Двама от най-прочутите владетели на Русия оживяват в "Знакът на Каин"

Борис Акунин предизвиква интерес към историята с новата си книга
26 юни 2020 17:52, Петя Славова
11
Двама от най-прочутите владетели на Русия оживяват в "Знакът на Каин"
Снимка: Издателство "Еднорог"

Две произведения на Борис Акунин са събрани в новата му книга "Знакът на Каин",разказваща за двама от най-прочутите владетели на Русия.

"Моята цел е да предизвикам интерес към историята. Не да преподавам история, дори не да я разказвам, просто да предизвикам интерес към нея.", обяснява писателят.

"Москва иде! Крийте се!" Така са викали в Русия от незапомнени времена, страхувайки се от вечно наближаващата опасност – безмилостната власт на нейните управници. Двама владетели с името Иван оживяват в новата книга на Борис Акунин, част от поредицата му за историята на Руската държава. Единият от тях, Иван III, е наречен Велики, другият – неговият внук Иван IV - носи страховитото прозвище Грозни.

Романът "Вдовишка забрадка", в който действието се развива през 1470 г., е посветен на сблъсъка на две системи на управление: тоталитарна Москва и демократичен Новгород. Повестта "Знакът на Каин" описва събития, случили се век по-късно. А кой от двамата Ивановци е по-страшен, всеки читател може сам да прецени.

"Вдовишка забрадка" представя мръсните задкулисни политически интриги и жестоките правила на оцеляването. Основният фокус е върху три жени, управлявали независим Новгород – Марфа Желязната, Ефимия Копринената и Настася Каменната. Борбите за влияние между тях са представени потресаващо автентично. В ход са всякакви схеми и ударите под кръста са неизбежни.

В повечето романи на Акунин пред труден и решителен избор са изправени предимно мъже. Във "Вдовишка забрадка" своя избор трябва да направи една жена – изстрадала много, но силна, властна, хитра и коварна. Това е Настася Каменната, която ще изиграе важна роля за бъдещето на Велики Новгород. На фона на безкрайните интриги и предателства научаваме подробности от бита на новгородци, разбираме как са се правили избори в онези години, ставаме свидетели включително и на първи опити за черен PR, а неочакваната смърт на някои от главните герои е напълно в духа на поредицата „Игра на тронове“.

"Знакът на Каин" е възхитителен портрет на обезумелия цар Иван IV, известен повече като Иван Грозни заради своите жестокости и зверства. (Показателен е фактът, че никой руски цар след това не носи името Иван). Цялата страна е превърната в безмълвен заложник на неговите безумия, макар че самият Иван Василиевич смята, че просто изпълнява висшата воля.

Повестта се състои основно от монолога на владетеля, разкриващ неговия характер, мисли и действия. Всичко изглежда потресаващо истинско, сякаш е разказано от очевидец на тези събития - или от класен автор като Борис Акунин. Той ни предоставя възможността да вникнем в съзнанието на Иван Грозни. Царят е напълно искрен пред себе си и Бог, вярва в това, което прави, и затова в своите очи не е познатото ни чудовище, дори вършейки всички приписвани му зверства. Заедно с това невероятно точно е пресъздаден колоритът на онези времена и всички детайли от ежедневието на деспота.

Двете произведения улавят духа на времето. Борис Акунин сякаш представя репортаж от мястото на събитието, с подробности до най-малкия детайл, като същевременно разкрива руската душа. Героите са потресаващо автентични, а действията им налагат извода, че нищо в политическите борби не се е променило толкова векове по-късно и опитите за влияние и привличане на тълпите си остават същите.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
У преди 1 месец
Акунин, в превод от японски(злодей) е само едно авторско име което в поскедно време плюе всичко истинско руско! Като автор евреинът грузинец е талантлив и имаше добри поредици преди да бъде завербуван от новите си господари на запад.
10
0
 
2
 
! Отговори
История преди 1 месец
Иван Грозни идва с благословията на народа след години ужасяваш тормоз от болярите! Създава "оптиричината" наказателен отряд ор различни съсловия и въздига Русия! Най добрият руски цар мразен от неолибералните крадци!
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странни са възхвалите ви към Иван Грозни. Не беше ли той този, който завладя с измама и разори Казанския хаганат на волжките българи?
8
0
 
0
 
! Отговори
руски трол преди 1 месец
До българин
министърът на отбраната на Русия пък е тувинец: Сергей Кужугетович Шойгу.
Кужугет Шойгу. Наш "брат славянин"?Аман от някакви славяни , например ти си или поляците.СЕРГЕЙ КОЖУГЕТОВИЧ ШОЙГУ Истински РУСНАК е.Тувинец!Кой е Руснак зависи не от кръв зависи от акъл.
"какво голямо влияние оказва той не само в Русия", - имам само една дума-смях!!!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак започнахте да пишете гадни пропаганди и лъжи,вече ми се повръща от лъжите ви!
Иван Страшни царува в много тежки времена,в сложна обстановка и е великолепен цар и управленец,а Русия никога не се е деляла на части,както се опитвате да ни пробутате с фашистко-нацистката си грозна пропаганда,Русия си е цяла още от 7-8 век и е втората
най-стара държава в Европа,с висока култура и архитектура,с първите сглобяеми и преносими по суша кораби в Европа!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иван Грозни на български език се превежда като Иван Страшни,защо не го пишете с превод на български език - Иван Страшни?
И защо представяте Иван Страшни като дявол,той е бил изключителен владетел и великолепен царски водач,във вените му е течала не само руска,но и българска и византийска кръв!
5
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Коментарът ми беше до номер 1
4
3
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Борис Акунин е велик руски писател, а твоят личен интерес към неговата биография, който прозира от ядните ти коментари само доказва какво голямо влияние оказва той не само в Русия, но и в други държави като България!
Впрочем, като сме тръгнали в това направление, министърът на отбраната на Русия пък е тувинец: Сергей Кужугетович Шойгу. Сиреч, баща му се е казвал Кужугет.
Кужугет Шойгу. Наш "брат славянин"?
Дали? Или?
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руският Гулаг се опитва със филмиране на сказки, митове и легенди да създава ИСТОРИЯ за московския Сулус.
2
6
 
7
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До на колко години Акун
Вие русофилите понякога толкова се обърквате, че самите вие не знаете какво искате да кажете
1
8
 
4
 
! Отговори
на колко години Акун преди 1 месец
дребен Гризач,упс... извинете,Грузинец Чхартишвили.*** измишльотини от Париж.
"изглежда потресаващо истинско, сякаш е разказано от ОЧЕВИДЕЦ на тези събития - или от класен автор като Борис Акунин"