Радев зове за по-лесен начин на даряване на ваксини

Имунизираните били малко, защото нямало дози в началото на кампанията
27
Радев зове за по-лесен начин на даряване на ваксини
Снимка: Прессекретариат на президента

Успехът на имунизационната кампания срещу COVID-19 зависи от възможността за избор на ваксина, както и от убедеността на хората в безопасността на ваксините както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Това заяви президентът Румен Радев на среща с европейския комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

 
Посещението у нас на еврокомисаря е в рамките на поредица визити в държавите от Европейския съюз за разясняване на стратегията на съюза за ваксините. Стела Кириакиду подчерта, че разгръщането на национални кампании за имунизиране срещу COVID-19 ще подпомогне този процес да обхване повече граждани на ЕС. Необходимо е всички европейци да имат равен достъп до ваксини, заяви еврокомисарят.
 
По думите на президента ниският дял на ваксинирани българи се дължи на липсата на доставени у нас ваксини от всички видове производители още в началото на капанията по имунизация. Румен Радев посочи, че приоритет на служебното правителство е да създаде добра организация, така че всички желаещи българи, особено сред уязвимите групи и хората над 60-годишна възраст, да имат възможност да се ваксинират. Фокус е поставен върху ролята на личните лекари, като местните власти също полагат усилия да осигурят по-лесен достъп до ваксини.
 
Като проблем за България държавният глава посочи високия процент на смъртност у нас на фона на намаляващия брой заразени от коронавирус. „Кризата, породена от COVID-19, открои съществуващите дефицити в здравната система у нас и необходимостта от ефективни промени“, заяви Румен Радев. Той посочи, че заради ограничителните противоепидемични мерки е бил затруднен достъпът до планови операции и профилактика на остри социалнозначими заболявания. България е на първо място в Европа по сърдечно-съдови и онкологични заболявания, което е резултат от неглижиране на превенцията.
 
По думите на президента от голямо значение е и хората да имат достъп до адекватна медицинска помощ в „златния“ час след инцидент. „Хиляди българи губят живота си, защото не може да им бъде оказана помощ в първия час, след като претърпят злополука и особено след инфаркт или инсулт“, посочи Румен Радев и допълни, че проблемът е още по-сериозен в труднодостъпни населени места. Затова служебното правителство работи в Плана за възстановяване и устойчивост, който България ще представи на ЕК, да бъде включен и проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS).
 
На срещата президентът призова и за облекчаване на административните процедури, които се налагат, когато една държава дарява ваксини на друга. „Солидарността е в сърцевината на европейското семейство. Затова е необходимо улесняване на реда за пренасочване на ваксини към държави, които имат нужда“, заяви Румен Радев и посочи, че България желае да дари препарати за имунизиране на Република Северна Македония.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
REFUND преди 1 месец
ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ДА СИ ГИ ВЗИМАТ И ДА ВРЪЩАТ ПАРИТЕ !
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бръкнаха ви в джоба без да ви питат а сега ще ги подаряват ! Трябва които искат ваксини да си ги плащат !
23
0
 
2
 
! Отговори
Радеф е Тъпанар преди 1 месец
И винаги говори обратно на това, което се случва в действителност.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
изгубихте ме още в началото на изречението като прочетох "Радев зове" и дотам
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фигуранта плямпа като папагал кухи фрази. В началото липсвали ваксини- ами нали според тебе нямаше и вирус бе фигуранте? Ти кога казваш истината? И накъде да гледаме като пелтечиш безмислици?
20
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
"Успехът на имунизационната кампания срещу COVID-19 зависи от възможността за избор на ваксина, както и от убедеността на хората в безопасността на ваксините както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", каза Радев.------------- Радев, за убеденост, че няма да има късни странични ефекти и дума не може да става. Такава убеденост е антинаучна. Що не кажат докторите за Pandemrix? Здравите хора няма да стават "курбан"!
19
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До проф.Витанов "Ако се даваха по 10 лева на всеки който се ваксинира, вместо на джипито,сега щяхма да имаме 88% ваксинирани!" Я стига глупости! Хората не се продават за 10 лв. като вас!!!
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руменеее, като нямаше ваксини, още по-малко бяха имунизираните, налеее???Че си умен брее!
17
0
 
12
 
! Отговори
Стефчу преди 1 месец
ще дарим ваксини на братята макета щото они са бедни
16
1
 
30
 
! Отговори
шимпaнзе с ушанка преди 1 месец
Нали нямаше вирус бе ушанкo, сега какви ваксини ще подаряваш?
15
1
 
27
 
! Отговори
вирус нема преди 1 месец
зеления чорапогащник не спира да политикантства . до вчера викаше вирус нема , днес за ваксиниране . жалка картинка .
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радеви глупости. Сега като има ваксини пред пунктовете за ваксиниране почти няма хора.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"По думите на президента ниският дял на ваксинирани българи се дължи на липсата на доставени у нас ваксини от всички видове производители още в началото на капанията по имунизация" - пълни глупости, сега като има избор що имаме дни с по 5000 имунизации. "По думите на президента от голямо значение е и хората да имат достъп до адекватна медицинска помощ в златния час след инцидент." - и това е вярно, но най-важното е да има профилактика, а в БГ изследвания се правят чак като имаш симптоми
12
0
 
17
 
! Отговори
Не! преди 1 месец
Заглавието кърти обаче, разбирай да ни улеснят да ги разкараме, че се провали планЪТ :D
11
3
 
23
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
До 7 Ако служебните продължават с тази организация на ваксинирането, сигурно ще се наложи да бъдат изхвърлени още повече дози! Прекалено са заети с преврата, че да ги интересува пандемията!
10
6
 
8
 
! Отговори
Мангърсарян бродърс преди 1 месец
ВирОс няма! Бойко ни плашеще с чували те за трупове, сега откакто управлява Радев всичко е нормално!
9
5
 
8
 
! Отговори
ботокса преди 1 месец
Задължителна ваксинация за всички. По 2-3 пъти или за колкото има от ваксините. Нищо да не ес хвърля.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами дарявайте, кой ви пречи. И без това залежават и им изтича срокът на годност, както писаха.
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купени са 14 милиона дози ваксини.От тях похарпенимса 1,5 милиона.До края на годината ще останат 10-12 милиона дози които ще трябва да унищожи. Стойноста на покупката от Б.Б. е 250 милиона евро.За унищожаване ще се плати почти същата стойност.На практика с 500 милиона евро ще бъдем назад.За това по-добре е да даряват за да спестим някой лев.Освен за покупка и унищожаване държавата плаща имза съхранение и трнаспорт,понеже няма нито складове,нито собствен транспорт.
6
3
 
22
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
Когато не стигаха ваксини, бяхме стигнали до 30 хиляди на денонощие, а сега когато са осигурени , бяхме стигнали до 3 хиляди на денонощие! Служебните са заети да "чегъртат", и да назначават, забравила за какво са там! България е на първо място по смъртност, защото имаме най-възрастното население! Още до 2011 година, тия който назначиха Фигуранта за държавен ''' , вече бяха прогонили над 1,5 млади българи! Кой ще ражда,червените бабички на Бузлуджа ли?