Стефан Янев: Целта на всички усилия е да няма локдаун

Изборите ще бъдат проведени както е планирано, увери премиерът
29 окт 2021 09:20, Красимир Ангелов
231
Стефан Янев: Целта на всички усилия е да няма локдаун
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички усилия, които предприема служебният кабинет, са да не се стигне до локдаун. Това е една крайна мярка и ние работим да не се стига до нея, заяви премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката "Властта говори! Открито".

"С основание хората са загрижени. Въпросите за здравето на всеки един отделен човек и състоянието на здравеопазването са от особена важност. Усилията са ни в тази посока - да пазим живота и здравето чрез повишаване на капацитета на здравната система", посочи Янев и продължи:

Още по темата
"Пикът на заболеваемостта може би е в някакво плато. Надявам се в следващите дни това да се потвърди. Зеленият сертификат спомогна много повече хора да се тестват и да се разкрие т.н. скрита заболеваемост".

Той заяви още, че изборите са конституционно право на българските граждани и те ще бъдат проведени, така, както са планирани.

"В това отношение не могат да бъдат взети други решения, освен тези, взети от Народното събрание. Подготовката върви нормално, нямаме непреодолими проблеми, така че те ще бъдат проведени на 14 ноември", каза премиерът. Той отново посочи, че властите не задължават никой да се ваксинира.

"Това е въпрос на личен избор, а зеленият сертификат е световна практика като начин за ограничаване на предаването на вируса", категоричен бе служебният министър-председател.

От думите му стана ясно, че в момента медицински специалисти, под егидата на МЗ, работят по вариант за разширяване действието на зеления сертификат и за преболедували с доказан лабораторен антигенен тест.

Възможно е подобно решение, но нека се произнесат хората, които се занимават с наука и обществено здраве. Това решение не е политическо, заяви Стефан Янев.

Той не се ангажира с отговор на въпроса откога ще се върнат в клас децата от 1 до 4 клас, но уточни, че утре предстои отварянето на офертите за щадящите тестове, които да бъдат използвани в училищата.

Янев припомни още веднъж, че родителите ще имат възможност – или да оставят детето си на онлайн обучение вкъщи, или да дадат съгласието си то да бъде тествано на входа на училище чрез щадящ тест.

Премиерът допълни още, че заради предизборната обстановка темата с коронавируса се използва от различни политически сили за различен начин на говорене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, спокойно, беТо вирус нема за нашите фикуси до ъгъла и филърки до леглото. Значи няма заболяемост, няма постъпили в болници, няма нужда от локдаун. Пусни им Миле Китич и ще им мине. Сипи им една ракия, тури им една салата... Може и един контролен, че и ние нормалните нещо да видим хубаво да се случва
148
2
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Тичи ви рОс След като няма лекарство, най-важно е предпазването - ваксина и изолация..Това не го е измислил Янев - Вижда се с какво неудоволствие му се налага да го прави защото ЕС го гледа..Трябва да сме умни- на тези *** при не им пука жив ли си или не ..
147
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев е зависим и корумпиран. Комунистите го държат с назначението на децата му на високи държавни постове. Не рецитира ли това което му спуснат, ще уволнят децата му а те по честен път таква работа не могат да си намерят.
146
7
 
12
 
! Отговори
Уво 21 преди 2 години
Значи викаш, че целта не е да не умират по 200 българи от covid дневно, а да няма локдаун! Добре - ще мрем,.. но ще ви уволним на изборите!
145
5
 
12
 
! Отговори
Янев преди 2 години
... буквално казва в прав текст: ще си направим експеримента, дали МОГАТ да умрат толкова много, че да ни принудят да затворим.
144
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е клетвопрестъпник, и трябва незабавно да се отстрани от президентството, вън.
143
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то сега е по-зле.
142
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на всичките ви усилия е да осигурите втори мандат на Рундю. Колко хора ще умрат е без значение. Важното е да осигурите антиваксърския вот.
141
4
 
4
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
Гледай дедо ГОСПОД , щом не си имунизиран... НАТАМ отиваш.... ХАХАХААА.....
140
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До всичко е то-чно! Мдааа. Ясно е какви хора подкрепят ДСарите: такива, които при 125 -150 умрели на ден от Ковид "всичко е точно".
139
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преведено на шапкарски език- ако трябва ще убиваме болните но няма да дадем да стигнат 9000. Не виждам голяма разлика между Радев и Хитлер.
138
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, дигни мерезето бе, дигни го да караме нови коли по магистралите като излизаме на почивка в чужбина.
137
4
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен110 Това са смеш.ки - този сертификат у нас е фалшив. Само отбиване на номера..сякаш за пръв път този разбира че заразените са повече..Трябва да сме умни и се пазим, на никой не му пука дали ще се разболееш и умреш-ще им накривиш шапката...Ваксинирайте се...
136
3
 
8
 
! Отговори
Тичи ви рОс преди 2 години
Вирус не се бори със социално-икономически мерки - това е смехотворно. Отказвам да спазвам тоя цирк. Бойкот на мерките
135
6
 
3
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
ДнескЪ не видяхме кафявия чорап , вожда на герб , да се изръси по даден КАЗУС !
134
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"This study demonstrated that natural immunity confers longer lasting and stronger protection against infection, symptomatic disease and hospitalization caused by the Delta variant of SARS-CoV-2, compared to the BNT162b2 two-dose vaccine-induced immunity." Медици и учители- все хора "на първа линия" са едва ли не задължени да се ваксинират, въпреки, че за тях не се препоръчва ваксина или поставяне на повече от ЕДНА доза, защото е рисковано... да, тва решение не е политическо, ама хич.
133
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имах друго мнение за военните. Ама тези от резерва се оказа че са чиста проба службари! Въртят се на всички страни само и само да не им падне ламаринката която е закачена отзад!
132
4
 
6
 
! Отговори
В ДОПЪЛНЕНИЕ преди 2 години
1 един милион лева тежат около 8,5 колограма, 1 един милиард лева тежат 8,5 тона, а 8 осем милиарда лева тежат 68 тона... ег.аси шкафчето, аз на моето като си сложа лампата, книга и чаша с бира се клати
131
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
CDC - "Център за контрол и превенция на заболяванията" на САЩ одобри четвъртата ваксинация. Тези които са напълно ваксинирани могат да получт трета бустерна доза, последвана от четвърта.
130
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
European gas prices to increase further in event of harsh weather, Wintershall CEO says