Лекари: Кривата нараства, не сме стигнали платото!

Българите трябваше да се възползват от ваксините, коментират те
27 окт 2021 21:23, Петя Славова
84
Лекари: Кривата нараства, не сме стигнали платото!
Снимка: БГНЕС

Всекидневно нарастват случаите на коронавирус в страната. Болниците са препълнени, но според лекари е оптимистично да очакваме, че в момента е пикът на четвъртата COVID вълна у нас. "Смятам, че нещата ще продължат да се влошават, защото броят на открити заразени показва, че кривата нараства и не сме стигнали платото", заяви пред БНТ  д-р Иван Колчаков - анестезиолог и член на УС на МБАЛ "Софиямед".

Още по темата

 "Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани - това е човешкият фактор. Огромна заблуда е да се броят легла и здравни заведения, защото те не лекуват. Специализираните екипи, които извършват реанимация, са голям дефицит и без пандемия. А сега ние сме разделени по групи, които трябва да полагат грижи за болните от COVID-19, а в същото време и останалите болести функционират. Така че дефицитът на кадри е изключително остър - не само на лекарите, а тук са и сестрите, и санитарите", коментира той.

По думите му е трагично поведението на българските граждани, които не осъзнават, че отговорността за техния живот и здраве е персонална, а не на лекарите, не на здравната система, а още по-малко на политиците".

 "Българските граждани трябваше да се възползват максимално бързо, като хората в цивилизованите страни, и да се ваксинират", допълни д-р Колчаков.

Заместник-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров, заяви, че цялата здравна системата е застанала рамо до рамо, за да поеме тежестта на заразата.

 "И частни, и общински, държавни болници еднакво поемат тежестта. Ваксинацията работи, когато е масова", категоричен беше той.

По думите му българите са приеле ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е въпрос на групова отговорност - да застанем рамо до рамо срещу един невидим враг, който отнема човешки животи, и да се погрижи за другия, за по-слабия, за по-възрастния.

 "Тежестта на тази битка се поема най-вече от лекарите, медицинските сестри, санитарите и по-малко от обществото", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
4
 
! Отговори
Моше преди 2 години
На всички без зелен сертификат ще им се сложи по една жълта шестолъчна звезда, в момента ги печатат. Спешно се строят газови камери, свръхлуксозни смарт с изкуствен интелект директно от интелекта на здравния министър. За пещи, ще се използват зерязаните от Кремиковци. Единсвено ще оставят на мира джендърите, които ще се използват по предназначение.
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1. Има много не "болни" а хора с положителни тестове. 2. Такива има защото хората се юрнаха ежедневно да си правят тестове, иначе дори няамше да знаят че са "болни".3. Ковидарниците са пълни с хипохондрици облъчени с ковид истерия от тв-то и побегнали към болницата при първа кихавица.4. Те са хоспитализирани от болничната администрация с най-голяма радост, за да се точат клиничните пътеки за ковид. 5. Заради калпавата ни здравна система щяхме да сме първи по смъртност даже от пърхот епидемия
73
1
 
7
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Защо вие лекарите не искате да се ваксинирате?Министъра на здравеопозването също отказва ваксинация,мрънка и ръси глупости.Ето заради вас хората не искат защото не ви вярват.Много лекари си продадоха душите само и само да приберат парите,а те са много.Бялата мафия е най страшната.Кой ще поеме лечението на пострадалите от ваксините/те не са никак малко/.А лечението на хората с рухнала психика от вашите глупости с които облъчвате ежеминутно.
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се ваксинирам. Никога
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сеирджия си ти каца . Експериментатор хем фабрикантите да са доволни хем раята сковид и под контрол. Тарикат. Какво чакаш още.
70
3
 
4
 
! Отговори
fact преди 2 години
мръсни ***!Ами ако не искаме да живеем в свят, в който биг харма и болничния възглед доминират във възгледите за животот.не може да ебавата мамата на икономика, свобода, гордост, чест и достойнство и да ви се размине.НЕМА ВАКЦИНИ, НЕМА ПОДЧИНЕНИЕ. ВИЕ СТЕ ЛЪЖЦИ, КРАДЧИ И ПСИХОПАТИ
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво ваксиниране. Никога. Разбрахме се, нали!
68
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда да се приемат ваксинирани в болница - нали са защитени и не се заразяват? Който е ваксиниран да си седи вкъщи и да го кара леко. Пък ако му е фалшив сертификата - да си признава и да го приемат. Болниците се препълниха от ваксинирани хипохондрици, хиляди хора починаха заради такива ваксъри!
67
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последните две седмици броя на новите случаи се удвои. Би трябвало в ситуация на липса на свободни легла в болниците, само ваксинираните да ги приемат на лечение, а неваксинираните непредпазени по тяхно собствено желание, да се лекуват вкъщи както намерят за добре
66
4
 
11
 
! Отговори
Дц Мангьров голям преди 2 години
Мангьров не се ваксинира значи има сериозна медицинска причина , няма да го направя и ас
65
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъра трябва да бъде съден за престъпление против човечеството . Като Болсонаро.
64
6
 
9
 
! Отговори
ha ha преди 2 години
В Африка са под 1% боцнатите - а не мрът, технаа такова! Бил Гейтс сън не го хваща - как да им "помогне"...
63
8
 
12
 
! Отговори
Дц Мангьров голям преди 2 години
Вярвам само на истински инфекционист като - доц Мангьров не на математици , врачки , коремни хирурзи , и всякакви др некомпетентни лица исказващи се по вьпроси свьрзани с епидемия
62
12
 
7
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Хем да не се ваксинирате, хем да ви плащат, че било затворено, заради многото болни в болниците? Наглост след наглост. Толкова ли е изпаднал тоя народ?
61
14
 
6
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
4455 хората на запад си работят. Затова им плащат. Освен това си спазват мерките и се ваксинират. На разюзданото племе у нас какво да му плащат? Вредни ли, че не може са ходи на дискотека? Нали е личен избор да се ваксинирате.
60
2
 
8
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Нарастват и хоспитализираните, и починалите. Не са само тестовете. Скоро няма да има спешна помощ за никой. Това е Конспирацията.
59
7
 
7
 
! Отговори
4455 преди 2 години
Добре. Да ни затворят и да ни плащат както правят във всички страни в Европа.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щеше да е комично, ако не беше толкова трагично. До преди 2 години никога не бих повярвала, че съм заобиколена от толкова прости хора.
57
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
случаите нарастват, защото принудиха стадото да се тества. повече тестване, повече позитивни на тука има тука нема теста. като хвърляне на зар. ще изтеглиш повече от един номер, колкото повече хвърляш зара. теста засича над 20 вируса и ви събира ДНКто. влизаме в цикъл повече тествани повече позитивни повече мерки повече тествани... сега и децата награбват. а позитивните дори не са болни... не им играйте по свиррката. не сте животни
56
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Българските граждани трябваше да се възползват максимално бързо, като хората в цивилизованите страни" това казва всичко за неваксиниралите се български граждани. Средновековните крепостници все още си мислят, че от вирОса човек се пази най-добре с врачки и леене на куршум.