12% от българите готови да продадат гласа си

Други 6% са навити при по-сериозно заплащане
Обновена: 19 окт 2011 15:14 | 19 окт 2011 12:43, Красимир Ангелов
76
12% от българите готови да продадат гласа си
Снимка: Булфото

Почти всеки десети българин би продал гласа си, сочат данни от проучване на асоциация "Прозрачност без граници".

Оттам отчитат, че през последните пет години остава постоянен процентът на гласоподавателите, които биха изтъргували гласа си в полза на даден участник в изборите.

Делът им е около 12 на сто и в настоящата предизборна кампания, отчетоха от асоциацията.
 
Според проучването цената на гласовете върви от 30 лева в по-малките населени места и 50 лева за големите градове.

Освен тези 12%, други 6 на сто признават, че биха продали гласа си, но за доста по-високо заплащане от споменатата сума.

По думите на програмния директор на „Прозрачност без граници“ Катя Христова "не се подбират средства" при предлагането на корпоративен вот. На гласоподавателите се дават както пари, така и хранителни стоки, опрощават се заеми, обещават се бъдещи ангажименти.

В асоциацията са получени сигнали и за представители на местната власт – кандидати за повторен мандат, които злоупотребяват с даването на общинските помощи, полагащи се на гражданите, за да получат подкрепата им на изборите.

В близо 10 на сто от сигналите хората изразяват съмнение, че ще бъде опорочен вотът чрез фалшификация. Близо 20% от гражданите, обърнали се към асоциацията, са дали информация за купуване на гласове, а около 15 процента са изразили недоволство от избирателните списъци и начина на гласуване на 23 октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: купуване на гласове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Купуването на гласове е практика на някои български партии.В едно турско село в хасковско, от БСП даваха по 2 кг. свинско, ако гласуваш за тях.Хората много не ги интересуваше за кого ще гласуваш, но 2 кг. са си 2 кг.Знам за този случай.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не 12, а 220% от българите нямаме нищо против да си продадем гласа няколко пъти. В крайна сметка след като изборите са бизнес - добре е всеки да спечели по нещо.
32
1
 
8
 
! Отговори
НАЛИ! преди 12 години
След като в БГ,за 20г. си продадохме и гъзът на Доган ,защо не и гласът ,поне това физически ,..не боли!
31
1
 
14
 
! Отговори
ФЪФ---БГ --- преди 12 години
Няма леви ,няма десни,..няма червени и *** ,няма съд и прокуратура ,няма полиция и общество ,няма учители, ученици и образование ,няма вяра в ценности ,няма лекари и пациенти ,има само ....ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ ....*** ДО ШИЯ ....,И ТОВА АКО НЕ СЕ ВИЖДА ----ЗДРАВЕ МУ КАЖИ !
30
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 12 години
Ако сте попаднали при проучването на такива като мен, се учудвам даже, че е толкова малък процента. Най- ми харесват тези агенции, винаги си харесвам най-абсурдния за мен отговор. И без това си знаем - лъжа, по-голяма лъжа, най-голяма лъжа, статистика. ХА-ХА-ХА
29
1
 
4
 
! Отговори
какъв ти ..."ГЛ преди 12 години
ФЪФ ---БГ---"гласът",........е глас в ПУСТИНЯ!Няма референдуми ....що ли?
28
3
 
5
 
! Отговори
nevqrva6ta v politic преди 12 години
dosega vinagi sam glasuvala, no mi omrazna s moq glas da pe4elqt drugi, da si palnqt gu6kite za moq smetka... zatova ot tezi izbori natatak 6te glasuvam samo sre6tu pari, za da izkaram i az ne6to...
27
1
 
7
 
! Отговори
НОМЕРАТА НА ... преди 12 години
...ПОЛИТИЦИТЕ !НЕКА ДОЛУ ДА СЕ КАРАТ ,ЗА ДА СИ БЪДЕМ ОТНОВО ---ДОБРЕ с ***!
26
1
 
7
 
! Отговори
дааа, преди 12 години
На какво ни научи 22г.преход,....еднственото ,за да получиш нещичко е,... да продадеш гласът си!Това е БГ!
25
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 12 години
Та, кое точно и беше европейското на червена, "посттоталитарна" България днес? О, да бе, тегленето на заеми за всичко, за което ни дадат. Е, тъй ще е. Хайде, с ГЕРБ, Атака, БСП и ДПС, напрееед, *** български.
24
5
 
16
 
! Отговори
prase преди 12 години
12% не са "почти всеки десети", а "почти всеки осми" - оправете си малко аритметиката, тъжно е.По темата - гласа няма да си продам никога, на тези избори пускам за Светльо и за Джамбазки!
23
1
 
13
 
! Отговори
Гласът преди 12 години
каде да си продам гласа и без тфа никога не гласувам щото сичките са един дол дренки *** и крадци поне некфи кинти да зема пък без значение за кой ше гласувам хахаха :D
22
4
 
21
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Не е възможно да си продам гласа :) ОСобено като ще гласувам за такъв левент като Светльо Витков... БЮЛЕТИНА 20 - не забравяйте - това е Светльо Витков!
21
1
 
17
 
! Отговори
Georgi преди 12 години
Естествено че ще си продават гласовете ... и без това само това ще е келипира на обикновения човек от изборите и новоизбраните управници. Преди избори ни уверяват как ще работят за нас пък после си работят за тях....... всички без изключения
20
1
 
11
 
! Отговори
) преди 12 години
аз и за 5 лева го продавам... пък после ще гласувам за.....
19
1
 
9
 
! Отговори
Xelian преди 12 години
12 Толкова си заблуден... Затова полвин Пловдив е в плакати и билбордове на кадидатана на ВМРО. Щото имат само 36 милиона. Може за последната година да се окрали толкова...
18
3
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Не лъжи комунистче... да по 60 ще дават , но няма никакви предварително дадени пари, и нали знаеш че и вашите дават. Плаща се на всички: застъпници, наблюдатели , председатели и членове на комисии. тук споменавам вашта ммайка
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо се учудвате на коментара. След като никой от кандидатите няма да направи нищо за държавата, защото всичките са кукли на конци, поне да спелим по някой лев или облага!
16
3
 
13
 
! Отговори
че то вече преди 12 години
българите продават жените и дъщерите си ,кво е останало гласовете си да продават! Колко българки са в чужбина и гледат наготово мъжете си ,бащите си и пр. , а на никой не му пука как ги печелят българките тези пари ?!
15
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 12 години
Искам да знам, моля, какви качества трябва да притежавам, за да почукат на вратата ми и да ми предложат някаква сума - срещу гласът ми??? С какво съм по-долен от един ***, та на него ще му оказват честта да гласува , че и ще му платят за това????