Трябва ли да се страхува Украйна от апетитите на Унгария и Румъния?

Десни политици вече говорят за анексиране на територии
11 фев 2024 14:45, Александър Попов
275
Трябва ли да се страхува Украйна от апетитите на Унгария и Румъния?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако Русия победи във войната? При това положение десните екстремисти в Унгария и Румъния планират поделяне на Украйна.

Унгария да се върне към границите си от 1920-а година, преди да е била разделена от Договора от Трианон - за това мечтаят десните екстремисти в страната, които активно пропагандират каузата си, пише Ана Тилак от ARD, цитирана от "Дойче Веле". Част от тази някогашна Унгария са земи, които днес са украинска територия - Закарпатието в най-западната част на страната, където живеят 1,25 милиона души. Около 12 процента от тях са унгарци, сочат данните от преброяване от 2001-а година.

"Унгарски протекторат"

Лидерът на унгарската крайнодясна партия "Нашата родина", получила около шест процента на парламентарните избори през 2022-а, очерта наскоро сценарий, съгласно който Украйна "вече не е жизнеспособна" самостоятелно и се поддържа единствено с помощта на Европейския съюз и САЩ.

"Ако в тези държави настъпят политически промени и новите правителства вече не подкрепят Украйна, тогава държавата Украйна ще престане да съществува", заяви Ласло Тороцкай, цитиран от ARD. Според него в този момент регионът в най-западната част на Украйна би могъл да помоли Унгария за статут на протекторат. Тогава Карпатите биха могли да бъдат върнати на Унгария чрез референдум, гласи логиката на Тороцкай.

Депутатът от "Алтернатива за Германия" Петр Бистрон също е участвал в партийното събитие, на което унгарският политик е представил визията си за бъдещето на Карпатите, твърди унгарският портал 444.hu.

Унгарското правителство направи опит да успокои ситуацията, отбелязва германската обществено-правна медия - външният министър Петер Сиярто подчерта, че Будапеща подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Трианонската травма" и Велика Унгария

Професор Улф Брунбауер от Института за изследвания на Източна и Югоизточна Европа "Лайбниц" обаче смята, че правителството на премиера Виктор Орбан не е безучастно към пламналата дискусия. В Унгария още от 1920-а година съществува т.нар. "Трианонска травма", съгласно която политиците и обществото все още тъгуват по старата Велика Унгария.

Орбан от години се позиционира като патрон на унгарските малцинства в Словакия, Румъния и Украйна. Като премиер той не може да предявява директни териториални претенции, но надали е разочарован от повдигането на темата по линия на крайната десница чрез примера с Украйна, отбелязва АРД.

Брунбауер смята, че лидерът на "Нашата родина" Тороцкай казва това, което представителите на унгарското правителство не смеят. А правителството в Киев вероятно е обезпокоено - тъй като сигналите, отправяни от унгарското правителство през последните години, не показват, че границите са приети по вътрешно убеждение.

Претенциите на Румъния

Подобни тенденции се забелязват и в съседна Румъния. Водещ политик от крайнодясната партия "Алианс за единство на румънците" призова Букурещ да вземе част от територията на Украйна. Клаудиу Тързиу, който е един от председателите на партията и кандидат за евроизборите, иска Румъния да се обедини с някогашните си територии, които сега са част от Украйна, както и с Молдова.

Депутатката Диана Шошоака, лидер на друга крайнодясна партия - SOS Румъния - дори внесе в парламента законопроект, с който настоява за анексирането на украински територии от Румъния. Премиерът Марчел Чолаку остро разкритикува този подход и посочи, че подобна политика би била единствено в интерес на Кремъл.

Украинският парламентарист и председател на Комисията по външни работи Олександър Мережко смята, че паралелните териториални претенции към Украйна са повод за безпокойство: " Путин иска точно това. Не изключвам тези изявления да са координирани по някакъв начин". Той не вижда ясно разграничение от страна на унгарските и румънските власти от неприемливите искания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
9
 
15
 
! Отговори
От интервюто на Вова преди 3 месеца
Сатанистите пикаят ГАЗ!! В БГ е пълно с Евроатлантичета сатанисти които сега като почнат да пикаят газ ще напълним хранилището в Чирен и ще се диверсифицираме! Този план го измисли Кокорчо. Новият стар министър на финансите.
220
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен, Ще ти го обясним ,бе! Това е, като да имаш един двор с две къщи, едната в центъра на двора, другата в края на двора, но и двете къщи са твои и твоето семейство живее в тях, та къщата у края на двора, ето това е У-край-на-та, а целия имот, двор с две къщи е Русия!
219
6
 
3
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 3 месеца
До Ех Веселине, кога си 223 Веселин е неспасяем като Путин. Не му обръщай внимание. Човека не се подобрява.
218
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега да не се впускам в подробности, но... Никой не може да има претенции или основания към остатъците от Украйна, освен Русия и Полша! Другото, си е чиста лакомия за чуждото!
217
2
 
8
 
! Отговори
до преди 3 месеца
До Така е .. Както се вижда, световната карта не е спряла да се променя, така е от векове и така ще продължава да бъде.
216
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украински руснаци? Това, почитаемият, ще го обясни ли по-подробно, визирайки ХI век, примерно?
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Думата "апетити" не значи нищо в международното общение. Не е известно унгарското правителство някога да е изявявало позиции по този въпрос или да е правило постъпки пред международни съдилища или институции. Друг е въпроса ако етническите унгарски в Украйна вземат решение за подобна стъпка след допитване (референдум). В тази хипотеза обаче ще трябва съгласието на унгарският парламент
214
6
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 3 месеца
Това са приказки хвърлени ей така в политическото пространство. Виждаме какво става с териториалните претенции на Путин.Ако всички тръгнат да си анексират територии от векове , ще настъпи световна анархия , война и край на човечеството.
213
22
 
3
 
! Отговори
До Bad face преди 3 месеца
Путинофил, Зеленски ще си върне цялата територия. Рашите ги чака ад като пристигнат Ф-16 и ракетите с голям обсег от Германия. Цялата Раша ще гори на 300 км. от границата и рашите нищо не могат да направят.
212
1
 
7
 
! Отговори
Ех Веселине, кога си преди 3 месеца
До 202. ВЕСЕЛИНЪ 7112136860. КАК НЕ ВИДЯХ ЕДИН РОДОЛЮБИВ И ПОЧТЕН КОМЕНТАР ИЗМЕЖДУ ВСИЧКИТЕ ТУК,КОЙТО ДА НАПОМНИ,ЧЕ КОГАТО ТАЗИ ЗЕМЯ БЕ БЪЛГАРСКА НИТО РУСНАЦИ,НИТО УКРАИНЦИ,НИТО ТУРЦИ,НИТО УНГАРЦИ,НИТО СЪРБИ,НИТО РУМЪНЦИ Е ИМАЛО? ПОНЕ ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ КОМЕНТАР ДА ИМАШЕ!. . . . . учил българска история и къде? Защо си мислиш, че необразованите ше мислят така?
211
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна съществува като самостоятелна държава, субект на международното право от 1991г. Преди това хората населяващи тези земи - украинските руснаци не са имали държавност.
210
5
 
7
 
! Отговори
Xaxaха преди 3 месеца
Украйна вече не съществува - съществуват Вангуард и Блекрок, които изкупиха тази "държава" за жълти стотинки от личния им зелен прислужник. Какви са тия небивалици, които драска този смешен жълт сайт незнам. А между другото за тези, които вярват на кьор-фишеците на "медиите" - др.Путин е един от най-верните кучета на тези 2 еврейски компании. Правете си сами изводите каква "война" е това - поредния Цирк след пландемията, целящ ограбването и поробването на хората. Война има, но срещу всички хора.
209
0
 
12
 
! Отговори
Румъния преди 3 месеца
е единствената държава освен Германия, която предприема самостоятелно унищожаване на евреи.Избита са около 300 000 евреи, а диктаторът им Йон Антонеску през 1946 г. е обесен като военнопрестъпник!!Да знаете, ако не знаете!!
208
4
 
9
 
! Отговори
Стар съм вече и преди 3 месеца
ръцете треперят, краката не ме държат! НО ЩЕ ИДА ДО КИЕВ ДА ОТВЪРТЯ ЕДИН МОЩЕН ШАМАР КАТО ЗА ПОСЛЕДНО НА ТОЯ НАРКОМАНЯН И УБИЕЦ И НАЦИСТ ГНОМ ЗЯЛЕНСКИ! БАРЕМ МУ УВРЕ КУХАТА КРАТУНА!
207
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименОригиналното старо име на "Трансилвания" е Седмиградско , тъй като областта е била съставена от седем български градове, доста(векове) по-късно, там се нанасят и унгарци, а накрая се нанасят и румънци при създаването на държавата Румъния!
206
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аргументът с историческите територии не е релевантен от гледище на международното право. Съвсем друг е въпросът ако хората, населяващи тези територии вземат решение след допитване дали да се присъединят към Унгария. Но това надали стои на дневен ред.
205
2
 
10
 
! Отговори
Bad Face преди 3 месеца
Зеленски e в трескав ужас от загубата във войната! Укpaйнa e кaтo кoжaтa нa умpял ***, нищo нe мoжe дa и пoмoгнe дa ce изпънe, щe ce изпpaзни зa пocлeднo и cлeд тoвa caмo щe oпикaвa oбувкитe и кpaчoлитe нa пaнтaлoнитe.
204
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"трианонския " договор показва,още един път,че у крайна,е била изкуствено създадена.
203
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Малко известен сред българите факт е, че макар и за исторически не особено голям период от време, преди години в Румъния официален език е бил българският, а Кирилицата е била официална азбука. Нито една от т.нар. Велики сили не е имала полза от това. Повтарям, НИТО ЕДНА! После да не се чудите ама как така и в други държави освен в Турция живеят хора говорещи тюркски езици. И как и извън Русия народи които не са руснаци говорят на майчин руски. И как в сума ти арабски държави говорят на арабски.
202
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако унгарците в тези области се самоопределят чрез референдум, по примера на републиките в Донбас и Крим, следва да бъде уважено правото им да са независими или да станат част от унгарската република. Ако не направят такова допитване е очевидно, че са добре като украински граждани. Без значение е дали правителството на Унгария има или няма претенции към тези области.

Спонсорирани публикации