Разочарование, загуби, но и облекчение в Япония след отмяната на Олимпиадата

Бизнесът ще претърпи огромни загуби заради това решение
25 мар 2020 22:34, Нели Христова
13
Разочарование, загуби, но и облекчение в Япония след отмяната на Олимпиадата
Снимка: БГНЕС

Вчера часовникът в Токио, който отброяваше дните до Олимпийските игри, показваше 122 дни до най-голямото спортно събитие. Днес той показва само датата и часа. Всичко се случи толкова бързо, че хората се спираха, за да направят снимка на часовника. Той ще започне отброяването отново, когато Международният Олимпийски комитет стигне до консенсус кога светът ще се е преборил с пандемията, за да се наслади максимално на Игрите.

Още по темата

Часове, след като премиерът Шиндзо Абе обяви, че Олимпийските игри ще се проведат най-рано през лятото на 2021 година, японците имаха смесени реакции относно решението.

Еми Хагино, медиен консултант, родена и израснала в столицата Токио, казава, че първоначално е приела, че отлагането е неизбежно, но след като това станало факт, тя се почувствала "страшно излъгана", тъй като това ще засегне бизнеса й.

"Родителите ми си спомнят как са гледали Олимпийските игри в Япония през 1964 г., така че вече са го преживели, но за мен щеше да е едно магическо преживяване - да гледам най-голямото спортно събитие със собствените си очи за първи път. Мога да изчакам още една година, но не и повече от това", казва Хагино пред The Guardian. 

Коичи Тератани, блогър в града Кабукичо - популярна дестинация сред китайските туристи, е категоричен, че отлагането е втори удар за местната икономика, която все още търпи финансовите последици от пандемията, причинена от COVID-19.

"Хотелите вече едва се справят заради отмяната на резервации. Така че несигурността пред по-малките бизнеси, които нямат достатъчно средства да се справят с тази буря, е още по-голяма", казва Тератани, който тъкмо пуска за печат 40 хил. копия от гид за Кабкичо - град с много барове, ресторанти и клубове, които да раздава по време на Олимпийските игри, когато бе обявено отлагането им.

"Ще мога да ги раздам и следващата година, въпреки че част от от информацията вече няма да е актуална", казва той.

Разочарованието, че спектакълът, който се планира вече 6 години, няма да се състои, е голямо. Но има и известна доза облекчение.

"Мисля, че правителството и Международният Олимпийски комитет нямаха друг избор, освен да отменят събитието, тъй като ако се бяха състояли без атлетите от целия свят, щеше да е катастрофално. Щеше и да е нечестно, ако някои атлети не можеха да се състезават, само заради ситуацията с коронавируса в държавите им", казва  Акино Йошихара, преводач, работещ в Киото.

Юджиро Накао, служител на компания в Токио, е съгласен, че отлагането на Олимпийските игри е единственият разумен отговор на пандемията, ала споделя, че има "смесени чувства" заради това, че няма да може види атлетите, които са прекарали години в подготовка за най-големия момент от кариерата си.

Първото отлагане в 124-годишната история на Олимпийските игри ще причини истинско финансово главоболие на фирмите, които са вложили пари в тях. Международният комитет и организаторите ще трябва да преподпишат договорите с телевизиите, които ще излъчват игрите, както и със спонсорите. Ще трябва да удължат договорите за наемане на залите.

Отлагането ще увеличи разходите за Игрите с 300 млрд. йени (2,7 милиарда долара). Няма гаранция, че и записалите се 80 хил. доброволци, които трябваше да са част от събитията в Токио това лято, ще бъдат на разположение през следващата година.

"Очевидно е, че празничното настроение около Олимпиадата вече избледнява на фона на пандемията от  коронавирус“, казва служител на един от спонсорите на Игрите. "Може би нямаше да бъде приветствано с възторг, ако Игрите бяха продължили по график. Просто трябва да започнем отначало."

Общото настроение в Токио след отлагането може да се опише най-добре с японската фраза shikata ga nai (няма как да се помогне) .

Фразата е отговор на всякакви ситуации, било то големи или малки, над които хората смятат, че нямат влияние. Последните проучвания сочат, че около 70% от японците са се примирили с отлагането на Олимпийските игри, веднага щом стана ясно, че борбата с коронавирусът ще продължи с месеци, а може би много по-дълго, за да бъде поставен под пълен контрол.

Ами Такада, която завършва гимназия неотдавна, беше сред онези, които се наслаждаваха на пролетното слънчево време в Токио в сряда. Тя се чудеше дали едногодишното отлагане ще бъде достатъчно дълго, като се има предвид, че привидно вирусът е неудържим.

"Ако Олимпиадата не се проведе през 2021 г., това ще бъде краят за японската икономика", каза тя
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В япония имат проблем не само с короната но и с радиацията от фукушима. Шанса да има игри там 2021 е нула.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами така де, така!
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аве пич0ве и пички, тука говорим за военно положение и хиляди жертви в Китай, Италия, Испания, Франция, тръгнали пак сметки да правят колко щели да бъдат загубите ако не я отменят... Давайте тогава я правете тая олимпиада, заразете и уморете няколко милиона, какво толкова, нали икономиката няма да пострада... Шведите и беларусите скоро ще усетят ефекта от фриволното си поведение, не ги мислете тях. Всеки има глава на раменете, но при някои е само за украса.
8
1
 
2
 
! Отговори
маргинал-майор Жаго преди 4 години
ше поемате соевия ..... кинта нема
7
5
 
9
 
! Отговори
Играч преди 4 години
В Беларус и Швеция живота си продължава. И освен това - си има футболни срещи , и то пред публика ! Как стават тия работи ?!?! Да не са балами случайно ?!?! Или просто им е ясно , че тази "зараза" не е това за което я представят поръчковите медии по света? Масовата психоза и паника плюс фалитите и липса на заплати за обикновените хора ще докара ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ в Световен мащаб отколкото Корона вируса! Бъдете сигурни!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 4 Муахахахааха...те скъпоплатените звезди даже да не работят повече докрая на живота си имат за 5 живота мангизи. Тях не ги мисли.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябва да спрат да се провеждат олимпиади защото са пари хвърлени на вятъра
4
4
 
5
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 4 години
..... Тази календарна година забравете за СПОРТ , особено пред пълни зали или стадиони ! Никой няма да го разреши. А и самите спортисти ще са уплашени , което е повече от нормално. Ще има фалити. Наистина си нямам на представа как ще изплащат заплати на скъпоплатени звезди и персонал. Предстои по - бруталната версия на "ГОЛЯМАТА АМЕРИКАНСКА ДЕПРЕСИЯ" от 30-те години :( ! Дива Икономическа криза.... Определено НЕ предстоят добри няколко години ..... :( !!!
3
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Че кой ще отиде на тая олимпиада дори и да не я отменят?
2
2
 
5
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
...... За 2020 година нещата са ясни , за съжаление :( ! Спортни събития - най - рано Септември - Октомври ! И то БЕЗ ПУБЛИКА задължително ! С публика - най рано след година и половина ! В това може да сте убедени ! Няма да се учудя Олимпийските игри в Токио да се проведат през 2021 ... Но без публика ! Което ще е отвратително... По добре да ги отложат за 2022... Същото важи и за Европейското по футбол ! Ужасната пандемия от "Испански грип" през 1918 е две години и половина! Правете си сметката!
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
К'ва Олимпиада, бе? Най- великият атлет- Юсейн Болт се пенсионира. За к'во да гледам олимпиадата?