Давид ван Рейбрук с "Против изборите: в защита на демокрацията"

Изследване на начините, по които демокрацията се практикува в съвременните общества
17 фев 2021 00:30, Петя Славова
5
Давид ван Рейбрук с "Против изборите: в защита на демокрацията"
Снимка: ИК"Сиела"

По книжарниците вече можете да намерите "Против изборите: В защита на демокрацията" от Давид ван Рейбрук – диагноза за състоянието на демокрацията по света и призив за цялостно преосмисляне на ефектите от популизма, непрозрачността и технокрацията върху съвременните общества.

Западната цивилизация, закърмена с реториката на Уинстън Чърчил – "Всъщност демокрацията е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали форми, опитвани някога." – е свикнала да вярва, че демокрацията е отговорът.

Демокрацията като форма на управление съществува от повече от две хилядолетия, още от люлката си в Древна Атина. За някои демокрацията е символ на отнет идеал, вечен стремеж за обществата от бившия Източен блок. В името ѝ са водени войни, за да бъде тя наложена като форма на управление на недемократични общества. Но демокрацията днес е много различна от пръвоначалната идеология, изповядвана от нейните създатели.
Давид ван Рейбрук ни повежда по стъпките на дълбокомислено и провокативно изследване, което смесва история, култура и политика, за да очертае нов начин на възприемане на демокрацията.

Ван Рейбрук развенчава дълбоко вкорененото схващане, че изборите са основата, върху която демокрацията е построена, и че без тях тя не би могла да съществува. Театърът на празните и недобронамерени обещания на кандидатите, корупционните практики, които изборният процес създава – всичко това подронва доверието в демокрацията. Живеем в опасно време, в което широкият интерес към политиката расте, за сметка на доверието в народните представители, в институциите, дори в самия демократичен процес.  И докато отъждествяваме изборите със самата демокрация, тези проблеми пускат корени в цялото ни общество.

В навечерието на парламентарни избори „Против изборите: В защита нa демокрацията“ не е политическа история, а концепция, предмет на дебати и повод за осмисляне. Преведена на 18 езика и преиздадена над 12 пъти само в родината на нидерландеца Ван Рейбрук, книгата е призив за реформа, който дори да не дава всички отговори, задава правилните въпроси.

"Този иконоборчески труд не би могъл да излезе в по-подходящо време… Той демонстрира как вместо да пазят нашето право на самоопределение, изборите всъщност пречат на демокрацията.", пише за книгата Карън Армстронг
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Давид ван Рейбрук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Референдумите не са обция особено у нас като се има предвид нивото на гласуващите но то и за изборите се отнася.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко около вас, което се случва в момента - арестът на Навални, чекмеджето на Борисов, пландемията, затворените ресторанти и т.н. е реакция на тираните срещу демокрацията. Нарочно ви държат бедни и прости, за да не разберете, че можете много лесно сами да си управлявате държавата с демократични референдуми по интернет. Не ви трябват избори, парламенти, шутът Слави и най-големия феодален несменяем демократ Боко Тиквата, бай Тошо Втори.