Василев: Бюджет 2023 е постна пица за пенсионери и тлъста за строителните фирми

Ако ГЕРБ не съставят кабинет, то ние ще се опитаме да направим, посочи той
23 окт 2022 20:35, Йоана Цонева
161
Василев: Бюджет 2023 е постна пица за пенсионери и тлъста за строителните фирми
Снимка: БГНЕС

6 млрд.лв. повече разходи са заложили от служебния кабинет в бюджета за 2023 г. Бившият вицепремиер и финансов министър, сега депутат от "Продължаваме промяната" Асен Василев пита за какво ще отидат те. В предаването 120 минути по bTV той анализира инфлация, пенсии, дългове, бюджет.

Има 4 млрд.лв. неотчетени приходи и 10 млрд.лв. допълнителни разходи в проектобюджета, 4 млрд.лв. са за социален пакет, за какво са останалите 6 млрд.лв.?, попита той.

Това е постна пица за пенсионерите и тлъста за строителните фирми във военно-строителния комплекс. Пенсиите не нарастват с 10 мрлд.лв., смята Василев.

Асен Василев е категоричен, че има увеличение в оставения от тях бюджет за медиците.

Още по темата
И втори голям проблем вижда той в проектобюджета на Министерство на финансите с министър Росица Велкова. Върнали са се на макрорамката, която дълги години се прави по грешен начин, а именно нанесена е корекция без първо и второ тримесечие за БВП на НСИ. А българската икономика в условие на кризи отчита най-големия си ръст последните 15 г., ако това се нанесе - ще има ръст 4%. Отделно в макрорамката е заложена инфлация 12.7%, тя е доста по-висока, поясни Василев. По думите му - ако се поправят двете числа - ще има 12 млрд.лв. повече БВП и до 4 млрд.лв. данъчни постъпления. Цялото увеличение на пенсиите може да се покрие с това, уточни той.

По политическите разногласия Василев каза, че България има нужда от кабинет.

"Ако ГЕРБ не направят, ние ще се опитаме да направим", посочи той. На Национален съвет е решение обаче кой ще се подкрепи, "но ясно е казано, че няма да подкрепят политиката на ГЕРБ".

"Трябва да започнат разговори по политики и българският избирател ще трябва да реши накъде да наклони везните. ГЕРБ не могат да направят кабинет и ПП не могат", коментира той. Ние ще се борим за 16 политики и да е добър бюджетът, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема с българските политици в момента е, че ОТКАЗВАТ да си вършат работата ... вместо това играят някакъв безумен политически хазарт тип - Тука има,тука нема ... идеята за президентска република става все по-актуална.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой ши ви даде 6 милиарда + рефинансиране (неплащане) на стария дълг ?Трябва да е някой луд . Защо растежа не се изважда от инфлацията за да видим реалното смъляване на икономиката ???И то до колко фалити ще довете ? И не е ли време да се сложи край на ЕС за да не свива потреблението ни за усвояване и службогонци ???Ми то и при соца беше същото . Стигна се до държавен хранинизъм и липса на свободен пазар също като сега при ЕС .И пак се лъже за никви икономически постижения без инфлацията да се
26
4
 
18
 
! Отговори
Eee преди 1 година
Тоз е кат Амбър Хърд, никой не му вярва.
25
6
 
17
 
! Отговори
Кокор преди 1 година
СЛАВИ ВИ ЧАКА ,ЗАД ЪГЪЛА !!! ДРУГИЯ ПЪТ ПРИ НЕГО И ХАЙДЕ В "КАНАЛЕТО "!!
24
5
 
27
 
! Отговори
Тлъст крадец преди 1 година
Високите цени са заради кредите, които ги изтеглиха да захранят сметките на олигарсите като Божков, Прокопиев и др.
23
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя като го мандръсат дали врещи
22
5
 
32
 
! Отговори
Бай чеп преди 1 година
Преди две години под юм рука на Радев се появиха мощни "чег ъртачи" Слави Трифонов ,Отровното трио, Мая Манолова и тн. Всичките изтекаха в канала! Още малко останаха...
21
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето това гУведо и неговия любовник ми съсипаха фирмата, абсолютно съм убеден, че не съм само аз.
20
9
 
2
 
! Отговори
Палавник от Варна преди 1 година
Търся си приятелка, мога да обичам !
19
1
 
11
 
! Отговори
axaxaxaxaxa преди 1 година
До Анонимен То па едно правителство
18
3
 
14
 
! Отговори
12346 преди 1 година
До Анонимен Комунистическа пр ъд ня , облечена в дрехи от Киро и Асен Харвардски ; Двамата братя , които се хранят със зелеееее и свински кокали , парфюмирани от ДъБ, БСП пр ъд ня
17
5
 
26
 
! Отговори
За незапознати преди 1 година
Мафията е Прокопиев с двете си партийки ПП и ДБ - верен на Партията Майка БКП и наследницата и БСП !
16
8
 
12
 
! Отговори
Царя преди 1 година
Времето спря и дъжд ще вали, Бойко на власт пак ще си ти...
15
34
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията свали редовно правителство и сега всички ще духане супата.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що на Европя не и пука щото се управлявя от Гермяния що на Гермяния не и пука щото от кряденето отива пак в немски фирми.Що Либхер строи точно завод за Бетоновози тука щото щемсе строи уж се краде но всичкомотива в Гермяниямпак а и ще се строи в Украйна ако спечели ама Русия не е България и са най силни в Света.Идеята е че ЕС е Германия ако не си с немците си вън от парата именно тия дет са вън протестират
13
6
 
17
 
! Отговори
Лв ле, преди 1 година
Някои драскачи не различават Каравелов от Ботев! Все едно, всичко около този е някаква перверзия! От стиснатото юмруче и пискливия фалцет, до привързаността му към Спецов!
12
10
 
24
 
! Отговори
Крадец преди 1 година
Този мошеник и крадец защо още не е в затвора за измамите с газта, ами дава акъл!
11
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И цялата отговорност е на тези,които свалиха правителството,на тези,които не гласуваха и на тези,които пак си избраха тиква да ги клати.
10
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам как хората гласуват за тия мошеници ,лъжи ,лъжи пак лъжи ,тия и вкараха в блатото само за 7 месеца
9
9
 
31
 
! Отговори
Патологичен Лъжец преди 1 година
Този вече си е с диагноза, и нещата ще стават все по-зле! На Асенчо му пука за пенсионерите, колкото му пука за ланския сняг! С грандиозни лъжи дойдоха на власт, и тандема Радев-Мадуро ни го натресоха, само и само Радев да оттърве кожата от Гешев! Как може да се хвалиш , с ръст на БВП, при инфлация близо 20%? ?? Върхът на наглостта и лъжата за всеки нормален икономист! Самият факт, че и заеми не ни дават, и лихвата е вече 6%, трябва да говори на всеки с глава на раменете !