Под наем или в собствено жилище с кредит?

Условностите са много, а отговорът е в значителна степен емоционален
Обновена: 28 сеп 2012 14:11 | 28 сеп 2012 12:21,
123
Под наем или в собствено жилище с кредит?
Снимка: Investor.bg

Една от основните дилеми на всяко домакинство е свързана с дома – дали той да е собствен, или да се живее под наем. При всички случаи, категоричен отговор на този въпрос няма, тъй като и за двете алтернативи има достатъчно аргументи както за, така и против.

Може би единственият категоричен и еднозначен отговор в полза на живота под наем е доходът – ако вноската по ипотечен кредит изисква влагането на целия ви текущ доход, то по-добре е да не поемате по този път. Причината е проста – работата ви може и да ви заведе в друго населено място с по-добри възможности, а ипотеката ви „закотвя“.

Аргументи „за“ живота под наем освен липсата на пари, се крият и в начина на живот – ко пътувате много, не сте семеен, нямате деца и имате наследствено жилище, в което да живеете след като се пенсионирате, то може да живеете под наем в различни градове и чак на пределна възраст да се върнете под родната стряха.

Дългосрочна форма на инвестиране и спестяване

Дългосрочното инвестиране е осмото чудо на света, заявява Алберт Айнщайн. Жилищният кредит е именно такова нещо. Всеки може да се поучи от примера на родителите си, които в общия случай са закупили жилищата си от взимоспомагателни каси, или с цената на години спестявания.

Тоест дори и текущата сметка да показва, че вноската за жилищен кредит е по-висока от наема на същото жилище, например 2 пъти по-висока, важното е какво ще стане след бъдеще.
В бъдеще може наемите да се повишат 5 пъти (за период от 30 години), и да станат 2,5 пъти по-големи от вноската по кредита ви, която ще остане непроменена, ако няма промяна в лихвените нива.

Ако вярвате, че инфлацията ще бъде висока, то вашият избор в дългосрочен план е жилищният кредит. От такъв може да се спечели по няколко направления – липса на разходи за преместване, печалба от поскъпване на самия имот (в благоприятни икономически времена), не на последно място – от удобството да обзаведете и подредите собствения си дом така, както вие самите искате.

Мисъл за бъдещето

Ако сега можете да си позволявате наем от 500 лв. на месец има голям шанс да не можете да си го позволявате когато се пенсионирате. От една страна пенсионирането за сегашните млади се сочи, че ще става на 80 годишна възраст, поради тежката демографска криза и ще трябва да работите на години, когато физически и психологически няма да е много възможно. От друга страна наемните нива тогава може да са много по-високи от сега.

Затова не се учудвайте, когато сегашните пенсионери се връщат в родните си села и градове, оставяйки апартаментите си в София и другите големи градове на децата и внуците си. Живот под наем с пенсия не е възможен в сегашните, а вероятно и в бъдещите условия.

Не се учудвайте и когато английски пенсионери се заселват по българските села. Разходите в Англия са високи, а тук ниски.

Затова ако изборът ви е да живеете цял живот под наем, се пригответе да изкарате старините си на село, което не е лоша алтернатива, но трябва да сте наясно с нея и съответно да поддържате бабиния имот или да си закупите свой в годините, през които живеете под наем.
Всичко е въпрос на лична стратегия и избор.

Калкулациите

Кредит от 100 000 лв., изтеглен за 25 години при лихва от 8%, ще ви изисква месечно плащане от 772 лв. Същото жилище може да бъде взето под наем за около 400 лв. на месец, тоест двойно по-малко.

Ако живеете в град, където няма демографска криза, като например София, за която НСИ очаква ръст на населението с 45% до 2060 г., то можете да очаквате повишение на наемите и поскъпване на жилищата.

Ако сте живял под наем прекалено дълго, може би няма да можете да си позволите жилище и ще трябва да заминете за провинцията, където наемите са по-ниски. Ако пък имате собствено жилище ще си спестите разхода за наем, а в последствие можете да продадете имота и пак да заминете за провинцията.

Основен проблем на живота под наем е това, че едва ли може да се очаква да натрупате солидни спестявания. Причината е, че обикновено когато я няма мотивацията на месечната вноска по кредита, парите се използват за текущо потребление - например за по-скъпа кола.

Важното е да подберете правилната си стратегия в зависимост от града в който живеете, началната база (наследствени имоти), доходите си, очакванията за лихвените и наемните нива, както и за цените на недвижимите имоти.

При избора не забравяйте и ситуацията на пазара на наеми – нивата им са доста променливи, а дори и да имате отлични отношения с наемодателя, той винаги може да ви принуди да напуснете жилището. Аргументи като „племенника идва в София да учи“, „трябват ми пари и продавам имота“ изобщо не са за пренебрегване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ипотечен кредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лихвата е само един от реквизитите на обира! Затова не се вторачвайте само в пустата лихва. Освен това има ежегодни такси по обслужването, преразглеждането, оценителите и оценката - също всяка година. Тези допълнителни разходи далеч не са пренебрегване. Отгоре на всичкото - ако го погасиш предсрочно - пак наказателна лихва - понеже договора бил сключен преди да влезе незнамкойси закон в сила...***!
89
1
 
25
 
! Отговори
съдещ банка преди 11 години
Ако сте теглили кредит преди срива на ЕУРИБОР през 2009 година и вашия кредит е обвързан с този индекс и лихвата ви досега не е спадала или напротив - се е вдигала, значи и вие сте измамен. Погледнете си договора и потърсете инфо за схемите за измама в нета.
88
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При ипотека за 20 години, ще платиш два апартамента, но ще получиш един разбира се. Супер яка еврейска схема - банката раздава чужди пари. Как е било възможно изобщо да се стигне до такава нелепост?! Явно сме доста ***. Плащаш два, а получаваш един! Айде на промоцията!
87
2
 
48
 
! Отговори
съдещ банка преди 11 години
До Анонимен89, аз не съм се молил на никого за кредит, подписах се под изгодни за мен условия на банка славеща се с добро име. Когато лихвения индекс се срина и трябваше по договор да ми смъкнат лихвата, те ми я вдигнаха - няколко пъти. И не само на мен! Не само това, открито ме заплашиха, че могат да ми вземат жилището , ако продължа да ровя, какви са причините за увеличението! Не съм първия и последния, който ги съди. Много сме и повече ще ставаме! Вече има и спечелени дела!
86
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На практика в момента става нещо съвсем различно - наемите падат, а вноските по ипотеките нарастват заради лихвите. Така че прогноза не може да се прави. Истината е, че ако човек прави пари - ще купува имоти, ако не прави - наем.
85
0
 
32
 
! Отговори
съдещ банка преди 11 години
Мина не мине месец и пуснете тази статия!Колкото и да хвалите банките и техните "супер изгодни" предложения, хората вече се опариха и грам не ви вярват.Наемите щели да се вдигнат-теглете кредити за жилище.А защо не споменете, че лихвите също ще се вдигнат и ако в другия случай човек отива под наем в по-евтино жилище при кредитите няма мърдане.Плащаш като поп и ако се оплачеш може не само жилището да ти вземат,ами след това и да продължиш да си плащаш лихви за него.
84
4
 
38
 
! Отговори
Рентиер-пенсионер преди 11 години
В банка се влиза само да изплакнеш очи о току-що завършилите финансистки и банкерки.
83
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Към 90 , заем се връща, ако е към приятел, към банката заема се връща в десеторен размер :)
82
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Уволнен американец застреля свои колеги28 Септември 2012" - това е резултата от живот на кредит, когато икономиката се срине...
81
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ме кефи някой като каже - как ме прецака банката, сега съм роб до живот. Аланколу , я си спомни кой ходи по банките да се моли за заем. Познавам хора дето взеха заеми даже с връзки, защото не могат да докажат доход и после започнаха да реват все едно е било задължително да взимат апартамент. Всеки си има тиква на раменете и да му мисли преди да подпише, а не после.
80
7
 
5
 
! Отговори
rad преди 11 години
Някой да знае нещо безплатно? И ипотеката и наема си имат + и -.Наем+влог=гранде провал. Който може кредит, който не наем или мама и тате
79
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В САЩ лихвата по ипотечните кредити е 3.4% фиксирана за 30 години!!! Новина от вчера. Очаква се да върви надолу. Какво ми говорите тук в БГ. Тия лихви са ненормални.
78
2
 
16
 
! Отговори
aaaa преди 11 години
не теглете кредити докато лихвите не паднат на 3 % :) ако не теглите кредити банките ще се свиват ще се свиват и ще клекнат на ниски лихви или ще затворят врати :) също и не внасяйте на депозит ако не ви дават поне 10 % лихва :) иии ако депозирате им извийте ръцете с това да няма никакви такси за управления,теглене и т.н. :) щом банката иска да ви вземе парите значи има зор за тях за да ги даде на някой друг на 18 % лихва...
77
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
при тази имиграция хора няма да останат в Бг.така ,че жилищата ще падат
76
0
 
10
 
! Отговори
Христо преди 11 години
Я виж ти в бялото поле се появи една от най крадливите и бандитски банки,дано свещи да си купят с тези ограбени пари.......
75
1
 
31
 
! Отговори
реално преди 11 години
под наем=мизерияипотекиран=заробенДобре, че имам панели в наследство.
74
9
 
5
 
! Отговори
ипотекиран преди 11 години
какви са тези глупости дето пишат масово и не си вярват-"щял да живее на село като пенсионер",щял да " работи в чужбина " след време.ами като отидеш и се установиш там - продаваш апартамента а дори и още да плащаш ипотека 300 евраки надали ще те съборят с тамошните заплати.под наем = мизерия и чувство за неопределеност.На тия с депозитите да очакват лихви 3-4% .
73
1
 
10
 
! Отговори
Иванчо до 65 преди 11 години
Според ме дори сметката е още по проста: вноската по кредита да не надхвърля 20-25% от чистия ти доход.Годините не са толкова от значение.Колкото повече са годините толкова повече си освобождаваш ресурс на месец. Естествено това е за сметка на лихвите, които ще платиш.Обаче ако успяваш пък да спестиш, можеш да внесеш парите за покриването на главницата директно.Така, че всичко е въпрос на индивидуални сметки.
72
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поръчкова статия! Ако клипнете в полето в страни от текста ще видите и кой я е поръчал.
71
1
 
25
 
! Отговори
пропускат нещо преди 11 години
банката може да променят лихвата, и да не може - ще намерят начин да го направят... и така вместо лихва от 100 лева, след няколко години ще плащате 200 лева... и когато отидете в институциите - там са техни хора и да не са, за опр. сума стават, извода е - банки=робство. в чужбина не знам как е, но за нашата реалност е много лош ход да теглиш заем... като цяло лихварската система е престъпна.