Над половината българи не са прочели една книга за година

Това сочи изследване на НСИ
Обновена: 16 сеп 2023 19:52 | 16 сеп 2023 19:30, Стела Стоянова
139
Над половината българи не са прочели една книга за година
Снимка БГНЕС, архив

По-голямата част от българите не са прочели нито една книга през миналата година. Това показа изследване на Националния статистически институт (НСИ), което е посветено на образованието и обучението за възрастни.

Общо 51,8% от хората в страната на възраст между 25 и 64 г. не са прочели нито една книга през свободното си време.

Проучването показва значителен спад от 4,9% при четенето на книги в сравнение с проучване от 2016 г., като причината е мъжкото население. Жените, които са прочели поне една книга, са 58.5%, а мъжете - 38%.

Малко над една трета от населението (36.5%) чете вестници всеки ден, включително и електронни издания. Мъжете са малко по-активни в това отношение в сравнение с жените – съответно 38,4 и 34,5%.

От хората с основно или по-ниско образование 9% четат вестници, а сред тези със средно и висше образование - съответно 37,8 и 47,9%.

Проблемът обаче не е само при четенето на книги, пише Mediapool. Оказва се, че над 40% от хората в страната не са посетили нито едно културно събитие през миналата година. Събитията включват посещение на представление на живо, кино или културна забележителност.

Посетилите поне веднъж пиеса, концерт, опера или балет са 38,8%. Почти толкова са хората, гледали филм в киносалон - 38,7%. Посетителите на музеи, художествени галерии или археологически разкопки са 38,6%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: КултураизследванеНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
7
 
1
 
! Отговори
Укропитек преди 7 месеца
Аз пък четох моята борба на хитлер, книжките на сорос и ивоинджев.
99
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички плеймейтки изчетоха всичко на Пауло Куелю и тая година, НСИ бърка.
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не четеме книги, защото ви четем статиите!
97
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Безмислена статистика в модерния дигитален свят.
96
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само за месец консумирам стотици страници текст, но понеже не е на носител книга, явно и аз влизам в тази измислена "статистика".
95
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Псевдоинтелектуалци си мислят, че като четат бозави романчета, езотерика и чакри, стават по-умни, само защото били книги.
94
0
 
11
 
! Отговори
Н преди 7 месеца
Едно време на плажа майка ми и баща ми четяха книги, нямаше други простотии - да обикаляш по разни смръдливи капанчета и да се чудиш какво да угодиш на разглезените дечица. Имаше столова с първа и втора смяна за хранене и вечер ресторант тип Оркестър без име.
93
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За какво им е да четат. Българите са най-красите, най-добрите, най-умните, най-талантливите!
92
1
 
6
 
! Отговори
MNENIE преди 7 месеца
Защо да се чете и Учи ?Децата имат примери - Борисов , Пеевски , Кирил Петков - хора които са прочели само по една книга през живота си , а сега са Олигарси .Не трябва да се чете , а да се мачкат хора с юмруци .
91
3
 
12
 
! Отговори
Трябва още четене преди 7 месеца
До 90 Анонимен Хората са утрепани от работа. Кой има време да чете? Народа се чуди как да свърже двата края. . . . . Значи трябва още да се чете, докато се разбере кои трябва да се избират! Резултатът е налице - 30 г. и повече стандарта на българина не е мръднал с изключение на ИТ, физици или Е-инженери! За последните разбира се не вече в България! Бу на ците избират само едно и също по 15 г. или им липсва мозъчния багаж да разпознаят мошениците!
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От хората с основно или по-ниско образование 9% четат вестници . . . . По ниско образование от основното - детска градина? Четейки пълните с граматични, морфологични, правописни и словоредни грешки коментари имам чувството, че почти никой от българите вече не чете книги, а и защо образованието не се цени от плебеите!
89
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До BGexitКажи нещо за апатичния руски народ който работи за 150 евро месечно и не го интересува нищо , даже не се оплаква когато путин им взема синовете и ги изпраща на сигурна смърт в Украйна
88
2
 
8
 
! Отговори
BGexit преди 7 месеца
Интеграцияна в ЕС е завършена - безкритична и безмозъчна маса, която да работи за западните господари. Български индианци
87
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хората са утрепани от работа. Кой има време да чете? Народа се чуди как да свърже двата края. Много хора бачкат по 15 часа. Други бачкат на 2 места. Да чете Киро, поне да научи български. Аз колкото книги съм прочел, Киро и Асен нямат толкова косми на главата си. Книга се чете не за статистика или да се хвалиш колко книги си прочел.Чете се когато имаш свободно време и силно желание. Четенето е като зависимостите. Колкото повече четеш-толкова повече се пристрастяваш към книгите.Време трябва.
86
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Организацията на времето ми е такава, че да се пенсионирам на 50 г. без да разчитам на НОИ и с повече от добър стандарт на живот. И сега имам свободно време, но предпочитам да го споделя с децата си. Само не ми пробутвай приказки от 1001 нощ, че човек може да има време за всичко.
85
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От както идват Руснаците 1878 г всичко запада в България
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами ти явно нещо не правиш както трябва с организацията на времето , след като нямаш никакво свободно време. С такова впечатление оставам от думите ти - само работиш и учиш ( четеш във връзка с квалификацията ) . Фактът , че ти си така не означава , че е същото и за другите.
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Георги Господинов отврати всички от четенето на книги.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отдавна деградираха младите на запад сега вече и в България.Всеки е влогър,блогър,всезнайко със смартфон,но изкуствения интелект няма да го храни.Скоро ще се приключи с това защото няма кой да работи и както навремето са се молили на майстора да вземе детето му да го учи за да се изхранва като голям сега точно това ще стане.Като ви натисне глад сами ще четете книги(от старите) и ще учите и ще слушате.Социален капитализъм Няма!Вече и глобалистите го разбраха и ще върнат режима на соца да бачкаш.
81
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Класиката за "възрастни" ще си я четеш на верандата на вилата в люлеещия се стол или пред камината когато вече не си на пазара на труда. Всяко нещо с времето си. В този живот за да оцелееш и да си намериш място под слънцето трябва да приоритизираш.