Нова версия: Филмът "Дякон Левски" е поръчка на ДПС

Той е следствие на "целувката от Орлов мост", заяви Росен Янков
21 фев 2015 13:11, Александър Попов
185
Нова версия: Филмът "Дякон Левски" е поръчка на ДПС
Станишев на премиерата на филма. И неговото име бе замесено в скандалите. Снимка: Булфото, архив

Полемиките за филма "Дякон Левски" на режисьора Максим Генчев навлязоха и в политиката в студиото на Люба Кулезич по Нова тв.

Журналистът Росен Янков, автор на книгата "Предателите на Левски", твърди, че филмът е политическа поръчка на ДПС и е следствие на целувката между Лютви Местан и Сегей Станишев на Орлов мост.

Още по темата

"Той е направен в стилистиката на турските филми. Спонсориран е с пари от Близкия Изток и това не е случайно. Дяконът трябва да бъде принизен. Има фраза, че българите са си присвоили 3000 училища. Фраза, която съм чувал и от Местан. Филмът е сниман за българските турци, това е мое тълкуване", каза още Янков.

Той подкрепи странната си теза, с обяснението си, че спонсор на филма е пластичният хирург Златина Филипова, която работела "някъде в Абу Даби".

Историкът Пламен Митев пък определи лентата като естествен завършек на всичко което се случва през последните 25 години.

"Продуцентът заяви, че не се интересува от историята. Това е продукт, в който липсва историята като наука, но трябва да има граници и морал. Има грешки и фалшификации, които не могат да бъдат простени", заяви той.

"Творецът има право на мнение, но и зрителите имат същото право. Става въпрос за национален герой като Левски, а виждаме смесица между измишльотина и уестърн, със смешни сцени. Не е нормално през 19 век да се говори за европейски ценности. Явно Левски още тогава е осъзнавал, че трябва да влезем в ЕС и НАТО", заяви от своя страна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според него филмът се стреми да не засегне нито една страна - нито Гърция, нито Сърбия, нито Турция.

"Показват се някакви борби в Сърбия и Гърция, но зрителят така и не разбира за какво е тази борба. Направено е да няма сърдити", допълни Каракачанов.

Христина Богданова, потомка на Левски, за пореден път изрази позицията, че е видяла пошлост в интерпретацията не само към Левски, но и към всички герои от тази епоха. По думите й те изглеждали като карикатури.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
12
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Честно казано, за момент като чух тази версия първоначално и аз си помислих, че може от ДПС да са поръчали този филм.После обаче като се замислих по-задълбочено, стигнах до извода, че авторите на филма просто "толкова си могат".Решили, направили филм. Речено - сторено. Дайте братя да дадем! Дайте да направим филм.За Левски. Колко му е! Ако трябва, и за Ботев ще направим филм! Ако трябва, и за ЦСКА ще направим филм!Дето има една приказка: "И Нане може, и Вуте може, ама козата си сака прч"!
72
8
 
14
 
! Отговори
Вън Русия от БГ преди 9 години
Където и да се покаже този тип със тип възниква буря от негодование. И това не е защото е от Украйна, а защото майка му е Рускиня от Украйна. Или поне така и е било по-удобно. Тя бе уволнена през 1979 г от БАН защото застъпва Титовата идея за македонизирането на Пирин. Сега посегна и на Апостола. Вън Русия от Украйна!
71
7
 
5
 
! Отговори
ник преди 9 години
До Отец Марин (р) Той биде предаден от един поп,този долен червей, този низък роб ,туй петно на храма Дякона предаде чрез черна измама
70
9
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
В едно законсперирано от Н. Обретенов писмо,четем,че след като Ботев и Каравелов уведомяват Руското военно командване,че в България има сили и организации които все още не са убедени от Руското присъствие в освободителната борба,Руснаците почти не обърнали внимание. Когато обаче информацията достига до Ал.Николаевич и се е разбрало,че става дума за много влиятелна личност-т.т. Левски,еразпоредено да се вземат мерки. Ето от тази позиция трябва да бъде обичан Дякона. Другото е всеизвестно.
69
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав си 84----Русия е проклятието на България и българите!Още Ст.Стамболов го е проумял след преврата в Русчук и Кюстендил.
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че са го обесили турците от ДПС защото ако беше оцелял нашите гладни политици от следосвобожденска България щяха да го убият както убиха Стамболов.
67
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...и ако не беше дошъл ген.Столетов и неговия цар...---БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ПОЛУЧИ "ШИРОКА АВТОНОМИЯ"...КАКВАТО ПОЛУЧАВА И СЛЕД РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА--ЗА ИЗТ. РУМЕЛИЯ!СЕВ.БЪЛГАРИЯ Е "ОКУПАЦИОННА ЗОНА" НА РУСИЯ--ЦЕЛИ 4-ГОДИНИ./..ОКУПАЦИЯТА ЗАВЪРШВА --КОГАТО ЕВРОПА ГИ ГОНИ ОТ БЪЛГАРИЯ/
66
3
 
19
 
! Отговори
Отец Марин (р) преди 9 години
Филмът е поръчан от ДПС да, но после със средства се включват и БСП и Атака. Волен Сидеров дори е настоявал Апостола да бъде представен в много лоша светлина когато имало реплики за Русия. Станишев е искал просто да се демитологизира Левски, за да покаже на българите че са безгласни и няма смисъл да надигат глава.
65
8
 
4
 
! Отговори
русофил преди 9 години
До ВасилевЩото дръндьо са знаели че българите са неблагодарници
64
0
 
24
 
! Отговори
edinak преди 9 години
И турците трьпнат ,друг пьт не видели в едно да се бият живи и умрели.Ето кьде е спечелена войната.
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ДПС - а почетните и непочетните ръководители на ДПС и БСП! Този филм (друга дума незнам) струва1,5-2 млн лева. От къде са тези пари? Какви идеи и чувства налага! В чий интерес е преиначена историята на този светец! Кой откри премиерата и кой похвали това "произведение"!
62
3
 
3
 
! Отговори
рубладжия преди 9 години
До от "О, Шипка &qИ за кой Цар става дума И ако не беше дошъл ген. Столетов ...
61
12
 
16
 
! Отговори
Глупости... преди 9 години
Левски е съден и убит , главно зо грабежа на турската хазна в похода Арабаконак и избиване на охраната!Единствения свидетел по делото е Димитър Общи!Съдебния заседател -Ив.Хаджипенчович---и целия съвет от българи ---ГЛАСУВАТ- "СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ"!ЕТО ВИ ГИ ..ПАТРИОТИТЕ"!/СИГУРНО СА БИЛИ ОТ дпс/
60
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 64 - не е вярно че се е паинкьосал момчето е познало в лице Левски и щяло да го издаде на полицията. Левки правилно го е убил - на карат е била сложена България.
59
0
 
12
 
! Отговори
edin преди 9 години
68,дай ми информация за Че Гевара или за Робин Хут ако щеш.Нещо за Наполеон,Жана Д,Арк,Бисмарк,Дж.Вашингтон и тн.За мен ти си човек без Родина!
58
1
 
24
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Левски е бил готов да даде своето място на друг,по-способен от него.Ако има в света по-способен от Левски,ако е имало въобще.Но аз самата не вярвам да е имало подобна личност. Когато събирах материал за Левски,аз имах честта да подържа в ръката си неговото джобно тефтерче.Това е едно от най-големите съкровища на България,в което той е записал всяка похарчена стотинка народни пари.За игла,за маслини,дори за една изгубена монета."-Слово на М.Макдермот в Европейския парламент 3 март 2009 г.!
57
6
 
12
 
! Отговори
ДА !!!!!!!!!!! преди 9 години
ВОЛЕН Е ЕКСКРЕМЕНТ ..И ТО ,ВЕЛИК!!!!
56
0
 
24
 
! Отговори
Феликс преди 9 години
Доказателство за това каква велика личност е Левски е самият факт,че 150 години след смъртта му продължават да се опитват да го очернят...Много пречи на някого явно, че българите имат свои герой... не могат да спят, така яко им пречи!
55
5
 
13
 
! Отговори
не е никаква тайна : преди 9 години
Жертвите от руско-турската война ...са само 34-хиляди /..общо,румънци , поляци украинци и шведи/--ПЛАТЕНИ С БЪЛГАРСКО ЗЛАТО ОТ 32-ТОНА!Цялата армия на Русия е 180-хил. щика в тази война!Основните жертви са при Плевен , където руснаците се провалят !Шипка и войната, като цяло--- са спасени от българите защото при съединението на армиите на Сюлейман и Вейсел паша , Русия е щяла да загуби войната !ОПЕДЕЛЕНО!
54
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След век и Борисов ще бъде "левски". Засега Волен е "левски".