Ваксините срещу COVID-19 ще издържат максимум година

Те няма да станат панацея, предупреждават специалисти
1 авг 2020 22:00, Петя Славова
104
Ваксините срещу COVID-19 ще издържат максимум година
Снимка: БГНЕС

Ваксините, разработвани за COVID-19, няма да станат панацея за коронавируса и ще имат действие максимум една година. С такова предупреждение излезе ръководителят на работната група на правителството на Великобритания по ваксините Кейт Бингам.

"В настоящия момент се приема, че ваксините ще бъдат ефективни в рамките на една година", каза Бингам в интервю за "Файненшъл таймс".

Още по темата

"Загрижена съм, че хората се надяват на универсално лекарство за болестта, но вероятно няма да има такова. Дори две дози от ваксината (втората за подобряване на ефективността на лечението) могат да работят за кратко време", каза тя.

В тази връзка ръководителят на работната група не изключи, че "ще е необходима ежегодна ваксинация".

"В момента се стремим да намалим поне рисковете от заболяването, да спасим животи", добави тя.

Предположенията на Бингам, както посочва изданието, се основават на редица медицински проучвания, които показват, че при пациенти, претърпели коронавирус, нивото на антитела рязко намалява след няколко седмици, снижавайки развития имунитет.

Обединеното кралство подписа споразумение за доставка на 60 милиона дози коронавирусна ваксина, съвместно разработени от френската фармацевтична корпорация "Sanofi" и британската компания GSK ("GlaxoSmithKline"). Предполага се, че през лятото на 2021 г. вече ще бъдат ваксинирани здравните работници, социалните работници и британците с хронични заболявания. Освен това правителството е установило “важни партньорства" с водещи фармацевтични компании като "BioNTech", "Pfizer" и "Valneva" за доставка на приблизително 90 милиона дози ваксини, заяви министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма.

Някои разработчици вече обявиха възможната цена на ваксините. Така американската компания за биотехнологии "Moderna" възнамерява да определи цена за коронавирусната си ваксина от 50-60 долара за курс на ваксинация, което е около 25-30 долара за доза. В същото време американската "Pfizer" и немската "BioNTtech", които миналата седмица се договориха с правителството на САЩ за доставката на 100 милиона дози, оцениха ваксините си на $19,5 за доза, а британско-шведската "AstraZenec" – на $3-4.

В понеделник "Moderna" обяви прехода към третата фаза на клиничните изпитания на експериментална ваксина, в която ще участват около 30 000 доброволци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 92Aми Били Гейтс повтаря опита с Офис 365 - от закупуване към абонамент. Какво друго да измисли?
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек, "филантропите" (като Бил Гейтс) ни мислят събскрипшън сървис за ваксините си....ммм чудно, аз си мислех че насилствено ще имунизират 7 милиарда човека веднъж и с това ще се наплюскат, ама нейсе.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за обикновенните грипни вируси нямат ваксина, която да трае повече от година.
83
1
 
3
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
До нищо новоЗа всяка ваксина си има вирус, за всяко ново хапче - нова болест ;)
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Част от инвеститорите в "плана" си разкриват копнежите.. да не стане само да ви ваксинират вас с кожената инжекция в някой затвор (ако не сте разкъсани от избесняла тълпа преди това) ..
81
6
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СВЕТОВНИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ КОРОНА ВИРУСА ДА БЪДАТ ПРЕКРАТЕНИ МОМЕНТАЛНО!
80
2
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ОХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХЦЯЛ ЖИВОТ НОСЕНЕ НА БУРКИ ЕТО ТОВА СЕ НАРИЧА СВЕТОВНО ИСЛЯМИЗИРАНЕ!!!
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така така, на всеки 2 месеца на опашката с болнавите овце, и си чакате за боц.
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чипчето вътре да не го забравите че искам да хващам 7/8ми директно
77
5
 
20
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Има нещо лъжливо, нещо конспиративно и нещо гейтско. Ваксина утвърдена още няма, но тя щяла да издържа година?! Според мен си има ваксина от момента на създаване на вируса. Просто се изчаква необходимото време, за да се обърнат повече хора в хипохондрици и пълни страхливци. После ще им продадат с охота нещо като биологичен разтвор и те ще вярват, че това е ваксина.
76
9
 
9
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Аз пък ще си джиткам и ако го срещна тоя вирус, ще си го изкарам като пич. Може и да съм го прекарал вече, кой знае!Боли ме фара за ваште ваксини!
75
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 90Руска ваксина ще си бия знаеш ли кога? :)))
74
2
 
3
 
! Отговори
Кирпича преди 3 години
До #78 Ветиринар #Ей, пиле 🐥 шарено, глей да не ти се разхвърчи проскубаната перушина като полетят тухлите четворки към празната ти глава
73
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над руската векторна ваксина са работили над сто руски имунолози и генетици.Те са изолирали около сто щама на коронавируса в Русия и са установилии, ще ваксината ще е ефективна срещу тях. Така че засега няма лекарства срещу ковид, но до една година ще има. Ще се появят и високотехнологични лекарста, които спират размножението на вируса. А руската ваксина може дé се каже, че вече е готова и през септември ще започнат да я прилагат на хор от рисковите групи.
72
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само си помислете за миг следното.Слиза един ангел от Небето и ви заявява на всички, че Бог е допуснал този вирус и ще минат 19 год. През това време вируса ще убие само: - лъжци (медиите) - крадци (политиците) - убийци (мутри и мафия) - сатанисти, епикурейци, масони и атеисти - предатели, мързеливци, обратни, блудници , чревоугодници и страхливци Като разберете истината за ковид ваксините и ковид кръвната плазма. Тогава ще се промените. Въпрос на време е да ви стане ясни, че лечение-ням
71
2
 
28
 
! Отговори
нищо ново преди 3 години
Еми то с ваксината за грипа как е?Нали същата работа?Всяка есен нова ваксина!
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боли ме зад.ника . Дали имам коронавирус? Вчера видях един коронавирус в полицеиска униформа в парка до орлов мост. Чистеше си оръжието в храстите.
69
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 81 ВЕЧЕ Е ЯСНО Ти ли ще кажеш, тапанчо. Очаква се , че най-хубавата ваксина ще е руската векторна ваксина и тя ще е за 2-3 години. Китайците също правят ваксина и са вече в тратата фаза на изпитанията върху 15 хиляди доброволци. В Русия ваксинирането ще е безплатно, така че там изобщо не гонят печалби
68
7
 
18
 
! Отговори
УЖ БИЛО КОНСПИРАЦИЯ преди 3 години
КО СТАНА БЕ ПАПАГАЛИ ДОЙДОХМЕ ЛИ СИ НА ДУМАТА ВАКСИНКАТА А ?СУКАХМЕ ВЪРТЯХМЕ И ПАК ДО ВАКСИНКАТА УБИЕЦ СТИГНАХМЕ СТАДНИ ЖИВОТНИ -РОБИ.
67
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
форумните теллета пак се разблеяха и мучат невероятни глупости