Политолог: Решението на КС по казуса "Петков" няма да се отрази на рейтинга на Радев

Не може да се смята, че Кирил Петков е канадски агент, смята Слави Василев
30 окт 2021 19:55, Красимир Ангелов
336
Политолог: Решението на КС по казуса "Петков" няма да се отрази на рейтинга на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Решението на Конституционния съд по казуса с двойното гражданство на бившия икономически министър Кирил Петков няма да се отрази на Румен Радев с оглед амбициите му за втори мандат. Това мнение изрази политологът Слави Василев в интервю за БГНЕС.

"Решението на Конституционния съд, посредством което Указът на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за министър се оказа противоконституционен, е доста комплексен казус. По няколко причини – на първо място, ние сме в период на предизборна кампания. Тази информация ще повлияе по някакъв начин, може би негативно. Не би следвало съдът да става част от политическия процес в тази страна. КС на практика стана част от политиката в България", смята Василев.

Още по темата
Според него, ако духът на разпоредбата в конституцията е да предпази България от чужди агенти, които да работят в чужда полза, няма реални основания да се смята, че Кирил Петков е канадски агент.

Василев изрази мнение, че решението на Конституционния съд няма да се отрази на Румен Радев с оглед амбициите му за втори мандат. Според него авторитетът, който президентът е изградил в очите на хората, е изграден въз основа на неговата последователност и политиките, които е заемал като държавен глава. Запитан как решението на КС ще се отрази на ПП „Продължаваме промяната“, експертът отговори:

"Много зависи каква индивидуална оценка всеки един български гражданин ще даде на тази ситуация. Българинът като цяло е доста чувствителен към всичко, което излиза извън закона, особено що се отнася до политици и кандидат-политици. Това може би има потенциал да повлияе негативно на Кирил Петков, който до този момент се заявява като лице, което би могло да осъществи въпросната промяна, за която улицата жадува", обясни политологът.

Василев направи оценка на работата на Кирил Петков като министър и я окачестви като "добра". По думите му именно свършеното от Петков и Асен Василев им дава шанса да се изстрелят до втора политическа сила.

Запитан дали ситуацията с коронавируса и въвеждането на новите противоепидемични мерки ще се отрази на изборния процес и дали ще намали избирателната активност, политологът обясни, че служебното правителство се старае да не замрази живота ни отново – усилията били насочени изцяло към това да не се въведе нов локдаун.

"Ако не ни затворят до изборите, смятам, че ноември месец е един добър месец за избори, това не е лятото, както бяха последните парламентарни избори, и аз прогнозирам една висока избирателна активност или сравнително висока в порядъка, в който сме свикнали да гледаме. Може би малко над 50%, ако, разбира се, не ни затворят. Не смятам, че зеленият сертификат и ниската ваксинация са основният проблем на българите. Основният проблем е мизерията, бедността и корупцията", каза още Василев.

Във връзка с постоянните словесни престрелки между президента Радев и лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, политологът коментира, че острата позиция на Борисов е абсолютно логична и е свързана с това, че именно Радев е този, който е победил ГЕРБ на изборите.

"Основните личности в българската политика продължават да бъдат Румен Радев и Бойко Борисов, нищо, че единият е президент и заявява своята отговорност, а другият вече не е министър-председател, но продължава сякаш да тежи много в обществото. Този сблъсък ще продължи да бъде релевантен, докато не се сформира ново мнозинство в следващото 47-мо Народно събрание", уточни Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
0
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Това решава СУВЕРЕНА, а не някакъв си пишман "политолог".
280
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Цирк !дай Боже,този шанс на Народа ни да ви избеси този път,опитахте с "атаката" срещу Президентството...дай Боже...втора такава..."заплаха",против Народ не се върви бре...еднокнижници!
279
5
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Моят Президент,Президента на България,изкачил Шипка с Народа си,военновъздушен АС жертвал живота си безброй пъти в опазването домовете ни,имащият смелостта да назове ен.ч.рите поименно...националните предатели и крадци...имащи само пари и офшорни,служещи на чужди интереси...доган,пеевски,борисов...и обслужващите ги...елате ни...чакаме ви на Шипка,ен.ч.ре!Бог да пази България!
278
1
 
0
 
! Отговори
! преди 2 години
IИ не би трябвало !
277
3
 
4
 
! Отговори
Цирк ! преди 2 години
Какъв рейтинг , бе другарю Василев ??? Защо се правиш на ученичка ? Каскета Гешев знаеш ли защо се е умълчал ? Защото е зает да пише заповедите за арест след изборите - най-дългата заповед е за Фигуранта , следват за Рашков-Дамаджаната, Кокорчо - за загробването на държавата със откраднати заеми , Кирчо мамин - за престъпления към бизнеса...... !!!! Доста е зает човекът !
276
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достаъчно е човек да види чие е това мнение и да му стане ясно. Така му се иска на др. Слави Василев.
275
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Шо речи ? Аййде бе!
274
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки може да стане платен "социолог" на резидента, стига баща му да е "почтен" милионер.
273
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние деятелките от ЛЕЛКИ, МАМИНКИ И БАБИ ГЕРБ призоваваме незабавно и госпожица Тома Кравова-Бикова да се изходии по въпроса защото ситуацията излиза извън контрол и троловете не смогват! Молим ви госпожице Кравова изходеете се най-сетне
272
2
 
15
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Незнам какъв трябва да си,за да лъжеш е високо вдигната глава.Закуравял комунист го може само това или комунистка.
271
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията вика Долу мафията.
270
1
 
16
 
! Отговори
Loyko преди 2 години
Не само ще се отрази на рейтинга на Радев,но ще загуби и президентските избори от Герджиков. Дойде време за Интелигетна Осъзната Демокрация, а не полувоенна форма на лъжлива Демокрация. Толкова може Радев,но дойде време да си ходи. Самопровъзгласи се за втори мандат с Пиги и след това разиграва сценка с Инициативен комитет от ченгета. Народа не е сляп дрюгарю Радев.Стягай куфарите и кой от къде е.Да не забравиш и модната икона,please.
269
2
 
16
 
! Отговори
ДОЛУ МАФИЯТА преди 2 години
ДОЛУ СТАТУКВОТО РАДЕВ- ДА СЕ ВРЪЩА БОРИСОВ ДА ГАСИ ПОЖАРИТЕ, КОИТО ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ ПОДПАЛИХА КОЙ ЩЕ МИ ПЛАЩА ТОКА ОТ ЯНУАРИ- ГЪЛЪБ РЕЧЕ НЕ МОЖЕ 700ЛВ МИН ЗАПЛАТА А КАКВИ ЧУДЕСА ОБЕЩАВАХА ЛЯТОТО
268
12
 
0
 
! Отговори
мачкай преди 2 години
Радев.
267
3
 
11
 
! Отговори
Хайде бе преди 2 години
Ай стига бе, ти да не си Петричката врачка? Не само ще се отрази, ами ще бъде катастрофален за него и ще се ограничи в рамките на соро'соидите. Не се ли сещаш, че честните членове на БСП, които разбраха, че Радев не е руски, а американски и то натовски, не ще гласуват за него. Има много по-достойни кандидати от него, та дори и на Възраждане. Разчитате на фейковете на платените социолози-соро'соиди.
266
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Форума що сте против всички управници от последните 30 г. да бъдат проверени за гражданство. Да не би да се съмнявате в някого бе...
265
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо тормозите само Кирчо. Да бъдат проверени всички министри и депутати от последните 30 години.
264
4
 
15
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
Радев ще бъде преизбран, но това ще донесе инфлация, безработица и край на подема. Отоплявам се на ток, за сега сме добре, с нетърпение чакам да видя от Януари какви ще са сметките за ток, очаквам фалити на бизнеси. Радев нарочно не обяви локдаун, беше удачно да го направи преди 2 седмици, за да не му падне рейтинга. Първо хората да гласуват за него и след това Локдаун. Мерзавец.
263
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя "политолог" е на заплата при Юмручето. Пише каквото му нареди резидента.
262
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички кандидати за президенти и за депутати да бъдат проверени за гражданство. Да се види колко са почтени...