Професор от БАН: Далеч сме от българска ваксина

Българите нито искат да се ваксинират, нито да спазват мерки
27 сеп 2021 12:22, Ния Христова
35
Професор от БАН: Далеч сме от българска ваксина
Снимка: БГНЕС
"Доста сме далеч от създаването на ваксина и не трябва да чакаме българската ваксина. По-добре да разчитаме на тези, които вече са одобрени от СЗО." Това каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.
 
"Засега нямаме истинска ваксина, която да може да се тества, особено на различни групи хора, защото с това трябва да се заеме фармацевтична компания", посочи тя.
 
"Аз наистина се учудвам на това, което се случва у нас. Ако бяхме достигнали нивото на ваксиниране на страните от Европа, можеше да започнем да отпускаме мерки. В Норвегия вече всички мерки са свалени, само че те имат над 75% ваксинационно покритие. В Дания и в Норвегия ограничиха заболяването напълно, тъй като успяха да ваксинират своето население", коментира проф. Петрова по повод на слабия напредък на ваксинационния процес и настроенията срещу мерките. 
Още по темата
   
 
"Ние сме много интересни в това отношение – нито искаме да се ваксинираме, нито да спазваме мерки, искаме да продължим да живеем, все едно че няма такъв проблем".
 
"В България Covid-19 се оказа много смъртоносно заболяване", подчерта микробиологът и изтъкна, че смъртност от 4% е огромна за нашата страна.
 
Проф. Петрова смята, че имунният отговор при преболедували е доста стабилен, но намалява с времето и "може би в продължение на година-две той ще се запази".
 
"Според мен няма нужда да се ваксинират тези, които скоро са преболедували."
 
Относно третата доза ваксина проф. Петрова отбеляза, че лабораторно изследване на антителата би показало дали има отслабнал имунен отговор.
 
"Може да се поиска и изследване за клетъчния имунен отговор."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така нема ваксина, бе, нали Чорбанов обеща!
29
1
 
6
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
Баш готвачът на тая нашенска чорба е Чорбанов! Той хен прави ваксина, хем е против ваксините. Нещо като дилър на дрога. Важен е келепирът.
28
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Сега се бере гроздето и след около месец българската ваксина ще е готова. Кой, колкото му е кеф - 1,2,3,4,5....10 дози :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
27
1
 
6
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
Много се хвалеха, какви открития били направили, а сега далеко била ваксината. И при учените ни, всичко е пунта мара, както в цялата държава.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още миналата година писах че на тези алкохолици от БАН не трябва да се дава и един лев! Ваксина щели да правят - смях в залата, колкото изобретиха изкуствения интелект щото и по него работиха тези "умове". Въобще какво правят тези там освен да смучат???
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Далече, колко да сме далече? Всеки си вари ваксината и я пълни в шишета от уиски.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А що сме далече от наша ваксина? Нима не искаме да си имаме наш си милиардер от ваксина с/у Ковид? Ама гледам на професорката й е все едно дали сме далече или близо, дали има или няма ваксина, дали ще се поискат трето изследване или четвърто-пето........ Всичко й е може би! Може би затова сме далече!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво коронавируса Ухан95 от 1995г. на епидемия сравнима с пандемия заразна инфекция в области на организма човешки по същия начин на разпространение-въздушно капков път се различава от коронавируса Ковид19 от Ухан също откъдето е Ухан95 и ваксините Ваксигрип и Инфлувак предлагани в употреба за защита от тогавашната пандемия предизвикана от Ухан95 преминала навред без умопомрачителни карантини по ред с мерки съответни и несъответни с объркващо значение за дейностите се различават от сегашните
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 14 Объркал си се нещо. Хан Аспарух не е дошъл от Персия. Хан Аспарух е дошъл от Стара Велика България, по-рядко наричана Оногурия, на територията на днешна Украйна и Южна Русия. Предполага се, че столицата на държавата е била град Фанагория. Нищо общо с Персия!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Може да се поиска и изследване за клетъчния имунен отговор." Ми ако държавата ми го плати - по 300 лева на изследване, ще се изследвам, що да не се изследвам!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината е на етап изпробване върху клетъчни култури, сиреч ин витро. . Следват опитни животни , здрави доброволци и т.н. След 6 месеца АКО покаже ефективност и безопасност .....евентуално...
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще я измислят, ама ковид няма да го има вече :))) Феодални старчета!!!
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заспал народ, някъде около 14ти век.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ковид е виновен, а стандарта, стреса, въздуха и третото качество храна което ни се предлага, но въздуха е най големия причинител на смърт в бг
16
0
 
1
 
! Отговори
До 14 Обяснение преди 2 години
Ами мноу си прос човече и си много под нивото ни за това не ти коментираме простотиите и не се занимаваме с тебе!Не се обиждай но така е!
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквито са професорите такава ще е и ваксината им..по добре без нея!
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много слаба ракия сте бе. Минусите на коментар 11 са много слаби. Очаквах към 100 минуса. Истината както са казали старите умни хора много боли. И не се обиждайте че Хан Аспарух е дошъл от Персия и вие направил държава в Европа. Затова манталитета ви е Азиятски.
13
1
 
8
 
! Отговори
... преди 2 години
На работещите в БАН им е по сладко да се показват по телевизиите всеки ден.Не само, че са далеч от ваксина, но никой не си направи труда да проведе едно изследване относно безопасността на тези ваксини.Дори и един *** анализ на състава на съществуващите ваксини не е направен, камо ли да направят ваксина.Повтарят се мантри и заключения на чужди учени, които по мое мнение са силно подкрепени финансово.
12
1
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Само че тука хората умират от сърдечни,бъбречни,диабет и други заболявания нелекувани заради умрялата ни здравна система а вируса е само незначителна съпътсваща зараза!И за две години тоя ковид вече е повторил цялото ни нищожно население!Отделно през комунизъма и социализъма задължително ни шиеха постоянно с всякакви инжекции още от детската градина и че до казармата за това имаме имунитет против всичко а не като западните бройлери дето не са ги инжектирали досега!
11
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази още ли нее разбрала че българина няма нищо общо с останалите народи. Той си е башка лу.д.Българина винаги се прави на тарикат. Затова 30 години го кле.цат мутри мутреси олигарси и сеяндури от седенките. На българина му дайте ракииката салатката и дома на масата да псува като хамалин даже по врабчетата. Така че не го слагайте сред народите в Европа. Корена на българина е Азиятски от Персия. Чети История *** Бабо.