво значение за "планетата" истерично микромозъче. "близък учен в НАСА" ее ехехе какво изучава в наса, трохите под масата в столовата ли? Докато мете?
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който иска световна война да си гори в ада.Аз пък умрях от студ хаха.
50
11
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 8 месеца
близък учен работещ в НАСА ми каза преди време, че хората които ще бъдат свидетели на унищожаването и края на планетата вече са родени...... а ние да продължаваме да плещим простотии
49
3
 
12
 
! Отговори
ЦИРК НАУКА ЗА ПАРИ преди 8 месеца
Когато "учените" пишат абсолютни лъжи и недоказуеми измишльотини като категорични "факти" в полза на пропаганда на нечии зловредни, античовешки цели, "науката" вече не е наука, а цирк
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само където не е
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди 120 000 години сигурно са го мерили неандерталски учени и сега техните потомци правят същото!