"Отвъд хълмовете" на Кристиян Мунджиу сред най-добрите в Кан

Филмът получи 3,2 точки от специалистите на сп. "Скрийн"
21 май 2012 12:56, Петя Славова
0
"Отвъд хълмовете" на Кристиян Мунджиу сред най-добрите в Кан
Снимка: БТА

На петия ден от кинофестивала в Кан настъпи промяна в челото на класацията на най-добрите филми според кинокритиците.

Продукцията на румънския режисьор Кристиян Мунджиу "Отвъд хълмовете", в която се разглеждат сложните проблеми на моралнатакриза в съвременно европейско общество и ролята на религията, получи 3,2 точки от специалистите на сп. "Скрийн" и зае първото място, предаде БТА.

На втора позиция с 2,9 точки е филмът на френския режисьор Жак Одиар "Ръжда и кости". Лентата разглежда драмата на човешките взаимоотношения в забързания съвременен свят, в който хората нямат време да се замислят над куп важни неща. В калейдоскопа от безброй събития, те губят смисъла на своето съществуване. Хората се връщат към него едва тогава, когато се сблъскат с някоя трагедия, която ги кара да погледнат на себе сии на другите по съвършено нов начин.

Трета е класирана продукцията  на американския режисьор Уес Андерсън "В царството на пълнолунието", получила 2,6 точки. В кулоарите на кинофорума отбелязват високото качество на филмите от основната конкурсна програма тази година.

На 21 май на кинофестивала в Кан се представят два филма, която ще се състезават за голямата награда. Това са "Любов" на прочутиавстрийски режисьор Михаил Ханеке, носител на "Златна палма", и"Ловът" на датски майстор на киното Томас Винтерберг.  9-членното жури, което ще присъди "Златната палма", е председателствано от италианския режисьор Нани Морети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари