При вот днес: ГЕРБ - 22,3%, ПП изпреварва с малко БСП

ИТН, ДБ и ДПС се събират в два процента
296
При вот днес: ГЕРБ - 22,3%, ПП изпреварва с малко БСП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очертава се шестпартиен парламент, с шанс за седма партия, показва национално изследване на Центъра на анализи и маркетинг, направено сред 815 души между 22-ри и 26 октомври чрез пряко стандартизирано интервю "лице в лице", със собствено финансиране на Центъра за анализи и маркетинг.

Още по темата

Според данните, на парламентарните избори за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,3 на сто от твърдо решилите да гласуват, следвани от "Продължаваме промяната" - 15,8 на сто, "БСП за България" - 15,1 процента, "Има такъв народ" - 12,3 на сто. "Демократична България - Обединение" биха получили 11,8 на сто, ДПС -10,3 процента, "Изправи се БГ! Ние идваме" - 3,2 на сто. За "Възраждане" биха гласували 2,5 на сто, за ВМРО - 1,2 процента. "Друга партия" отговарят 3 процента, а 0,3 на сто ще отбележат "Не подкрепям никого".

Мисля, че всички се убедиха, че това да си първи, не значи да си победител, коментира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг, цитиран от БТА.

Той посочи също, че малката преднина на "Продължаваме промяната" пред "БСП за България" означава, че в рамките на статистическата грешка тези две партии са почти равни, като шансът да бъдат втори е на страната на "Продължаваме промяната". Юлий Павлов коментира и очакваното развитие за "Продължаваме промяната" вследствие на обявеното решение на Конституционния съд. Според Павлов, развитието може да бъде в една или друга посока, но едва ли ще е повече от един-два процентни пункта, т.е. реалният резултат може да бъде в границите между 14,5-17,5 на сто.

Между партиите, които са от четвърто до шесто място, е възможно всякакво преподреждане - първо, има три седмици до изборите, после, има вот от чужбина, обясни Павлов.

Тези резултати са така, ако изборите бяха сега, отбеляза анализаторът, като допълни, че все пак има още три седмици до вота.

Структурата на парламента не е по-различна, отколкото на предишните парламенти, отбеляза Павлов. Според него, решаващият опит за правителство ще бъде с "Продължаваме промяната" и ще трябва всички останали партии, извън ГЕРБ и ДПС, да подкрепят това правителство. Ако това не се случи, ще отидем отново на избори, смята той.

---------------
Параметри на изследването

Възложители и финансиране: Център за анализи и маркетинг ЕООД
Реализация на изследването: Център за анализи и маркетинг ЕООД
Период на провеждане: 22.10. - 26.10.2021 г.
Обем на извадката - 815 пълнолетни граждани на България. Един процент от всички анкетирани съответства на 58 000 души
Метод на формиране на извадката: двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата
Метод на регистрация на информацията: Пряко стандартизирано интервю "лице в лице"
Максимално допустим размер на статистичната грешка при 50-процентни дялове, 95 процента гаранционна вероятност с 3.5 процента


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: ДПСБСПизбориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
15
 
15
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
На хората им е много зор , кой ще първи , кой втори .Важното е , че Герб ще гледат власта вече само през крив макарон
207
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радьовските машинки ПЕЧЕЛЯТ всички избори оттук до края на света! Радьо - пРЕЗИЛдентин, а ПП (пРЕЗИЛдентското партийче) на Кирчо и Кокорчо - "прьомиери и министЕри"! Глад, студ и мутро-комунистическа ПРОПАГАНДА. У-у-раааа, братя трольовци!
206
7
 
11
 
! Отговори
Ханонимен преди 2 години
Фейк проучване, ПП ще вземат макс 7 процента след вчерашните събития, Рундьо го пишим и него бегал завалията 49 процента, дрън дрън ...
205
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак пропускате най-важното, адвокатите на мафията - Галева, Хаджигенов и простакесата модна икона Татяна Дончева ще бъдат изритани!
204
6
 
11
 
! Отговори
Провала на ГЕРБ преди 2 години
В банките има над 100 млрд депозити! Благодарение на Виденов...Черен хумор?.. На Станишев?Стига де! Заради Радев...ама Вие,сериозно ли?!
203
13
 
1
 
! Отговори
До 212 преди 2 години
Лъжата, че Волен 30 г е "смукал" е поредната манипулация на Козяк. За пръв път Атака влезе през 2005, като Волен излезе сам от ПС през 2019 г. Освен това, при Тройната коалиция Станишев хазаринът чрез Румен Петков гонеше Атака, Борисов 1 открасна 10 депутати от Атака и преследваше Волен. Каракачанов и Валери естествено назобиха от властта. Сега за кризата Волен ли е виновен? Или за купените самолети от ФАЩ, заради което Волен се раздели с ВМРО? Машината на Козяк у.бива българския народ.
202
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който и да изберем ще трябва да оправя бакиите на Радев, освен това дори и да имат първоначално разбиране 4-5 партии много трудно ще е дори и година да не се изпокарат, особено с такива лабилни като Слафчо и Тошето.
201
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 228 Гербер си личи ти всякак!-:( Ами ще те разочаровам МНОГО,Ама пък Аз лично не желая тази партия ГЕРБ вече,на бившият другар комунист др Борисов! Измислена за една вечер "Приемаща" " демократичните ценности "след 1989 г! И само да те светна.Точно от поколението на ТОЗИ ДЪРТ КОМУНИСТ СЪМ!-:) Та знам какво говора! -:))) Та др Борисов знаеше как може да е "някой" след 1989 г! Бившето борче пожарникар и мутра ,му е пределно ясно че си тръгва! Но ще пробва ,ТА АКО СЕ ХВАНЕТЕ "ИЗБИРАТЕЛИТЕ" МУ!
200
15
 
12
 
! Отговори
факти преди 2 години
Какво образование трябва да имаш, какво да работиш ,какъв морал и разбиране за живота да имаш за да гласуваш за ГЕРБ? Направете портрет на избирателя на ГЕРБ
199
4
 
11
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
ПП са хубави инициали за Подновяваме Прос***уцията! Когато Съда постанови , че си от най-стария бранш ,върви разправяй, че нямаш понятие от секс!
198
18
 
5
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
Аз ще гласувам за Възраждане за НС и Костадинов за президент. Не вярвам на анкети, винаги платенолозите лъжат. Излъгаха с 8 % по-малко за ИТН на тези избори.
197
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички партии идват на власт за да оправят единствено себе си чрез власт. От тук нататък правителствата ще са с мандат от няколко месеца до година.Криза, а кризите правят протести, стачки и падат правителства. Който и да дойде на власт нищо добро не ни чака . Икономика няма, производство няма, заеми за връщане има.
196
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шараните лапнаха въдицата на канадския мошенник...
195
12
 
13
 
! Отговори
ПРИ ВОТ ДНЕС преди 2 години
ПРИ ВОТ ДНЕС ГЕРБ е персона нон грата! Нула! Нада! Нищо! Ниенте! Ничего! Дyпка! Като НДСВ! Това ще бъде ГЕРБ след 14 ноември!!! Да, да, знам. Комунистите с кръв са я взели тая пуста власт, с кръв ще я дадат!!! Толкова по-зле за ГЕРБ!!! Защото ще бъдат осъдени за предстоящи (предизвикани от тях) кръвопролития!!! Бойко Борисов все още има шанс да си отиде с мир. И с пижама на райета...
194
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже опази ако герб пак доиде на власт - сьсипаха ни на последно място вьв цяла европа , нито от тях нито от - бсп става нещо
193
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма стъкмистика. Всички партии на статуковото като ГЕРБ, БСП, ДПС, да България -там са променените от НДСВ и реформаторски блок са впрегнали огромни финансови ресурси да очернят Кирето и ПП , защото усетиха, че ще ги отвее на изборите.
192
8
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Ами бай Радьо Губи ли? Нищо не става от него.
191
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 217Партията на Промяната,се създаде по съвсем естествен път!И тук малък Бойкофиле,да се опитваш да намесваш някакви имена И бившата КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ БСП Е несериозно!Другарката Нинова след тези избори,както и др Борисов! Уверявам Ви! Че тези 2 мата, СА бивши членове на ЦКна БКП преди 1989 г!И си пазят РЕВНОСТНО книжките в гардеробите! ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА НА България!! Срамота 32 г почти след 1989 г,да се кланяме на БИВШИ КОМУНИСТИ! Гласувай за младите българи българино!!
190
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надеждата е в младите, но нашите политици сякаш съзнателно работят за прогонването на младите от България. Младите българи биват заменяни със сирийци, афганистанци, роми и прочее кафява маса ...
189
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са шменти-капели! Гласувалите за ГЕРБ ще подкрепят съответно и Герджиков.При 22.3% за първите и 21.9% за професора,тези сметки не излизат. А ще има още много избиратели, които ще подкрепят опонента на Радев.Слаба анкета, даже посредствена..