Проф. Витанов: 2,2 млн. души имат защита срещу COVID-19, недостатъчно е

30% от хората със симптоми не са регистрирани в статистиката
Обновена: 21 сеп 2021 08:45 | 21 сеп 2021 08:43, Елка Василева
175
Проф. Витанов: 2,2 млн. души имат защита срещу COVID-19, недостатъчно е
Снимка: архив, БГНЕС

Щитът срещу коронавируса у нас е е крайно недостатъчен, коментира математикът проф. Николай Витанов пред БНР.

Математикът обясни, че от миналата година досега са изчислявали броя на хората - безсимптомни носители на вируса, чрез числото 4, по което трябва да се умножава броят на регистрираните случаи.

Още по темата

"Сега обаче хората без симптоми не се регистрират. Те са 30 на сто по-малко от реалния брой. Така че сега се взима предвид числото на регистрираните, които са 2/3 от реалните случаи, умножавате го по 4, за да получите представа колко души се срещат с вируса реално за деня. Ако в петък са били 1800 души регистрирани / това са 2/3/ и плюс 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и така получаваме 10 хиляди души , които реално в петък са се срещнали с коронавируса", разясни проф. Николай Витанов.

По думите на математика общият брой на вирусоносителите е още по-голям. Този брой се променя, обаче и към тези хора, които вече са преболедували и загубили имунитет трябва да добавим и иминузираните.

"Така става ясно, че около 2 милиона и 200 хиляди души у нас имат защита срещу COVID-19 в момента - това е т.нар. щит срещу вируса. Което е крайно недостатъчно. А това число и ще намалява, далеч сме от груповия имунитет, още повече, че ваксинацията не е достатъчно интензивна", смята още проф. Витанов.

Самият математик е ваксиниран с две дози. Но смята, че хората сами трябва да вземат това решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
4
 
! Отговори
Levski преди 2 години
Уилям Енгдал в статията си Опасният съюз на Ротшилд и Ватикана посочва основните клиенти на Пандемията, сред тях: ръководството на Ватикана, кралското семейство на Великобритания, семейство Ротшилд +Рокфелер, Семейство Гейтс, собственици на DuPont, Merck, Johnson & Johnson, Visa, Mastercard, Bank of America, застраховка Allianz и State Street Corporation. Познати са клиенти и изпълнители, методи за измама и причинени щети. Остава последната стъпка - да се организира Международен трибунал.
152
1
 
6
 
! Отговори
Кукундрел преди 2 години
Като ти е недостатъчно изплющи си още толкова,колкото мислиш, че. Са достатъчни за да си спокоен.Аз излизам сред природата,където няма вируси и е безопасно.Чао чети си брътвежи те сам.
151
0
 
3
 
! Отговори
Мара преди 2 години
Ходи на Луната за дренки и зелен боб! То ъкълът на някои индивиди им идва ,когато глътнат по нещо и започва да прелива, да извира, да шупти!Стига с.прогноите!Вярвам само на Ванга и преподобна Стойна.Всички други ряпа могат да ядат.
150
0
 
1
 
! Отговори
Феим преди 2 години
До Анонимен Не си казвай сам името,че те излага.Време е да ходиш в обедна почивка ТАНИ ние нормалните хора да си починем от вас!
149
0
 
2
 
! Отговори
Шарко преди 2 години
До АнонименВаксината против шарка пази колкото атака мрежа от комари.Прочетете в интернет какво се случва с възрастен,който като дете се е Шарко от варицела.При контакт с парещи се деца възрастният с имунитет " на ужким" получава обриви от херпес някои по устните,по-тежки те случаи херпес зостер.Не го препоръчвам на никого този вторият вид.С вирусите шега не бива.Едва ли ще има дълготраен имунитет.Първите ваксинирани какво се ерчат.техните сертификати годни ли са? Кой знае до кога ще са валидни?
148
0
 
3
 
! Отговори
Той българския народ преди 2 години
До Дико СашевТой българският народ е толерантен и ърпи,но които търпението у ще се изчерпа и ще чупи про...сти. кра...туни.Гъби отровни нямате ли друго ,с какво да се занимавате.Добре ви плащат да кожичките в интернет и да искате ваксинация под принуда.Тиквите ви не разбраха ли,че това няма как да стане!Ходи си слагай 5-6 та игли,че докато има ваксини има и опашки за тях.Във Варна чак се сбиха за ред пред ваксинационните пункт.Тичай че се грабят като топъл хляб,който скоро ще е два лева.
147
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простаците да спрат да злословят по ваксините.
146
2
 
8
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
Не е виновен Витанов, сметките му са смислени и верни, с изключение на нещо, за което може да се е подвел от "експертите". Имунната система се бори не само с антитела, но и с Т клетки, които имат много по голяма трайност, за някои болести до живот. Така че защитените хора са повече и няма как да намаляват. Не на факсинацията!
145
4
 
5
 
! Отговори
не професор преди 2 години
Професоре. Сигурен съм, че може да смятате всякакви числа. Не ги смятайте избирателно. От началото на пандемията са заразени официално 487 хиляди души и според Вас като ги умножим по 4 се получава близо 2 млн. души срещнали вируса + 1,3 млн. със завършен ваксинационен цикъл = 3,3 млн. души са щит. Не знам колко са проболедували и ваксинирани, но не са много. В крайна сметка около 50% щит. Да все още е малко!!!
144
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог- Да махат всички мерки и за месец ще има 100% истински стаден имунитет и без ваксини. Ама за него не се плаща от ковид фондовете.
143
0
 
15
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
А Витанов, защо не каже нещо за близо 2 години изкуствено и с крути мерки задържане на този, така необходим естествествено съдаден и надежден групов имунитет? Вместо бързо да се създаде за месеци, като в същото време се предпазят тези с компрометитани имунни системи и дори да се ваксинират? Какви са тия бакалски аритметики, за да пробута ваксините и на деца дори? Журналистите- не може хем:"Въх колко много заразени, давайте с локдауните!", хем "Въх , колко недостатъчно хора с естествен имунитет"
142
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майкоооу, какви глупотевини е надрънкал този. Това, ако не пише "математика професор Витанов", можем да ги вземем за брътвежи на някой ментално неуравновесен човек, с мания, че е математик.
141
1
 
5
 
! Отговори
ахмед преди 2 години
До Анонимен Забрави за "хидроинженероглу".
140
3
 
21
 
! Отговори
горкият човек преди 2 години
Значи...ваксиниран с две дози??!! Амии...не му се сърдете на човека. Той вече е от "другата страна"....и чува гласове,нашепващи му цифри...и то все апокалиптични. Утре ще признае,че и Коритаров му дава съвети от Отвъдното!!!
139
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е математик колкото Борисов е магистрален строител. Умножава на око: по 4, по 8, по 12, в аритметична прогресия
138
21
 
4
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Всеки ден по 10 000-12 000 се ваксинират в България! Пукате ли се от яд антиваксъри, че намалявате прогресивно?
137
1
 
19
 
! Отговори
НАЙ-ЩАСТЛИВИЯТ ДЕН преди 2 години
Витанов, та Витанов и пак Витанов, и още Витановвввв---. То може, то бива, ама ПРЕКАЛИХТЕ. В нашата държава други хора няма ли? Или се пише само по поръчка и се лансират само "специалисти" по поръчка.
136
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние си смятаме и умножаваме по 4 или по 8 от началото на пандемията. Ако някой искаше да се разбере истинската картинка в страната щеше да ни направи масови безплатни тестове. Така може да се получи приблизително истинска статистика. Вече си мисля, че не само пестите от тестове или кой знае какво ви е в главите, а просто е по-добре да сме в паника и никой да не знае какво се случва.....Това е тотална световна лудост...Предварително се знаят вълни, прогнози от милиардери. все едно някой го пуска
135
0
 
13
 
! Отговори
4444 преди 2 години
***, ти ме знанеш колко човека са го изкарали без симптоматика и никога не са си правили тестове.
134
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като сме били с висока смъртност преди пандемията, дайте сега и от Ковид да умираме, то и без това си заминаваме като нация. Невероятна логика.