Доц. Кунчев: В Западна Европа е цунами заради Омикрон

Въпрос на време е новият вариант да се появи и при нас
22 дек 2021 09:16, Ния Христова
382
Доц. Кунчев: В Западна Европа е цунами заради Омикрон
Снимка: БГНЕС
"Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти", заяви в ефира на Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
 
Омикрон
 
"Противоречиви са данните, които получаваме. Всеки ден започва с преглед на ситуацията във Великобритания, Нидерландия и други страни. На среща преди дни експерти описаха ситуацията така – „В момента не сме във вълна, в момента сме в цунами”. Нарастването в Западна Европа е изключително рязко, броят на засегнатите от вируса е много голям, но тежестта не е толкова голяма. Колкото сме по-подготвени, толкова по-леко ще мине при нас вълната. Проблемът е, че ние не сме", смята доц. Кунчев.
 
"Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти. Ако нещата протекат като при Великобритания, възможно е болниците отново да се препълнят", прогнозира здравният инспектор, без да посочва точна дата за разпространението на Омикрон в България.
Още по темата
 
Кунчев припомни, че случаи на новия щам вече са регистрирани в съседни на страната държави като Румъния и Гърция. Въпрос на време било да дойде и у нас.
 
Ваксините и децата
 
Относно това дали едно 5-годишното дете трябва да бъде ваксинирано, Кунчев препоръчва имунизацията, за да му бъде осигурена пълна безопасност.
 
"Човек може да го кара по-леко, но това не значи, че не е преносител на вируса. Ваксинираният пази най-вече околните, но преди всичко той има имунитет за самия себе си", посочи той.
 
Според здравния инспектор над 5 млн. деца са ваксинирани в САЩ и при нито едно от тях няма развито автоимунно заболяване в следствие на ваксината. Той обясни още, че миокардитите са изключително рядка реакция, която се среща само при възрастните. 
 
"Оказва се, и мен ме стресира изключително много, че навсякъде има антиваксъри, но у нас те са най-кръвожадни. Един български град си замина, а те продължават да разпространяват какво ли не – чипове, самолети, графенофокиси. Щях да седна и да запиша всички теории, които бяха създадени, те са над 10. Това не е нормално, като има толкова много данни. Има седмици, в които нямаме нито един ваксиниран починал. В цялата работа има нещо оптимистично. Ние направихме едно проучване, което показа, че около 10-15% са крайни антиваксъри и с тях няма как да се преборим. Но има още две групи, които се колебаят. Ето за тях си заслужава да направим тази кампания", смята здравният инспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновено възрастните се жертват за децата. За първи път ни призовават да жертваме здравето и бъдещето на децата, за да спасяваме бабите. Алоу, събудете се и откажете да участвате в рози фарс, спретнат уж за наше здраве!
266
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убиха ли детето в Кърджали? Никой нищо ли не знае? Във фейсбук публикацията не се отваря.
265
2
 
14
 
! Отговори
До 290 преди 2 години
Благодаря! Много малко хора могат да мислят, за жалост навсякъде по света! И особено от т.нар. "водачи или лидери"! Това е Стадното мислене без никаква логика.
264
1
 
21
 
! Отговори
В БОЛНИЦИТЕ преди 2 години
ХОРАТА УМИРАТ ОТ ДИСБАКТЕРИОЗАТА , КОЯТО Е СЛЕДСТВИЕ КАКТО ОТ ВИРУСА, ТАКА И ОТ НЕАДАПТИРАНОТО ЛЕЧЕНИЕ!!!!
263
2
 
41
 
! Отговори
е това ми хареса преди 2 години
АМИ СЛЕД КАТО В НАЙ- ИМУНИЗИРАНИТЕ СТРАНИ НА ЕВРОПА И САЩ Е "ЦУНАМИ ОТ ОМИКРОН" - ЗАЩО НИ КАРАТЕ ДА ПРАВИМ СЪЩОТО КАТО ТЯХ?!??????????!!!!!!
262
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според публикация във фейсбук поченалото детенце в Кърджали е било боцнато. Някой по-информиран да се включи. Може и да е фейс. Жалко за детето.
261
2
 
13
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
Поне 10% от Починалите са Ваксинирани!!!! Но ТОВА Е ТВЪРДЕ ГОЛЯМА СМЪРТНОСТ, ТЪЙ КАТО САМО ОКОЛО 30% СА ВАКСИНИРАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ!!!
260
3
 
24
 
! Отговори
Мангъря преди 2 години
Кунчев,кога ВЪЗКРЪСНА бре,нали ужким м бе умрял от ковида бре?! Какво ни баламосваш с тоз измислен вирус..отивам при Копейкин да го подкрепя при нахлуването в Парламента! Виж братята румънци снощи какво направиха,нахлуха в техния парламент и завзеха микрофоните и държаха пламенни речи против измислените ваксини! И тук предстои същата революция срещу световната конспирация на фармацевтичните ***
259
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжеш бо.лук ада е готов за теб.
258
17
 
3
 
! Отговори
разум преди 2 години
Хора водете се от разума, не от гнева. Може да има починнали и от двете групи, както от ваксинирани така и от неваксинирани. Въпроса е във процентната вероятност----а тя е висока при едните и много ниска при другите. Тук не става дума за вяра, а става дума за факти.
257
4
 
22
 
! Отговори
аз преди 2 години
мисля, че тежкото боледуване на Кунчев беше предупреждение свише, малко да се смири и да спре с агитациите. Ако той не може да го разчете и продължава в същия дух, не му желая зло, но е възможно някой следващ щам да го покоси. Дано не се случи де, но когато човек не се вглежда в знаците, които му се пращат, често пъти става лошо...
256
2
 
17
 
! Отговори
Леле преди 2 години
АМИ СЛЕД КАТО В НАЙ- ИМУНИЗИРАНИТЕ СТРАНИ НА ЕВРОПА И САЩ Е "ЦУНАМИ ОТ ОМИКРОН" - ЗАЩО НИ КАРАТЕ ДА ПРАВИМ СЪЩОТО КАТО ТЯХ?!??????????!!!!!!
255
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя едвам оживя след третата доза,обаче не спира да ръси мозък,продажно копеленценце.
254
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде каскет, самосезирай се и го прибирайте тиози лудият гербараст.
253
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До От Омикрон Пандемия няма не заради слабия омикрон а заради слабия измислен вирус. Нищо не им пречи след омикрона да кажат че има нов щам така както си измисляха досега и пак да си намерят повод да кажат че има пандемия. Първоначалния вирус е с 99% на възстановяване, това няма начин да е опасен вирус. Пуснат е слаб вирус за да ексеприментират с ваксините и да въвеждат електронен сертификат за следене.
252
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умира ли се - Категорично НЕ, Следователно Пандемия - вече Няма и следва да бъдат Отменени всички Мерки! Обаче, Кокала веднъж вземат ли го, не го пускат, щото Милиарди - валят на гърба на ИзЛъганият и ИзМамен Народ!!..... Предпазливо постъпват за момента и са прави! България е в остра болнична криза.
251
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пукне ли балона ковид, почва балона военна заплаха.
250
5
 
8
 
! Отговори
Тоя Демон и Слуга преди 2 години
на Лусифер, явно не се наяде!
249
2
 
12
 
! Отговори
От Омикрон преди 2 години
Умира ли се - Категорично НЕ, Следователно Пандемия - вече Няма и следва да бъдат Отменени всички Мерки! Обаче, Кокала веднъж вземат ли го, не го пускат, щото Милиарди - валят на гърба на ИзЛъганият и ИзМамен Народ!!
248
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заболяването при Омикрон протича леко тъй като вирусната инфекция е в бронхите и не стига до алвеолите на белите дробове както при Делтата. Наистина има много заболели във Великобритания но хоспитализираните с Омикрона са около 80 души. Ваксините също помагат за лекотата на протичане на процеса. Добрите нива на витамин Д3 и К2 в организма също допринасят за по лека инфекция.