Иван и Андрей: В НФЦ "погребаха" сценариста на филма за Гунди

Дечо Таралежков дал ниска оценка, но Емил Бонев е жив и здрав
23 сеп 2022 15:29, Александър Попов
6
Иван и Андрей: В НФЦ "погребаха" сценариста на филма за Гунди
Снимка: Междинна станция

Иван Христов и Андрей Арнаудов не получиха финансиране на продуцирания от тях филм за легендата на Левски Георги Аспарухов-Гунди. Причината за занижената оценка обаче е в един от членовете на комисията на Националния филмов център - Дечо Таралежков, който "погреба"  сценариста на продукцията Емил Бонев.

Ето и писмото на двамата продуценти:

"Пишем това писмо от позицията на продуценти на филма с работно заглавие „Гунди – легенда за свободата“, който кандидатства за държавно финансиране за производство на игрален филм в „Национален филмов център“. Няма да коментираме оценките и мнението на комисията, независимо дали сме съгласни с него или не. Не можем да пропуснем факта обаче, че един от членовете на националната художествена комисия – господин Дечо Таралежков, е дал оценка на база абсолютно невярна информация. Ниската оценка, с която господин Таралежков направи така, че филмът ни не се класира, е на база два компонента – първият е субективното му лично мнение, което приемаме и не оспорваме, а вторият е грешна фактология, която влияе на цялостното му решение и още по-лошо, която той изобщо не е проверил, а именно:

„Зрителският потенциал на филма на родна територия е безспорен. Продуцентите говорят за 5 години задълбочена работа по проекта, но няма сведения този сценарий да е бил поет от друг сценарист след смъртта на г-н Бонев. Не е идентифицирана нуждата от доразработване на настоящия сценарий.“

За наше голямо щастие, господин Емил Бонев е жив и здрав и всекидневно доразвива и доразработва сценария, на който е посветил последните повече от пет години от живота си.

На база на фактологически неправилното заключение, понижило оценката ни, ние имаме моралното и правно основание да стопираме процеса, но няма да го направим, защото има талантливи колеги, които са спечелили и те не са виновни за тази ситуация.

Молим Комисията, да осъзнава по-добре ролята си в този процес, защото подобни неадекватни решения опорочават доверието в целия конкурс, а именно то е това, което липсва. Доказателство е, че почти всеки конкурс се стопира по различни причини".


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
Тези двамата били продуценти много години се намираха в бтв и чакайте държавата ни да просперира с такива продуценти падение
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия са копие на лумпенските водещи на риалитита по руските телевизии - направо 1:1 са ги докарали - разни на 40-50, омацани с 1 тон грим, да изглеждат на 25 и облечени като тийнове, все едно имат ментални проблеми.
3
3
 
15
 
! Отговори
Lina преди 2 месеца
Тези милите на 45г са си същите като на 25 . Добре , че единият е осиновен от ирина тенчева, а другия се занимава със себе си. И най - важното състезание- колко човека могат да се съберат в багажника на колите им? Сина ми *** 17 не се вълнува от подобни неща. Но иванчо и андрей продължават с предавания тип фермата, а си нямат идея за проблемите на бг село. Важно е да има негримирани жени по бански от фолк средите.
2
1
 
9
 
! Отговори
гхед преди 2 месеца
А за Марио Метушев кога ще направят филм? Човекът има история за разказване, живота му е като за филм.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хоморабота са тия