Политолози: В криза сме, партиите надценяват своята значимост

Няма силни лидери, които да носят отговорност
14 ное 2021 14:52, Анисия Иванова
61

У нас има политическа криза, тъй като партиите надценяват своята значимост в историческия процес и липсват силни водачи. Това коментираха политолозите Любомир Стефанов и Иван-Асен Иванов в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: Трето действие".

"Коалиция е станала синоним на неправомерна уговорка на хора, които целят лошото на българското общество. Обаче коалиционното управление е нещо съвсем нормално и фактът, че някои странят, доказва тяхната незрялост в политически аспект. Съвсем нормално е с такова широко представителство да има управление", заяви Иван-Асен Иванов.

Според Любомир Стефанов обичайният заподозрян ще бъде първи, за добро или лошо, но тези след тях трябва да си дадат сметка, че ако продължават по този начин във вакуум се раждат политически чудовища. "Някои от тях вече надигат глави и ако смятаме, че това е трудно, бедна ни е фантазията какво може да се случи догодина, февруари", смята той.

По думите му "партиите на промяната" са си давали прекомерно висока историческа значимост и това е причината за несъставянето на правителство в рамките на 45-ото и 46-ото Народно събрание.

"Когато партиите надценяват своето значение в историята и в историческия процес, стигаме дотам. Говорим за базова съпричастност към общото дело – отгоре на тази сграда, където всички се напъват да влязат, пише "Съединението прави сила". Това е нещо много просто: имате мандат, избрани сте, длъжни сте на вашите избиратели да съставите правителство. Реалността е такава, че то трябва да бъде коалиционно", посочи политологът.

По думите му партиите не трябва да се сърдят помежду си, а да се обединят около общи идеи да понесат политическата отговорност.

"Най-доброто е да има дългосрочна перспектива за това как България да излезе от тези огромни кризи, в които е поставена в момента. Но за съжаление, в момента избирателите гледат на техните хора, които те харесват и как те евентуално да се борят, с каквото и да дойде. Важно е какво мисли конкретният лидер с неговите позиции и затова в последните години са печелили партии със силен и харизматичен лидер. Затова и кризата в момента е налице, защото няма такъв водач, който да е ясно разпознаваем за всички", изтъкна Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Хампарцумян? преди 2 години
Как ще са малки бели?Робски труд, кражби от МОН - тоест от децата на България и тяхното бъдеще, а 52 % функционална неграмотност и образование фабрика за Кембъл Супа.Не съм съгласен, щетите са огромни!
38
0
 
0
 
! Отговори
Гледаш ме: преди 2 години
И ми се смееш от телевизора Хер Сакскобурготски, но след делата твойте и на твойте министри от твоята квота ти си мъртъв човек макар и да не го знаеш!
37
1
 
0
 
! Отговори
А дори и: преди 2 години
Лицето Сакскобурготски да извади документи или доказателства, че баща му е Фердинант 1 и Мери Белгийска това пак не отменя нито съпричастността му към Третия райх нито променя факта, че те са в юрисдикцията на Хага и Страсбург действат без съгласието на Хага, което никога не може да бъде дадено защото ще легитимира действията на съюзник на Третия райх, което прави делата му срещу Република България не само невалидни, не само престъпни в качеството им на държавна измяна, но и военно престъпление!
36
1
 
0
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
Защо лицето Сакскобурготски е съпричастно с Третия райх? Официално "баща му " се води Борис 3 , който е съюзник на Третия райх през втората световна война и тези имоти последно са били собственост на съюзник на Третия райх. Дори и инфант под регентство лицето не прекратява съюза с Третия райх веднага и тъй като той се води наследник тези имоти са в юрисдикцията на Хага (международен военен трибунал), а не на Страсбург!
35
0
 
0
 
! Отговори
Питат ме колегите преди 2 години
Абе що постоянно нямаш пари?Ами мойте пари отиват за три неща - битовите ми сметки, оборудване и тия 3% от най-съвременно и ново съдържание, софтуер, хардуер, инструменти за да си върша работата като хората!И за най-големият колаж на света!А не отбий номер!
34
0
 
0
 
! Отговори
Още навремето: преди 2 години
Казах нещо никой не ме чу!Образователна система без изследване и развитие и без бюджет за това и то годишен процент от целия не е образователна система, а е инструмент за осакатяване ...И всяка година 3% трябва да отиват за най-новото на пазара - софтуер, хардуер, периодика, книги, учебници, че даже и дигиталните им версии ... А не да чакаме веднъж на 14 години модернизация и то с под масата. Капка по капка вир ставало, ама тая поговорка Сакскобурготската я разбира за тях си!
33
0
 
0
 
! Отговори
до ДБ преди 2 години
Дами и господа, много се радвам, че получихте звучен шамар.Това трябва да знаете защо ви се случи и ще ви се случва, докато се правите на по-знаещи от учените. Никога, ама никога повече няма да се върнете в ролята на хора, които са интелигентната и знаеща част от обществото, докато не се покаете за слугинската си позиция за корона истерията. Докато не се покаете за позицията си за ваксинацията и зеления сертификат. Помислете си добре до следващите избори. Много сме разочарованите от вас.
32
1
 
3
 
! Отговори
do 38 преди 2 години
ти за Азия ли се затръшкал? де 500 години сме били там или за Русия де още не мой да се оправим от "народната" им власт и политическите им проекти на партии и до сега. Ама то зорлен хубуст не става аслъ
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тая ниска активност. Каква активност искате като над 40% от населението в България е функционално неграмотно. Машините слагат сами по себе си образователен ценз. Образованите се оправят за 20 - 25 секунди, необразованите стоят по 40 -50 минути и не могат да гласуват, като ония дядка в Бургас и ромката в с. Каменар.
30
1
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ДО 14ТОВА КОЕТО ПИШЕТЕ Е 100% ВЯРНО -----НО КАКВО Е РЕШЕНИЕТО???--ПИША БЕЗ ИРОНИЯ,АЗ НЕ МОГА ДА ПРЕДЛОЖА РЕШЕНИЕ---ВИЕ КАЖЕТЕ
29
8
 
16
 
! Отговори
Царя е гол преди 2 години
Абе нещо много машини се развалиха на тия избори, събраха се към 100на по съобщения от медии! Да не би да умишлено да не активират ония 199 броя, които подготвяха за купеният вот и за предстоящата манипулация на служебните? Нещо май правилно ги хванаха ГЕРБ?
28
6
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Тази сутрин ставаме да се оправяме да ходим на избори и гледам мойта наредила сутиена и гащите едно до друго и ги снима с телефона. Видя ме че я гледам и вика-А бе един във фейся, вчера ми вика, да си сваля сутиена и гащите и да му пратя снимка, та тъкмо не съм ги облекла са сетих да му ги снимам.Ами то няма проблем който мойта жена да не може да си го създаде бе.Та гласувахме де.Одеве слушам по телевизора, че 300 човека поздравили Бойчо, пък три милиона майка му.Ами кво да правиш бе-избори...
27
5
 
7
 
! Отговори
1936г Кимон Георгиев преди 2 години
До край на лъжите!Забрана на партиите! Това е загуба на време и пари!
26
6
 
1
 
! Отговори
край на лъжите! преди 2 години
нашите идат....
25
2
 
2
 
! Отговори
няма да я бъде! преди 2 години
Силните ги убиват, Нали!
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономическата криза ще доведе до политическа. Народа не може вечно да го лъжеш . В един момент ще спре да гласува за евроатлантиците.
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не гласувайте за тези фатмаципростаци мутри и чалгари. Махнете ги всичките и се управлявайте без партии, само с пряка демокрация и местни референдуми.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги ми прави впечатление, че постоянно по форумите се говори за Възраждане. Откъде се намират хората, все пак за тях гласуват 1-3% от българите? Платени клакьори са шумните възраждански форумци като че ли?
21
2
 
1
 
! Отговори
обективен преди 2 години
До 34 ПОВЯРВАЙ
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наведи се - 2,3 процента