На екс!

Изложбата “Екс/Ex” е външен поглед към истеричния свят, който яде, пие, чувства и живее на екс
10 юли 2008 13:12,
На екс!
"Танц-сбогом" на Явора Петрова. Снимка: Дебют

От 10 до 30 юли в галерия Дебют е изложбата Екс/Ex”.

Експозицията е съвместна за артистите Явора Петрова, Ралица Игнатова и Катерина Мушанова и съдържа живопис, графика и рисунки.

За идеята на изложбата кураторът Мария Ландова пише:

“„Екс” е звукосъчетание което безотказно ни подканя към активност. Някакъв особен вид активност – не-пресметната, не-функционална, не-целесъобразна.

Екс”-ът винаги отключва някакъв подтискан вътрешен инстинкт да направим нещо, ей така... Някакво бягство и неудържимо желание да изпием чашата до дъно.

И да видим какво ще се случи. Обикновено се случват неща, не съвсем редни, не до там безопасни и по правило безразсъдни.

С екс започват агресивни думи като екстремно, ексклузивно, ексцентрично, експериментално, експресивно – така експлоатирани от съвременния подреден, пресметнат и вечно бягащ от скуката човек.

Човекът, от когото Интернет отне всичките чудеса на света, за да ги натика в компютъра, потърси екс-центрично убежище в екс-тремните спортове, в секса, в екс-клузивните преживявания.

Разми границите между реално и реалити. И, за да компенсира „загубите в превода” между реално и виртуално, превърна неупотребената си свобода в задъхано екс-живеене на повърхността.

Да живееш на екс, все по-настойчиво, се превръща във формула, модус, житейска философия – лайфстайл.“...

Явора Петрова, Ралица Игнатова и Катерина Мушанова са художнички които стоят извън склонността на съвременния човек към истеричност.

Творбите им съхраняват носталгията към по-бавното време, интроверното изживяване на творчеството и настоящата им изложба е поглед отвън към света на екс...

Галерия Дебют е в Художествената гимназия на бул. Васил Левски 62

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание