Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние
395
Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дистанцията между основните политически играчи, които се явават на редовните парламентарни избори на 4 април, се запазва. ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са „Има такъв народ“. Шанс да влязат в новото Народно събрание имат още ДПС и „Демократична България“. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба.

Още по темата

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

23% от заявилите, че ще гласуват, ще дадат своя вот за ГЕРБ. Следва БСП с 18%, „Има такъв народ“ с 13%, ДПС – 9%, ДБ – 7,5%, „Изправи се. БГ. Мутри вън“ - 4,5% и ВМРО с 3,3%.

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.   

Социологът Добромир Живков обясни пред bTV, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени.

Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков.

Той уточни, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%.

Разликата се равнява на около 350 хил. души.  Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%).

„От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател“, каза социологът.
Той обясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие. 

*******
Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
7
 
6
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Не е толкова важно кой ще има повече депутати след изборите - ГЕРБ или БСП. Важно е кой ще състави правителство. А патериците на Бойко се поизчерпаха и той е в кръгова отбрана срещу всички. Марешко-патриотите я минат 4% я не, а с ДПС Бойко няма да посмее да направи явна коалиция.Така че, ще се наложи да се направи правителство с мандата на някоя от останалите партии, а без участието на БСП това няма как да стане.А времето на Бойко и ГЕРБ изтича. Вече трети мандат сме все на опашката нa EС.
319
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези прогнози в тази обстановка на пандемия сигурни са само първите 4 а другите може да бъдат доста изненадани...Ясно ако 5 и 6 не влязат гледайте какъв вой за фалшификации ще има..
318
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййй ***, вече получаваме забрана за коментари без да пишем нищо Избори идват. Рестрикции трябват
317
4
 
7
 
! Отговори
а аз я помня преди 3 години
До Нищо новоДа пълни ако ще и самосвали!Лично аз пет пари не давам!Важното е че мисли И за държавата,за разлика от некадърните крадливи червенушки!Като гледам другите каква трагедия са направо ще гласувам за него!
316
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе носи се слух, че Слави е взел окло десетина милиона от Пеевски дали е верно ? Аз се бях решил да гласувам за него но след този слух се ориентирам към Божков тъй като ДБ са НПО на Сорос и ще работят срещу България за икономическите и политически изгоди на Сорос
315
1
 
8
 
! Отговори
Д.Гаджева преди 3 години
Аз пък искам пак на Варадеро!И после в Париж! Ах как ми се иска да се намерят 30-40 хиляди lyмпени да галсуват за мой Волен.Толкова ми трябват за субсидийката .Тя не много-само едно милионче.По цяла нощ броиме и смятаме.Той,мой волния малко послъгва ,ама после се извинява!.АЗ ще го накарам да се извини!
314
5
 
7
 
! Отговори
Наблюдател от МВР преди 3 години
Румяна Бъчварова/бившата министърка на МВР/ за пореден път доказа ,че нищо не разбира от социология/агенцията и е пълно посмешище-пародия на социология/!Тя и от МВР нищо не разбираше но яко се дупеше на БАце!!!
313
7
 
7
 
! Отговори
До 335 преди 3 години
И аз ще гласивсм за Божков. Веднага се появи п.....с и ти маркира минус
312
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте с бюлетина 14 . Да изхвърлиме хинтата и Пеевски завинаги от управлението на България.
311
8
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Важното е, че БСП повече никога няма да управлява и руските партийки атака, възраждане и абв няма да влязат в парламента.
310
3
 
1
 
! Отговори
До тиквиландия преди 3 години
Вие ...ъъъ добре,ли сте?
309
9
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Анонимен 330: Сега да вземем да се плашим със "зимата на Жан Виденов" (дето отдавна е в историята) та да оставим Бойко да си пълни чекмеджето още един мандат?Айде, няма нужда! Стига му толкова.
308
8
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 години
До Вирус: Всеки сам решава. Искаме ли промяна или още от същото?След три мандата на Бойко имаме милион и 270 хиляди пенсионери с пенсии под 380 лева. И това по данни от финансовият министър на Бойко за коледните надбавки през декември 2019 (тогава бяха под 360, а с последната индексация - под 380). А от тях има хора, които са работили по 40 години.А БСП отдавна предлага преизчисляване на всички пенсии. А работещите бедни?Финансовият министър криеше приходи за да ги раздава Бойко от джипа.
307
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТикволандияЗначи,ти смяташ,че всички тия червенушки ще реформират България,така ли!?В стил "зимата на жан виденов"?Айде няма нужда!
306
0
 
3
 
! Отговори
как кво преди 3 години
До ВирусЗа смръчкули!Който иска да гласува за който си ще!
305
3
 
5
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Като им гледам партиите, листите и човеците просто няма за кого да гласуваш.Ми ся, ко прайм ?!
304
10
 
6
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До пак не разбирате: Какво ще правим след Бойко? Краткият отговор е: Ще започваме да оправяме батака, който ще остане след него. Има много неща, които могат да се направят, и за които по времето на Бойко само се приказваше. Христо Иванов отдавна говори за съдебна реформа, БСП - за преизисляване на пенсиите и енергийна стратегия, Мая Манолова - за промени в трудовото законодателство. Милиони са дадени за т.н. електронно правителство, а почти нищо не е направено. Много може да се направи.
303
4
 
8
 
! Отговори
пак не разбирате преди 3 години
Проблема не е Бойко бе,хора!Бойко е лесен!Проблема е СЛЕД Бойко какво ще правим!?
302
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е чак сега ,.може би Чалгаря ще получи мечтаните от него 50%.
301
6
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Кое им е хубавото на ГЕРБ, че все ги преизбирате? Случайно нещо да се направили за икономиката на България? Не може България да се изравни с европейските държави по жизнен стандарт, заплати и пенсии.