Проф. Гайдарски: Който казва, че ваксините ще ни спасят, не е почтен човек

По думите му препаратите не се правят по време на пандемия, а преди това
23 ное 2020 21:30, Нели Христова
48
Проф. Гайдарски: Който казва, че ваксините ще ни спасят, не е почтен човек
Снимка: БГНЕС

"Глупаво е човек да се лекува по телефона или да се лекува по указания от близки и познати. В никакъв случай такова лечение не трябва да се провежда, това е лаическо и опасно за болния!", заяви пред БНР проф. Радослав Гайдарски, бивш здравен министър. Той препоръча задължителна консултация с личния лекар и със специалист, когато човек разбере, че е бил в контакт със заразен и развие първи симптоми:

"Коварното на този вирус е, че бавно се развива, но уврежда съдовете и може много бързо човек да бъде ликвидиран от Covid-19".

По думите на проф. Гайдарски в България ситуацията с епидемията е много подценена:

"Съществува хаос в организацията на здравеопазването! Веднъж се взема едно решение, после - друго и трето. ... Това е основното - няма единомислие и това унищожава здравеопазването. Дали ще има Covid болници, дали отделения, дали нещо трето.- това доведе до този хаос".

"Не мога да си представя болен да почине на стълбите пред болницата! Да допуснат това! До един ще ги уволня и ще ги дам на прокурора! Ние имаме страхотно здравеопазване, но към 97-а година я разбиха и докарахме дотук, че никой да не знае кой ръководи предния фронт. Ето това се получи от тази демократична диверсификация в здравната помощ".

Който твърди, че ваксините ще ни спасят, не е почтен човек, категоричен беше проф. Гайдарски:

"Ваксина никога не се прави в пандемия, тя се прави преди пандемия. Тя е средство за предпазване, а не средство за лечение. Ваксините са полезни, но не сега в пандемията".

Бившият министър на здравеопазването припомни, че още по време на правителството на т.нар. тройна коалиция, в което той беше министър, е приет Пандемичен план:

"120 страници написаха моите хора - професори, доценти, които разбират от тези неща. Този план, ако беше спазван, нямаше да стигнем до този хаос", категоричен беше той.

Проф. Гайдарски сподели личен опит от лечение с ремдесивир, тъй като се е лекувал с него от Covid-19 и се е подобрил бързо. Той изказа учудване, че СЗО не препоръчва употребява на този медикамент при лечение на коронавирусна инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой е почтен, професор Гайдарски? Този, на когото не му пука за запазване на живота и спиране на хилядите нелепи смърти? Предложете тогава по-добър и почтен начин за излизане на човечеството от този капан! Дайте вашата по-адекватна алтернатива! Ясно е, че нямате такава и в такъв случай е по-добре да замълчите! Защото именно това ви говорене е непочтено! Човек като вас носи отговорност за публичните си изказвания и когато не я осъзнава, може твърде много да навреди на спасяването на човешки жив
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно как така 97-*** е разбито здравеопазването, пък той е бил министър след това, защо не е направил някакви реформи, така че здравеопазването да работи.
33
16
 
4
 
! Отговори
Т.Петков преди 3 години
Учудва ме фактът, че като учен Проф. Гайдарски не знае един основен принцип в терапията - "След не значи поради", т.е. това, че той се е подобрил след лечение с ремдесивир не означава, че подобрението му се е дължало на ремдисивира? Това не му дава право да се изказва срещу препоръката на СЗО.
32
3
 
14
 
! Отговори
ХИРУРГ преди 3 години
До ГосТПроф.Гайдарски никога не е бил гастроентеролог а коремен хирург и най-добрият в областа "жлъчно-чернодробно-панкреасна хирургия" като и досега няма кой да го надмине по постижения н този раздел на хирургият!!!.Гастроентерологията е раздел от Вътрешните болести!!!Еех,умници!!!
31
0
 
13
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 3 години
До ЛекарЗа кой път ти повтарям-не ми кради ника.Ти не си никакъв лекар,никога не си бил и няма да бъдеш.А да хулиш такъв лекар като проф.Гайдарски е направо потресаващо.Той беше и досега си остава хирург 1 в жлъчно-чернодробната хирургия и е спасили,оперирайки понякога денонощно хиляди живота!!!
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерси за "страхотното" здравиопазване на професор Гайдарски преди 1997г. Носехме си чаршафи и възглавници когато постъпвахме в болница. Апаратура и медикаменти с 30-40 годишно изоставане от водещите в медицината. Иначе е прав, че ГЕРБ направиха невероятен хаос в здравеопазването през последните 2 месеца.
29
0
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Не,не. Трябва да ви се обяснява по няколко пъти на герберите, за да схванете. А липсата на авиомедицинска помощ в България е върха на герберастията !
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
´´Проф. Гайдарски сподели личен опит от лечение с ремдесивир, тъй като се е лекувал с него от Covid-19 и се е подобрил бързо. Той изказа учудване, че СЗО не препоръчва употребява на този медикамент при лечение на коронавирусна инфекция.´´Незнам защо трябва да се слуша СЗО. В Англия масово се използва ремдесивир за лечение на ковид пациенти но не е панацея. Повече успехи има комбинация от няколко медикамента. Доста голям успех при тежко болни има използването на имуносупресанти, но няма панацея.
27
8
 
3
 
! Отговори
До госТ преди 3 години
Не ми обяснявай какво е искал да каже този ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ, ДАЛ ПАРИ ЗА ВЪРТОЛЕТНА ИЛИ КОСМИЧЕСКА ПЛОЩАДКА в Александровска. ВАКСИНАТА Е ПРОФИЛАКТИЧНА МЯРКА ЗА ВСИЧКИ, КОИТО ВСЕ ОЩЕ НЕ СА СЕ ЗАРАЗИЛИ ПРИ ТАЗИ ИЛИ ДРУГА ПАНДЕМИЯ.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 31Не съм адвокат на поредния професор.Но знаеш ли кое е било последното огнище на едра шарка?В бивша Югославия. Не помня точната бройка, но са го овладяли бързо.
25
4
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Айде пак "Професор Гайдарски просто казва,че дори при наличие на истинска ваксина, без локдаун и масово тестване и разделяне на заразени от чисти, тя просто е неприложима. Китай,Австралия,Южна Корея и Нова Зеландия могат да мислят за ваксиниране. " Професор Гайдарски преподава в Германия и е признат за най добрия гастроентеролог в България. По негово време беше започнат строежа на единствената площадка за хеликоптер в България в Александровска, която беше замразена веднага след като беше сменен.
24
6
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
СИГУРНО ВАКСИНАТА ПРОТИВ ЕДРА ШАРКА Е БИЛА НАПРАВЕНА ОЩЕ ПРЕДИ ЕПИДЕМИЯТА ДА ИЗБУХНЕ!!! ХА ХА ХА ХА!! *** ***.!!!
23
11
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Уаууу, и този велик доктор е против ваксините????? И двата стълба при пандемия ИМАТ ОГРОМНО ЗНАЧЕНИЕ !!! Първият е Лечението . Вторият - Профилактиката тоест Предпазването. Което в случая дтава ЕДИНСТВЕНО ЧРЕЗ ВАКСИНА!!! ЧУДЯ СЕ КАКВО Е УЧИЛ ТОЗИ ЧОВЕК??!!
22
0
 
8
 
! Отговори
Марс преди 3 години
Целта е ясна светът трябва да се върне поне 20години назад началото на 90! Всичко от тогава до днес е извратено всеки втори милионер!! Няма как да стане! Иначе ни делят не повече от 20 години до самоунищожане!!
21
1
 
7
 
! Отговори
не 10 а 30-40 преди 3 години
До хападнемията от спин е обявена 80-те още си продължаваняма ваксини има разни индивидуални лечениязащо ковида да е по-различен?ако има ваксина всичко спира до ваксинирането на 60-70% от населениетор азпределени равномерно
20
7
 
8
 
! Отговори
 ха преди 3 години
още един допринасящ за хаосаваксините ще ни спасят ако чукундурите се ваксинират дето не са се разболялиненомрален триябва да си да мислиш различноако не се ваксинират няма как да те спасят и такива пандемии и епидемии продължават с години това може да продължи и 10 годинитова е истината
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ккаква тая ваксина дето и трябвали -80C, какъв е тоя вирус бе.
18
1
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Професор Гайдарски просто казва,че дори при наличие на истинска ваксина, без локдаун и масово тестване и разделяне на заразени от чисти, тя просто е неприложима. Китай,Австралия,Южна Корея и Нова Зеландия могат да мислят за ваксиниране. Това е.
17
10
 
4
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Гайдарскиииии ,как правиш ваксина преди пандемия бре ,виждаш бъдещето ли ,не професор , а асистент трябва да ти е научната степен
16
0
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Всъщност началника на отдел ваксини към американската FDA се казва Константин Чумаков и работи заедно с Робърт Гало. Та те публикуват заедно в списание Science, че доказано безопасната,евтина и достъпна полиомиелитна ваксина може да бъде използвана успешно, докато се докаже напълно безопасност на нова специфична такава. Същата ситуация като доказано безопасния японски препарат срещу панкреатит Фузан, който впрочем показва 2.5х висока активност срещу вируса от експерименталния ремдесивир