Трябва ли да се страхува Украйна от апетитите на Унгария и Румъния?

Десни политици вече говорят за анексиране на територии
11 фев 2024 14:45, Александър Попов
275
Трябва ли да се страхува Украйна от апетитите на Унгария и Румъния?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако Русия победи във войната? При това положение десните екстремисти в Унгария и Румъния планират поделяне на Украйна.

Унгария да се върне към границите си от 1920-а година, преди да е била разделена от Договора от Трианон - за това мечтаят десните екстремисти в страната, които активно пропагандират каузата си, пише Ана Тилак от ARD, цитирана от "Дойче Веле". Част от тази някогашна Унгария са земи, които днес са украинска територия - Закарпатието в най-западната част на страната, където живеят 1,25 милиона души. Около 12 процента от тях са унгарци, сочат данните от преброяване от 2001-а година.

"Унгарски протекторат"

Лидерът на унгарската крайнодясна партия "Нашата родина", получила около шест процента на парламентарните избори през 2022-а, очерта наскоро сценарий, съгласно който Украйна "вече не е жизнеспособна" самостоятелно и се поддържа единствено с помощта на Европейския съюз и САЩ.

"Ако в тези държави настъпят политически промени и новите правителства вече не подкрепят Украйна, тогава държавата Украйна ще престане да съществува", заяви Ласло Тороцкай, цитиран от ARD. Според него в този момент регионът в най-западната част на Украйна би могъл да помоли Унгария за статут на протекторат. Тогава Карпатите биха могли да бъдат върнати на Унгария чрез референдум, гласи логиката на Тороцкай.

Депутатът от "Алтернатива за Германия" Петр Бистрон също е участвал в партийното събитие, на което унгарският политик е представил визията си за бъдещето на Карпатите, твърди унгарският портал 444.hu.

Унгарското правителство направи опит да успокои ситуацията, отбелязва германската обществено-правна медия - външният министър Петер Сиярто подчерта, че Будапеща подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Трианонската травма" и Велика Унгария

Професор Улф Брунбауер от Института за изследвания на Източна и Югоизточна Европа "Лайбниц" обаче смята, че правителството на премиера Виктор Орбан не е безучастно към пламналата дискусия. В Унгария още от 1920-а година съществува т.нар. "Трианонска травма", съгласно която политиците и обществото все още тъгуват по старата Велика Унгария.

Орбан от години се позиционира като патрон на унгарските малцинства в Словакия, Румъния и Украйна. Като премиер той не може да предявява директни териториални претенции, но надали е разочарован от повдигането на темата по линия на крайната десница чрез примера с Украйна, отбелязва АРД.

Брунбауер смята, че лидерът на "Нашата родина" Тороцкай казва това, което представителите на унгарското правителство не смеят. А правителството в Киев вероятно е обезпокоено - тъй като сигналите, отправяни от унгарското правителство през последните години, не показват, че границите са приети по вътрешно убеждение.

Претенциите на Румъния

Подобни тенденции се забелязват и в съседна Румъния. Водещ политик от крайнодясната партия "Алианс за единство на румънците" призова Букурещ да вземе част от територията на Украйна. Клаудиу Тързиу, който е един от председателите на партията и кандидат за евроизборите, иска Румъния да се обедини с някогашните си територии, които сега са част от Украйна, както и с Молдова.

Депутатката Диана Шошоака, лидер на друга крайнодясна партия - SOS Румъния - дори внесе в парламента законопроект, с който настоява за анексирането на украински територии от Румъния. Премиерът Марчел Чолаку остро разкритикува този подход и посочи, че подобна политика би била единствено в интерес на Кремъл.

Украинският парламентарист и председател на Комисията по външни работи Олександър Мережко смята, че паралелните териториални претенции към Украйна са повод за безпокойство: " Путин иска точно това. Не изключвам тези изявления да са координирани по някакъв начин". Той не вижда ясно разграничение от страна на унгарските и румънските власти от неприемливите искания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А за българите там нито дума! Що така бе атлантици?
200
2
 
9
 
! Отговори
България преди 3 месеца
и Унгария са най-ощетените държави след ПСВ по отношение на територии............ние губим Беломорска Тракия за сметка на Гърция и Западните покрайнини за сметка на Сърбия(Ньйоски договор-1919 г.).................Унгария губи Трансилвания за сметка на Румъния и южни територии за сметка на Сърбия(сега са в автономна област Войводина).Унгарците може би ще искат реванш, но те имат политици като Виктор Орбан, а не тъ@@паци като Киро от Харвард, Бойко-пожарникаря и Делян Пеевски- Дебелата ***!!!
199
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тъпата Украйна трябва да престане са съществува и православна Русия има историческата роля за този процес!
198
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 202Унгария е загубила от Първата световна война доста повече територия от България.))Повечето територии не са били заселени в болшинството си с унгарци. В Австро-Унгария,към Будапеща е цяла Трансилвания, 70%от Хърватско,1/3 от Словакия,Банат.Просто това са унгарски имперски територии, а не етнически унгарски.
197
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
To такива "десни" има навсякъде. И в България има хора викат "България на три морета!".
196
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хайде разделяйте я таз украйна вече. Всяка държава, откъснала парче да се погрижи за новата си територия и да спрат да ни занимават с тез укри и да спрат да ни доят да ги издържаме! Че и кредити да вземаме и парите да им пращаме за тяхните заплати и пенсии и отровните им храни да купуваме и ядем. Нищо укровско не щем!
195
3
 
2
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 месеца
До ВЕСЕЛИНЪ 7112136860: И да има такъв коментар, ще си останем само с коментара. Дори и да има някакво прекрояване на границите е ясно, че ние нищо няма да получим.
194
1
 
9
 
! Отговори
До 196 преди 3 месеца
Никой, нищо не е откраднал. Ум царува, ум робува, ум пратки пасе. Като си допуснал да ти се качат на главата защо се учудваш, че ще те яздят?
193
4
 
16
 
! Отговори
Унгария преди 3 месеца
може да има претенции към територии на Украйна, но не и Румъния............Унгария, заедно с България, Австрия и Германия са най-ощетените държави след няколко договора след първата световна война............т.нар. Версайска система от договори, тогава България губи западните покрайнини(за сметка на Сърбия) и Беломорска Тракия(за сметка на гадните гърци)!!
192
4
 
8
 
! Отговори
ВЕСЕЛИНЪ 7112136860 преди 3 месеца
КАК НЕ ВИДЯХ ЕДИН РОДОЛЮБИВ И ПОЧТЕН КОМЕНТАР ИЗМЕЖДУ ВСИЧКИТЕ ТУК,КОЙТО ДА НАПОМНИ,ЧЕ КОГАТО ТАЗИ ЗЕМЯ БЕ БЪЛГАРСКА НИТО РУСНАЦИ,НИТО УКРАИНЦИ,НИТО ТУРЦИ,НИТО УНГАРЦИ,НИТО СЪРБИ,НИТО РУМЪНЦИ Е ИМАЛО? ПОНЕ ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ КОМЕНТАР ДА ИМАШЕ !
191
1
 
3
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 месеца
До Анонимен 199: За Румъния имаш известно право, но не е справедливо да се пакетира към нея и Унгария. Унгария е загубила от Първата световна война доста повече територия от България. Разбираемо е да искат да си ги върнат.
190
1
 
17
 
! Отговори
До Адмирации преди 3 месеца
100 % си прав............комшиите - мамалиги от Румъния никога не са заслужавали тая голяма територия..............били са командвали от българските царе с векове наред, даже граф Дракула е бил българин-Владимир, а те му казват Влад!!!
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Унгария може да има претенции само към малка част от Закарпатието,20тина км покрай границата. Не виждам румънците към какво ще имат. Сев. Буковина и Буджак(Ю. Бесарабия) са историческа част от Молдова,каквато държава в момента съществува. А и в северна Буковина украйнците са 70%, молдовците 10%.
188
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Румъния е взела територии от Русия(съответно и Украйна) и България, Румъния не само, че не може да има претенции към Украйна, но руснаци(и съответно руско-украинци) , че и българи, може даже поискат връщанка от Румъния, вижте фактите от историята през последните две-три столетия! Затова , предлагам да няма ламтене за чуждото от страна на Румъния или Унгария, те нямат право да имат претенции към Украйна!
187
1
 
16
 
! Отговори
Между редовете преди 3 месеца
От интервюто се казва. САЩ са се разбрали вече с Русия, общественото мнение в САЩ е обработено, пари няма да има, да му мисли ЕС. Русия няма против всеки да си вземе парче от 404. Зеленски ще си харчи парите а украинците ще ядат дървото.
186
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вижте Румъния каква голяма и закръглена е. 2,5 пъти по-голяма от България. При това изкуствена държава и нация като макетата. Как са станали толкова големи? Ами с кражба на територии. Снишават се и като настъпи критичен момент се подмазват на силните на деня и взимат територии. Убеден съм, че ще вземат парче от баницата Украйна. Унгарците също ще гледат да вземат нещо, а и поляците няма да седят и да гледат. А нашите политици ги знаем какви са. Никога не сме имали добри политици.
185
0
 
8
 
! Отговори
Мършата Уркия преди 3 месеца
Я накачулиха и от ДЕМОКРАТИЧНИЯ Запад....честито на пИИИчелившите!
184
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Естествено развитие, Унгарци или румънци, изобщо не са имали територии в Украйна някога, факт! Те никога не са имали територии в Украйна! Самата Румъния е изкуствено създадена държава в края на 18 век.
183
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Започне ли този процес, ще видите как атлантиците ще започнат да предлагат отстъпване на територии в Източна Европа за създаването на нова украинска държава по израелски модел. Родните атлантици ще са на първа линия.
182
6
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Възможно е да си прав, тогава как така Унгария плаща като виновна страна с Трансилвания на Румъния??? За една нощ и изведнъж хората от унгарци станаха румънци. Това стана и с Македония.благодарение на Сталин с Г Димитров.И от 16 млн станаха 24 млн румънците

Спонсорирани публикации