Мангъров: Има мания за ваксиниране, която е плашеща

"COVID-19 не е основание да се отказваме от основни права и свободи"
Обновена: 15 юли 2021 08:13 | 15 юли 2021 08:10, Елка Василева
735
Мангъров: Има мания за ваксиниране, която е плашеща
Снимка: архив, БГНЕС

За свободния избор и за достъпа до едно от достиженията на човечеството – ваксините, мнението си пред БНР изразява доц. Атанас Мангъров, лекар инфекционист.

"Винаги съм се занимавал с това да лекувам инфекциозни болести, значима част от които са ваксино предотвратими.

Винаги съм бил привърженик на ваксините, защото най-добре е човек да не се разболява. Това, което се промени при COVID, е, че за много кратко време бяха създадени ваксини за едно ново заболяване. За съжаление тези ваксини не преминаха всички стадии на тяхното клинично изпитване“, казва лекарят.

Още по темата

„Хубаво е, че те бяха създадени, хубаво е, че ги има и че когато някой иска да си направи, може. Но да се налагат тези ваксини, които не са изпитани по правилата на медицинското изкуство за масово прилагане и хората да се заплашват, че могат да загубят работата си, че не могат пътуват, ако не са ваксинирани. Това е много страшно и много неетично, защото, като човек отива да се ваксинира с COVID, това трябва да бъде негово лично желание. Защото, преди да се ваксинира, него го карат да подпише едно информирано съгласие, с което той освобождава от отговорност всички тези, които го карат да се ваксинира“, казва Мангъров.

„В другите ваксини тези неща ги няма. Там, ако нещо се случи, всички, свързани с производството на ваксината, носят отговорност. Тук се казва на хората: "Бъдете отговорни, спасявайте другите, но вие, когато се ваксинирате, за вашето собствено здраве – никой не носи отговорност", обяснява инфекционистът.

„Нормалният срок за производството на една ваксина е най-малко 10 и повече години, докато тези ваксини бяха създадени за няколко месеца. Ние не сме наясно каква е тяхната ефективност. Казва се, че тя е 80-90%, но се вижда, че се наблюдават пробиви. Също така не сме наясно каква е тяхната продължителност на действие. Защото сега се казва, че е нужна, може би, трета ваксина. Също така не е ясно какви са техните странични действия. Всички тези неща трябва да бъдат включени в досието на една ваксина, което няма как да се случи поради кратките срокове," смята лекарят.

Ваксината срещу COVID е препоръчителна. "Точно така. Само че се оказва, че човек не може да пътува, че може да загуби работата си, ако не се ваксинира. Като изобщо не се отчитат медицински факти като този дали някой се е срещал с вируса по естествен начин или не. Тука се наблюдава една мания за ваксиниране, мания за боцкане, която е учудваща и плашеща," смята Мангъров.

Може би скоро няма да се намери лекарство срещу COVID-19.  "Но това, за което трябва да се намери лекарство, е – хората бяха уплашени до такава степен, че се съгласиха да се откажат от своите права и свободи, за които са се борили от векове, заради една болест. А тази болест не е толкова страшна, колкото я описват. Това е нова инфекция, тя така или иначе ще мине през цялото население на земното кълбо. Но това не бива да бъде основание ние да се съгласяваме да бъдем лишавани от наши основни права и свободи," казва доцент Мангъров.
 


735
Още от Коронавирус
84 нови случая на вируса за денонощие, четирима са починали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
677
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чрез ангелите в бяло,много каша се забърка и много пари се завъртяха.Свежи капитали в джобивете на били Г.е.й.т.с. и сие.Игри с човешките живот здраве,страхове и свобода.В цял свят протестират,телата и душите са си наша собственост.Поне засега.Отпор.
676
4
 
11
 
! Отговори
Щрауса преди 2 седмици
Синдрома на сварената жаба явно работи и при хората. Тайно и полека простолюдието бива дресирано и опитомено, преди да настъпи апокалипсиса. "Прозорецът на Овертон" се измества, докато масите бъдат подложени на тотален контрол и геноцид.
675
5
 
14
 
! Отговори
Виена преди 2 седмици
д-р Мангъров този път е прав! Например във Виена е позволено на дискотека да се ходи само, ако си ваксниниран или имаш отрицателен тест, но ако си го преболедувал и имаш антитела-не. И други примери ога да дам, но целта е една: съвсем скоро ще ни задължат всички по една или друга причина да се ваксинираме. И тогава хората пак няма да протестират или само една много малка част, която не се знае какво я чака... Не ходя по дискотеки и не съм антиваксърка! Но ваксината е в изпитателен срок...
674
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
добре,че са кадрите от комунизма ,последните източници на здрав експертен разум сред обществото.. след тях ще е потоп от простотия, и то не по забавния чалга начин ,който си мислят някои
673
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не го харесвам, че си мени мнението като фурнаджийска лопата. Но за това му мнение ще започна да го уважавам повече. Прав е - дали да се ваксинираш трябва да бъде въпрос на свободен избор. В противен случай да приготвят фонд от милиарди за обезщетения на пострадалите или да се готвят за остъргване от управлението..
672
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До коптор! Здрави хора се вижда че няма след тези инджекции! Англия и Израел са добър пример!
671
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Здравната система е пълна с безотговорни индивиди, мислещи как само да измъкнат повече банкноти от каквото и да било. От хора, от ваксини, от лекарства, биха изкарали и от балатума в болницата ако намерят начин.Неприятното е, че не важи само за нас, а и за целия т.нар. цивилизован свят.Сигирно е нормално след като в тези времена мъжете не са мъже, жените не са жени, учителите не са учители. За какъв дявол тогава лекарите трябва да са лекари. Защо да очакваме да са ?
670
10
 
24
 
! Отговори
Мангъров!!! преди 2 седмици
Шест++++++ за изказването!!! Ш,са усетят хората, ма да не е късно!!!
669
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Green dayКво халюцинира бре, той не говори само за Б-я, а за световен мащаб!
668
26
 
14
 
! Отговори
Green day преди 2 седмици
Не за пръв път Мангъра халюцинира, сега му се привиждат манияци за ваксиниране, а тук има/няма 15% от населението, при това само с 1 игла...
667
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Каква мания има бе Мангър? Никой не е задължен и от цяла Европа имаме най-нисък процент ваксинирани.
666
0
 
3
 
! Отговори
коптор преди 2 седмици
До АнонименАз знам защо но и да ти обясня все таящот си ***!!!!!!!
665
4
 
7
 
! Отговори
коптор преди 2 седмици
До ЛекарМи ще каже, трябват му здрави хора а не да му спират бизнеса всеки месец заради откачени антиваксъри!
664
10
 
42
 
! Отговори
анонимката преди 2 седмици
Много хубава статия. Браво! Подкрепям с две ръце казаното.
663
8
 
37
 
! Отговори
Лекар преди 2 седмици
Това се нарича здравен фашизъм!!!Защото шефът ти може да каже-всички във фирмата трябва да се ваксинират.Аз не ви нарушавам правата,вие си избирайте дали ще останете без работа!!!И така във всяка една област!!!Хора,опомнете се.Спомнете си за жълтата звезда!!!
662
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За първи път доц. Мангъров сбърка. Няма мания за ваксиниране. Има малък брой наплашени от телевизора.
661
28
 
12
 
! Отговори
Ханибал преди 2 седмици
Плашункаш ли се, о Мангъроид стресиран? Екипът с усмирите ризи е на твое разположение 24 ч. в денонощието, нееднократно си ползвал услигите им, не се свени и сега...
660
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко което е казал са факти, не мнение. Въпроса тук е етичен и политически, не медицински. Защото самият факт, че ако си направите тест за антитела, не за 5 лв. от аптеката, а в лаборатория, сериозен тест, няма да получите сертификат за преболедувал, дори и да имате високо ниво, което показва скорошна инфекция. Преди ваксинацията, никой примерно в Германия, не ни предложи тест за антитела, струва 45, да видим дали не сме го карали, реално тези тестове биха дали и реална статистика.
659
9
 
55
 
! Отговори
Коко преди 2 седмици
Мангъров е от тези, които не всяват излишна паника и затова много не го харесват.Вирусът не трябва да се подценява, но не е хубаво и да се изпада в крайности.
658
15
 
9
 
! Отговори
Идиот кръгъл преди 2 седмици
"Защо се връзваме и се разписваме на хартия че поемаме цялата отговорност........."извади си апендикса сам.