Над половината българи не са прочели една книга за година

Това сочи изследване на НСИ
Обновена: 16 сеп 2023 19:52 | 16 сеп 2023 19:30, Стела Стоянова
139
Над половината българи не са прочели една книга за година
Снимка БГНЕС, архив

По-голямата част от българите не са прочели нито една книга през миналата година. Това показа изследване на Националния статистически институт (НСИ), което е посветено на образованието и обучението за възрастни.

Общо 51,8% от хората в страната на възраст между 25 и 64 г. не са прочели нито една книга през свободното си време.

Проучването показва значителен спад от 4,9% при четенето на книги в сравнение с проучване от 2016 г., като причината е мъжкото население. Жените, които са прочели поне една книга, са 58.5%, а мъжете - 38%.

Малко над една трета от населението (36.5%) чете вестници всеки ден, включително и електронни издания. Мъжете са малко по-активни в това отношение в сравнение с жените – съответно 38,4 и 34,5%.

От хората с основно или по-ниско образование 9% четат вестници, а сред тези със средно и висше образование - съответно 37,8 и 47,9%.

Проблемът обаче не е само при четенето на книги, пише Mediapool. Оказва се, че над 40% от хората в страната не са посетили нито едно културно събитие през миналата година. Събитията включват посещение на представление на живо, кино или културна забележителност.

Посетилите поне веднъж пиеса, концерт, опера или балет са 38,8%. Почти толкова са хората, гледали филм в киносалон - 38,7%. Посетителите на музеи, художествени галерии или археологически разкопки са 38,6%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: КултураизследванеНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разни комплексари не дават да падне прашинка върху хартиената книга, а тъпотиятаа им ги държи в будна кома! Книгата просто е примитивен носител на информация. Има много по-съвършени, ама на спрел човек как да му обясниш?! Безнадеждно е...
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
" основната класика " , както си се изразил, е част за деца и юноши и част за възрастни. Частта за възрастни няма как да я четеш в ученическа възраст. Ти може да не четеш , но е смешно и жалко да се опитваш да представиш четящите като *** , губещи си времето.
78
5
 
9
 
! Отговори
Това преди 7 месеца
Не им остава време от четене в интернет. Затова затъпяваме четем всякакви глупости вместо съдържатни книги.
77
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Темата малко се преекспонира. Първо, основната класика трябва вече да сте я изчели в училище. Второ, от университета и нататък четете книги, които ще ви помогнат за квалификацията. Това е инвестирано време и си заслужава. Четенето на разни романчета и кримки в работоспособна възраст си е жива загуба на време, която нормалните хора не могат да си позволят.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Някакъв ме пита дали се будалкам или съм наивен като съм написал, че тези, които са прочели много книги са богати и успели. Не, не се бъзикам, точно така е" сяяяя туй чи ти си загубен ни значи чи сичките сме кат тебя бря я
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Гост - а така им кажи да го знаят и да не се чудат и аз така си четеме и е яко ама кот такоа са няли *** разбираш
74
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Книгите са отживелица. Много мразя да чета книги. Още от малък ги мразех. Особено разни измишльотини изсмукани от пръстите. Всичко е направено за пари. Да не говорим че вече куцо кьораво и сакато пише книги. Какво да им чета на тия глупости? Вместо да си губите времето с книги по добре учете някой програмен език.
73
14
 
5
 
! Отговори
Гопе преди 7 месеца
Книга ще чета като се пенсионирам. Сега обръщам внимание на кариерата, семейството и любовниците. Нямам никакво време за книги. Един ден като почне да не ми става перископа, е тогава цялата библиотека ще ми е на разположение. За всичко има време.
72
3
 
5
 
! Отговори
Acaн преди 7 месеца
Koй тyй kъниra, yaa?
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Но пък същите тия са експерти по конспирации! Въобще, винаги съм забелязвал корелацията - колкото по-глyпaв е някой, и колкото по-голям неудачник в живота, толкова по-голям експерт е по конспирации!
70
6
 
16
 
! Отговори
Роза преди 7 месеца
Имам голямо желание да си купя някои от книгите,които виждам в книжарниците,но са много скъпи.Ползвам предимно книги от библиотеки.Има определени автори,които харесвам-Тургенев,А.Кронин,Маркес,Ремарк,Едгар По и др.От детективския жанр-А.Кристи,А.Индридасон,Конан Дойл.От книгите научаваш неща,които другите хора не знаят,ако не са ги чели.Четенето дава широк кръгозор и различен поглед към света.Хората ,които ги пренебрегват,остават за цял живот духовно бедни и ограничени!
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Карл Май - Винету . Не Майн Рид. Освен ако си правиш някаква шега , която не ми е станала ясна на първото четене. : )
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аууу,времеубежище ли да прочетем?
67
0
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 7 месеца
но са прочели всичко написано у фейсо !
66
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Американското посолство харесва това.
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Един пpo3так и да чете и да не чете пак ще си остане такъв. Той вече е завършен модел. Културата се придобива в детска възраст.
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 58. Кои са тия разширяващи книги ? Книгите трябва да се четат от децата докато още учат.
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Инан. Ами добре бе кат ги познаваш.
62
3
 
7
 
! Отговори
Инан преди 7 месеца
Някакъв ме пита дали се будалкам или съм наивен като съм написал, че тези, които са прочели много книги са богати и успели. Не, не се бъзикам, точно така е. Виж, да мяташ салфетки и да си мислиш, че като имаш кола за 100 хиляди със заем, си богат, мога да ти кажа, че всъщност си много беден. Да, познавам много богати хора, не, не карат скъпи коли, но имат имоти в чужбина, сметки с милиони, акции за милиони и изобщо не им е да се показват пред сельовци. Те са се доказали в живота. Българи са.
61
5
 
2
 
! Отговори
Турчин от Делиормана преди 7 месеца
За мен е достатъчен Интернет. Чета Уикипедия. От бг сайтовете: искам да знам, криминални досиета, хроники бг, е вестник. Книгите си ги свалям. От турските сайтове свалям субтитри от turkce altyazi (има турски субтитри за всички филми). Chip online сайт за нови технологии. Няколко новинарски сайтове турски и български. Слушам турските радиа - Sputnik Turkiye, Super Fm и Metro Fm както и българското хоризонт. You Tube гледам през браузър опера защото няма реклами.