Над половината българи не са прочели една книга за година

Това сочи изследване на НСИ
Обновена: 16 сеп 2023 19:52 | 16 сеп 2023 19:30, Стела Стоянова
139
Над половината българи не са прочели една книга за година
Снимка БГНЕС, архив

По-голямата част от българите не са прочели нито една книга през миналата година. Това показа изследване на Националния статистически институт (НСИ), което е посветено на образованието и обучението за възрастни.

Общо 51,8% от хората в страната на възраст между 25 и 64 г. не са прочели нито една книга през свободното си време.

Проучването показва значителен спад от 4,9% при четенето на книги в сравнение с проучване от 2016 г., като причината е мъжкото население. Жените, които са прочели поне една книга, са 58.5%, а мъжете - 38%.

Малко над една трета от населението (36.5%) чете вестници всеки ден, включително и електронни издания. Мъжете са малко по-активни в това отношение в сравнение с жените – съответно 38,4 и 34,5%.

От хората с основно или по-ниско образование 9% четат вестници, а сред тези със средно и висше образование - съответно 37,8 и 47,9%.

Проблемът обаче не е само при четенето на книги, пише Mediapool. Оказва се, че над 40% от хората в страната не са посетили нито едно културно събитие през миналата година. Събитията включват посещение на представление на живо, кино или културна забележителност.

Посетилите поне веднъж пиеса, концерт, опера или балет са 38,8%. Почти толкова са хората, гледали филм в киносалон - 38,7%. Посетителите на музеи, художествени галерии или археологически разкопки са 38,6%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: КултураизследванеНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На мен ми е през х-я.Голяма новина, няма що.
59
0
 
8
 
! Отговори
Предатели с Пералня преди 7 месеца
Ако под над половината имате предвид 99%... да!
58
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Книгите не са за повърхностни хора (коне с капаци). Книги развиват мисленето и логиката в ситуации с които човек се сблъсква в живота без да ги е преживял и разширяват кръгозора на всеки който използва наученото в тях за да се реализира пълноценно. В България хората които четат много книги са твърде малко и резултатите на обществото са налице. Тотална нищета и пустота на последния етаж (в кратуната).
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 7 месеца
Прочетох кво пише на стоте лева. Брои ли се? Като за почна работа ще прочета поне десет такива книги, а като започна бизнес, с тонове.
56
3
 
8
 
! Отговори
Денко Марионетов преди 7 месеца
Джуджето шут Денков каза: "Аз с терористи не преговарям." Как можеш да говориш така на работягите земеделци, цръвул? Вън Денко Марионетов!
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И аз чета от "Читанката" на телефона, защото винаги ми е под ръка "книгата" за хартиените издания е по - снобарско и ангажиращо
54
3
 
13
 
! Отговори
Бай Пешо преди 7 месеца
Ами не са прочели, защото от работа и ангажименти нямат време. Аз като баща спокойно казвам че от работа, и от учене с децата, защото даскалите не ги е грижа, нямам време да се уамихна, камо ли да прочета книги. Все пак в днешните времена умните и имтелигентните трябва да изкарват парите на римските избиратели.
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е, и? То и Киро не може да говори ама с претенции за Наполеон, а Бокича и той баш ерудита с реклама на Майн Рид - Винету, за плъхоподобния с каруцарски изказ академик да споменем ли, Е ли за истеричния фалцет на Асен (ка)... еманация на ***'илите ни са в управлението, вие за обикновените, български граждани се заяждате... забравих и зеления чорап, който обаче чете ли, чете чужди речи, дори се опитва да ги наизустява
52
4
 
5
 
! Отговори
Турчин от Делиормана преди 7 месеца
Чета книги на смартфона. Тегля ги от Читанката. Имам приложение за четене на книги. Слушам радиотеатри които тегля от You Tube. Не само български но и турски. Винаги когато работя у дома съм с блутут слушалки и слушам също карбовски както и предавания от СНН Тюрк. Като музика слушам турския певец Mabel Matiz. Нямам тик Ток. Нямам Фейсбук.
51
2
 
11
 
! Отговори
Сенеката преди 7 месеца
Но за сметка на това са си типични Дънинг Крюгери...колкото по прости толкова по компетентни по всички въпроси...през комунизъма простите си знаеха мястото а сега дават тон за песен...
50
0
 
3
 
! Отговори
Хм преди 7 месеца
От така изнесените данни са 2/3 или около 65%
49
0
 
17
 
! Отговори
Другарчета, преди 7 месеца
Четенето на книги не винаги води до поумняване. Запомнете го! Образованието, възпитанието, културата и интелекта са абсолютно различни дарове на природата. Интелектът, например, е по рождение.
48
4
 
4
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
-Ти чел ли си, бай Статко, за Дездемона? -Кой е па тоя? -Не тоя, бай Статко, а Тая. Дездемона е героиня на Шекспир, борец за правата на жените от най-старо време. -Мани бе, ний се чудим как да победим фашистите, а ти ни заглавичкаш с разни шекспири мекспири. Разговор в партизанската землянка, "На живот и смърт", партизански роман. Екранизиран, Ст.Данаилов играе Д-р Милев.
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В тази страна всичко се обезсмисли, Нашата секретарка на петдесет и кусур години без да ходи на лекции или каквото и да било изведнъж се сдоби с висше образование, че и измислиха и длъжност гл.експерт нищо че е секретарка. В тази страна колкото и да си образован и начетен е все тая, нямаш ли човек. Щом секретарката взема повече от инженера, за какви книги въобще говорим, младите не случайно се изнасят от БГ. Инспекцията на труда си спи дълбок сън и всеки гази закона.
46
0
 
11
 
! Отговори
Муахаха преди 7 месеца
ЕдноКнижниците са с Милиарди във Властта, а Отличниците Чели Книги - БезРаботни, БезДомни и в Дрипи - на Улицата! Вие сами си Избирате!!
45
6
 
9
 
! Отговори
Годината е 2023 преди 7 месеца
какви Книги Ви бият в ТикВуните?!
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако почнат да ми раздвата безусловен базов доход без да работя ще си чета по цял ден.
43
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Четенето на книги е развлечение. А от развлечения никой не е станал по-успешен или по-културен. Напротив.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 41. Просто статистиката е обвинение. ръсят безмислици. Ако съм прочел 10 криминалета тая седмица или 5 любовни романа прави ли ме да съм от културните ?
41
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Миналата седмица прочетох две книги. Придобих ги с пиратски способи, не съм дал пари за тях. Но не това е важното. Важното е, че ни съм поумнял, ни ми се е вдигнала заплатата, ни се е разкрасила жената. Напротив, след една възраст от ден на ден намалява броя на мозъчните клетки, респективно затъпяваш. Заплатата ми де факто се е смалила от инфлацията, а жената е с една седмица по-стара. Та въпроса ми е, кво от туй че някой бил чел. Проблема идва от тези, които не са чели в училище, туй то.