Дреме ми, че не са ми харесали филма за Левски!

Народът го харесва, всичко е шест, сигурен е режисьорът Максим Генчев
Обновена: 20 фев 2015 14:09 | 19 фев 2015 10:48, Александър Попов
396
Дреме ми, че не са ми харесали филма за Левски!
Максим Генчев на премиерата на филма. Снимка: Булфото

Вече няколко дни след премиерата на филма "Дякон Левски" полемиката продължава. Навръх деня, в който България почита паметта на Апостола, в студиото на bTV се разиграха, меко казано, грозни сцени.

На масата да обсъждат лентата седнаха сценаристът Георги Иванов, който критикува остро филма в социалните мрежи, актьорът Николай Сотиров и проф. Илия Тодев от БАН. По телефона пък се включи режисьорът Максим Генчев, който обясни, че срещу произведението му скачат „тези, които са потривали ръчички на бесилката”.

"Това не бих го нарекъл филм, а по-скоро социален експеримент и съвкупност от сцени от объркан жанр. Всеки има право да направи лош филм, нямам претенция да критикувам. Но когато тръгнеш да правиш такъв за Левски, ти трябва да си наясно с какво се захващаш, очакванията са огромни – хората имат голяма чувствителност за Левски като национален герой”, заяви Иванов.

Още по темата
Според него не може режисьорът на филма да използва Апостола като визитка и да обикаля страната като месия. Георги Иванов смята, че Левски е представен посредствено, не се вижда неговата героичност, не се виждат неговите постъпки като национален герой.

На 19 февруари не е нормално да коментираме дали е псувал Левски, заяви актьорът Ники Сотиров. Според него всичко е въпрос на гледна точка

Проф. Илия Тодев от БАН подчерта, че не е гледал филма, но приветства идеята за неговата направа. Той заяви, че не познава в исторически план Левски да е псувал, но това не го е шокирало толкова.

"Филмът е озаглавен "Дякон Левски", но освен революционер той е организатор и идеолог. Доколкото разбирам от отзивите, тази негова страна не е показана във филма. Той е и духовник през целия си живот, независимо че през последните години се опитаха да принизят Левски до терорист, масон, детеубиец", каза проф. Тодев.

Омаскарен ли е Левски във филма е една от основните теми в коментарите.

"Няма добър или лош филм. Когато се плюе срещу планината, тя не се защитава и храчката ти се връща на челото. Сакрална тема е Левски и има нещо изключително достойно да дръзнеш да интерпретираш тази тема", заяви Ники Сотиров.

Не може до безкрайност в българското изкуство да се използва въпрос на вкус. Има ниво, което трябва да защитаваме. Не може да се изхожда от позицията, че заслужава да има филм за Левски. Трябва да има критерий какво е добро кино, контрира Иванов.

"Зрителят ще си извади малко едностранчива позиция за Левски, ако гледа само филма. Явно той е създаден на базата на сегашната конюнктура - повече екшън, героят е направен така, че да се хареса и на мъже, и на жени. Не може да се очаква един филм да задоволи всички вкусове. Аз бих предпочел документална лента, която да го показва като мислител и духовник, заяви Илия Тодев.

"Филмът е всичко друго, но не и документален. Не може един млад човек да се обърка, ако гледа филма. По-скоро ще му въздейства емоционално", смята пък актьорът Ники Сотиров. Според него не чуваме репликата „Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си”, за да си я спомним сами.

"По същата логика може да го няма Левски във филма", опонира Иванов. Той допълни, че оценява положения огромен труд, но не можело Левски да бъде представян като екшън герой, на места като уестърн герой, с фентъзи елементи.

"Това са асоциации. Дали прилича на "Десперадо", или на Серджо Леоне - няма никакво значение", отвърна Сотиров.

Актьорът отвърна и на критиките, че филмът е много дълъг - 3 часа и 40 минути, с думите, че "за Левски всичко е малко".

Тук в дискусията се включи режисьорът Максим Генчев, който призна, че разговорът "леко го посъбудил".

"Въф филма виждаме убедителен Левски. В студиото има едно момче - Иванов, да гледа пак филма и да вникне в него. Аз съм сценарист на "Дякон Левски", ти на какво си сценарист? Защо в 8:30 се занимавам с един провален сценарист от филма „Фамилията”?", изригна Генчев и продължи:

"Дайте да видим с внучката (потомката на Левски Христина Богданова - б.р.) какво става. Как може да говори, че вижда мижав Левски, да си пие хапчетата. Къде беше тази дама през трите години, докато правих филма? Аз съм потърсил другата внучка на Левски - доц. Табакова. Колко внучки има, дайте да се разберем. Разбира се, че има грешки. Мен ми харесва, че филмът не се харесва, значи е постигнал целта си. Срещу него вият тези, които са потривали ръчички на бесилката. За мен тези хора са гарваните".

"Дреме ми, че не са ми харесали филма, народът го харесва, всичко е шест”, допълни още Генчев.


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
1
 
! Отговори
до 358 преди 7 години
а дали китайците не са виновни за обесването бе, фес? Граф Игнатиев е един от нашите освободители, а ти си нелегален сюнетчия от Разград!
268
0
 
4
 
! Отговори
mp преди 7 години
Само като прочетох-,,..не ми дреме..''на г-н Генчев и ми става ясно,колко е *** .
267
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПОМНИТЕ ЛИ ПРОБЛЕМА:Мда... Само дето църквата св. Петка е от 10 в. ако не се лъжа, а скелетът е намерен под абсидата й - т.е. по-стар е от църквата. *** де да знаеш, като са го свалили от бесилото, може да са попаднали на тунел във времето и да са го върнали 8 века назад, за да го погребат под св. Петка.
266
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Левски освен реална и изключително силна историческа личност е и фигура-национален идеал. Колко удобно, да петниш този символ, така унизяваш всички българи! кой плати за това? Защо плати за това - целта е? Кой е наред - Ботев? Вазов? Българските генерали?Кои са новите герои - Бочко, Мочко и Помочко? .. .. .. ..
265
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Погледнете себе си , за пари не че сервирате но и з. ще дадете.
264
2
 
11
 
! Отговори
Свети брат преди 7 години
Спомняте ли си,онова проучване,,100-те най-велики личности на България за всички времена''На първо място бе избран Апостола,още тогава казах че той ще бъде омаскарен първи,и най-много.Започна се с изтриването на Българската история,и нейните най-големи синове.А колкото до филма,НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ПРАВИ ТАКЪВ,Защото сме толкоз жалки че....
263
3
 
11
 
! Отговори
мене ми дреме преди 7 години
кой ти връчи бюджета за подобна порнография и гавра?
262
1
 
23
 
! Отговори
Гост преди 7 години
На МУТРЕНСКАТА ЧАЛГА от нищо не й пука. Тя е над морала и ценностите, ЗАЩОТО НИКОГА НЕ ГИ Е ИМАЛА.
261
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
359- Левски бил е кръчмар при ***, смотаняко. В този разказ Васил Левски е дошъл от Пловдив в София под предтекст , че е търговец на вълна и го бръснат в едно кафене, а кръчмарят е Илчо. Кого лъжеш, бе ?
260
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за който не вярва, че разказът на Вазов съществува - има го и в интернет.
259
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А като го няма никъде написано черно на бяло това че е бил кръчмар можеш ли да ми кажеш как тоя *** режисьора е измислил такава сценка- Левски да сервира на турци в кръчма, а? КАЖИ"Абе, неграмотници. Това го е написал Вазов в разказа "Апостолът в премеждие". Този разказ се учи в началното училище.
258
1
 
23
 
! Отговори
Asi преди 7 години
Кой народ го харесва, витаещ в облаците, самовлюбен и арогантно навирил нос бездарнико. Че аз досега не съм чула някой гледал филма да го е харесал. И не говоря за критици и историци. Опростачването на националните ни герои не е ли още един начин да унищожим и малкото останала национална гордост и култура? И това ли е начина да се печелят пари - дъвка за ума и очите направена с този светъл образ от историята ни?!
257
0
 
2
 
! Отговори
Ленин преди 7 години
Шматки, чели ли те проф. Унджиев?!... Ами четете бе!
256
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Пешо преди 7 години
Е тои поначало ти дреме,ама......
255
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Левски е ***.
254
0
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Я народа се събудил, а спеше като мечка стръвница и никой нищо не говореше когато имаше отбор с име "Левски Спартак"... тоест с имена. Ами да бяха го кръстили Левски Спартак Омуртаг Македонски, че само като му кажат името и противниците да свалят ***. Тоя филм в Индия може и да го харесат, поне е техен стандарт 4 часа. Бая карпузи че изядат докато се прожектира.
253
4
 
9
 
! Отговори
Горо преди 7 години
На мен пък не ми пука за този и неговия филм. Аз ще го сваля без пари на торент ако имам желание и така ще му бръкна на говедото в джоба! Всичко е на шест!
252
29
 
9
 
! Отговори
небългарин преди 7 години
Левски е обикновен терорис, детеубиец и крадец.
251
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С муа-ха-ха-хаИХааах-ха-ха-ха...Сам се издаваш от каква националност си! :-) нали ви учат минавате курсове, гръмки колежи и имена, а такива елементарни грешки.
250
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се забрани използването на името ЛЕВСКИ за отбори,филми,училища,детдки градини ,читалища,барове,кръчми,сладкарници,краварници,бръснарници !!!Защо асансьора ми се казва АСАН-сьор а не Левски-сьор като по цял свят е ЕЛЕВАТОР ???