Важните дати за България представени в хроника на 20 век

Хрониката съдържа описанието на около 10 000 важни за страната ни събития от областта на историята, политиката, икономиката
16 фев 2005 16:21,

Събития от България, случили се през 20 век, са описани в книгата на Таня Николова и Милан Куманов "България 20 век, хроника", която ще бъде официално представена в четвъртък.

Хрониката съдържа описанието на около 10 000 важни за страната ни събития от областта на историята, политиката, икономиката, културата, дипломацията и спорта.

От книгата научаваме, че първото важно за века събитие у нас е във Враца, когато започва да излиза "Врачански общински вестник", а в Казанлък - "Казанлъшки градски общински вестник". Последното, описано в хрониката събитие, е от 27 декември 2000 г. - учредяване на Партия на зелените.

В хрониката няма анализи, изводи или разсъждения, като изданието няма претенции за изчерпателност. За по-лесно ориентиране в историята на важните дати и събития у нас през миналия век, книгата предлага и именен и географски показалец.

Сред използваните първоизточници са стенографски протоколи от Народното събрание, "Държавен вестник", БАН, монографии, мемоари, енциклопедии, БТА, периодичния печат.

Предишната съвместна книга на двамата автори излезе през септември миналата година - Политически партии, организации и движения в България и техните лидери (1878 – 1999). Справочникът съдържа информация за различните политически партии и движения, съществували от Освобождението до наши дни, както и кратки биографични справки за 92 политически личности, лидери и дейци на тези формации, оставили трайна диря в обществено-политическия живот на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание