Най-много висшисти са гласували за ПП-ДБ и "Възраждане"

Предимно жени "не подкрепят никого"
Обновена: 3 апр 2023 20:18 | 3 апр 2023 13:06, Йоана Цонева
119
Най-много висшисти са гласували за ПП-ДБ и "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

17% от българите са решили за кого да гласуват в последните няколко дни преди изборите. 78% от избирателите на ГЕРБ-СДС са решили да гласуват за коалицията още преди кампанията. Една четвърт от електората на ПП-ДБ са взели решение да гласуват за тях в последните 30 дни. Сред привържениците на "Възраждане", близо една пета са решили да гласуват за тях в последните няколко дни. Това показва екзитпол на "Тренд" за парламентарните избори от 2 април 2023 г., изследването е възложено и финансирано от "Нова телевизия".

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласуват на машина (83%). БСП и ДПС са единствените две партии, при които избирателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина.

Електоратите на отделните партии са сравнително балансирано разпределени по пол. Прави впечатление единствено подчертано по-женския профил на избирателя на "Левицата" - над 60% от гласувалите за коалицията са жени. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско присъствие в коалицията.

62% от избирателите на БСП са хора над 60 години. Над 50% от гласувалите за "Има такъв народ" са до 40 години. Близо една трета от всички между 18-29 години са гласували за коалицията ПП-ДБ. БСП е първа политическа сила сред хората над 70 години.

Сред основните формации, електоратите на ПП-ДБ и "Възраждане" са тези с най-висок образователен статус - съответно 57% и 53% от избирателите им са висшисти.

Още по темата
При почти всички основни формации, над 80% от избирателите са повторили вота си на тези избори в сравнение с проведените през октомври. Изключение правят гласувалите за "Продължаваме промяната" на изборите през миналата година, сред които 25% са променили вота си на 2 април.

Една четвърт от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от областните градове. 77% от електората на ДПС живеят в селата.

60 на сто от всички отбелязали квадратчето "Не подкрепям никого" са жени на възраст до 30 години. Отличително е по-високото образование, жители на столицата или големите областни центрове. Това са активни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в политическите партии, но с желание за се включат в обществените процеси. Това коментира пред БНР социологът от "Галъп интернешънъл болкан" Яница Петкова.

Партии като "Възраждане" имат преимуществено мъжки вот. При ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има малко повече жени, отколкото мъже, но това се дължи най-вече на възрастта на респондентите, очерта друг аспект на изборните резултати Яница Петкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-много възрожденци са лъгали, че са висшисти -това е правилното заглавие.
89
3
 
2
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
Интелектуалците винаги са били или патриоти, или предатели... За неграмотните и простаците е най-лесно да не бъдат никакви!
88
1
 
3
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
Висшистите от фамилиите Петкови,Василеви, Лорер,Гюрови,Минчеви,Бориславови...
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен ЗА,дали кирето има диплома ......
86
12
 
4
 
! Отговори
Gancho преди 1 година
Хайде за ПП е ясно,ама за Възраждане??? Псевдо интелигенцията съвсем е изпращяла.
85
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
70 годишни вишисти на кого са нужни вече .
84
3
 
9
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
Много ми харесва чувството за уникалност, неповторимост и изключително високо интелектуално ниво, което имат избирателите на ПП/ДБ. за съжаление то не кореспондира с реалността и не е подплатено от никакви факти, а напротив, всекидневно се убеждаваме , че това са просто едни арогантни, цинични и тотално неадекватни хора...просто Киро.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости на таркалета и таратанци
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те па едни висшисти
81
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това изследване ако е вярно, доказва че има голяма разлика от висшист до висшист. Свободните хора с добро образование и доходи, не биха гласували за Копейкин.
80
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Висшистите гласували за Копейката, са същите като него, история във Великотърновския елитен университет. В тия години и аз бях студент и мога да кажа, че който не може да влезне никъде, ама има комплекс да е вишист, или отиваше история във Великотърновския или ставаше военен.
79
1
 
3
 
! Отговори
До Опала преди 1 година
Умния човек познава кога го лъжат, ако ще и 100 дипломи да имаш, не си от умните. Не знаеш и кое движи светът.
78
0
 
2
 
! Отговори
ATAKA преди 1 година
е правилният избор, но хората се лъжат лесно и не ги виня, че пускат за други партии.
77
1
 
2
 
! Отговори
Опала преди 1 година
До предния. Ами браво на тях. Какво да ги правя аз? Българинът е кадърен човек. В чужбина това се вижда много добре, само да подчертая.
76
1
 
4
 
! Отговори
До Опала преди 1 година
Много като теб тук пишат. Кой програмист на 16 години с 30 хиляди евро месечна заплата, кой инвеститор с няколко милиона в банкови сметки, кой склададжия с 10 хиляди лева заплата и 3 апартамента купени за 5 години.
75
4
 
16
 
! Отговори
Опала преди 1 година
Аз съм с магистратура и два бакалавъра от топ 25 западни университети и имам фирма в Европа. Гласувах за Възраждане. Жълтия умнокрасивитет от ППДБ си мислят, че който не е с тях е неграмотен. Лъжат се жестоко. Все повече ще им падат процентите. При същата избирателна активност не събраха колкото на предните избори. Не е до образование или IQ, братя. До човечност е.
74
2
 
6
 
! Отговори
Пфф преди 1 година
То в България всеки втори е висшист. Всяка продавачка, чистачка, сервитьор, барман, охранител и общ работник са висшисти. При 90% безсмислени специалности, не виждам нищо учудващо.
73
1
 
0
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
партията на интелектуално-онеправданите
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като знам какъв инженер съм ,ме е страх да ида на лекар!
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи висшистите са прости като простото Киро.