Давид ван Рейбрук с "Против изборите: в защита на демокрацията"

Изследване на начините, по които демокрацията се практикува в съвременните общества
17 фев 2021 00:30, Петя Славова
5
Давид ван Рейбрук с "Против изборите: в защита на демокрацията"
Снимка: ИК"Сиела"

По книжарниците вече можете да намерите "Против изборите: В защита на демокрацията" от Давид ван Рейбрук – диагноза за състоянието на демокрацията по света и призив за цялостно преосмисляне на ефектите от популизма, непрозрачността и технокрацията върху съвременните общества.

Западната цивилизация, закърмена с реториката на Уинстън Чърчил – "Всъщност демокрацията е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали форми, опитвани някога." – е свикнала да вярва, че демокрацията е отговорът.

Демокрацията като форма на управление съществува от повече от две хилядолетия, още от люлката си в Древна Атина. За някои демокрацията е символ на отнет идеал, вечен стремеж за обществата от бившия Източен блок. В името ѝ са водени войни, за да бъде тя наложена като форма на управление на недемократични общества. Но демокрацията днес е много различна от пръвоначалната идеология, изповядвана от нейните създатели.
Давид ван Рейбрук ни повежда по стъпките на дълбокомислено и провокативно изследване, което смесва история, култура и политика, за да очертае нов начин на възприемане на демокрацията.

Ван Рейбрук развенчава дълбоко вкорененото схващане, че изборите са основата, върху която демокрацията е построена, и че без тях тя не би могла да съществува. Театърът на празните и недобронамерени обещания на кандидатите, корупционните практики, които изборният процес създава – всичко това подронва доверието в демокрацията. Живеем в опасно време, в което широкият интерес към политиката расте, за сметка на доверието в народните представители, в институциите, дори в самия демократичен процес.  И докато отъждествяваме изборите със самата демокрация, тези проблеми пускат корени в цялото ни общество.

В навечерието на парламентарни избори „Против изборите: В защита нa демокрацията“ не е политическа история, а концепция, предмет на дебати и повод за осмисляне. Преведена на 18 езика и преиздадена над 12 пъти само в родината на нидерландеца Ван Рейбрук, книгата е призив за реформа, който дори да не дава всички отговори, задава правилните въпроси.

"Този иконоборчески труд не би могъл да излезе в по-подходящо време… Той демонстрира как вместо да пазят нашето право на самоопределение, изборите всъщност пречат на демокрацията.", пише за книгата Карън Армстронг
 


5
Още по темата: Давид ван Рейбрук
Още от Книги
Защо Западът се бои от загадките на Изтока?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Референдумите не са обция особено у нас като се има предвид нивото на гласуващите но то и за изборите се отнася.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко около вас, което се случва в момента - арестът на Навални, чекмеджето на Борисов, пландемията, затворените ресторанти и т.н. е реакция на тираните срещу демокрацията. Нарочно ви държат бедни и прости, за да не разберете, че можете много лесно сами да си управлявате държавата с демократични референдуми по интернет. Не ви трябват избори, парламенти, шутът Слави и най-големия феодален несменяем демократ Боко Тиквата, бай Тошо Втори.
1
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Затова в Холандия забраниха референдумите, като пречещи на демокрацията, а в Белгия официално ги подкрепиха с изказвания на белгийски депутати , че е правилно, защото народът е про-ст.