Проф. Генчо Начев: Здравеопазването е недофинасирано

Повишаването на ваксинационния процес е въпрос на информация
22 яну 2022 21:25, Анисия Иванова
56
Проф. Генчо Начев: Здравеопазването е недофинасирано
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Новият план за справяне с пандемията е съобразен с характеристиките на Омикрон, за който знаем, че е по-заразен, но пък заболяването протича по-леко. Затова не е важно колко са заболели на 100 хиляди, а колко са свободните легла,  по-специално колко са свободните интензивни легла, защото това е частта в здравната система, която трябва да поеме тези пациенти. Тук се взема предвид и наличния персонал, защото леглата сами по себе си не могат да лекуват. Така че мисля, че е положителен", коментира изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев в "Опорни хора".

Според него повишаването на ваксинационния процес е въпрос на информация и убеждения.

"Тук даваме трибуна на хора, които са откровени антиваксъри, които споделят полуистини, непроверени неща, в някои случаи чисти лъжи в името на свободата на словото. Свобода на словото трябва да има, но тя не трябва да е в ущърб на обществото", подчерта проф. Начев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът обърна внимание, че няма конкретни мерки срещу неспазването на правилата със съответни санкции.

"Не е въпросът ваксините да са задължителни, а да се убедят хората. Ще бъдат убедени с факти, които се изнасят от експерти и не се допускат хора, които не разбират от тази материя да говорят какви ли не неща. Трябва да има експертни групи", заяви проф. Начев.

Изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" разясни, че за да има ефект от "зеления сертификат" - трябва да има контрол.

"Финансирането на болниците е объркано. То трябва да се промени. Трябва да бъде обвързано с качеството и обема на дейността. Последните 10 години минималната работна заплата скочи два пъти и и половина. С нея заедно се покачват всички останали заплати. Покачиха се цените на електроенергия, топлоенергия, вода и консумативите, които се използват в медицината. Пътеките стоят същите", каза проф. Начев.

Той добави, че три пъти са се качили разходите на болниците от 2004 година досега. По думите му здравеопазването е недофинасирано, защото парите изтичат не по предназначение.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 3 месеца
Един от малкото, които искат пари от други доктори за да ги оперират!
44
0
 
4
 
! Отговори
пациент преди 3 месеца
ама докторите вече са префинансирани ...взимат най-много в държавата без да се намали смъртността на пациентите.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето това чудовище и няколко други като него крадат парите на болниците и мизерно платените редови лекари и сестри. До кога държавата ще си затваря очите и ще осдтавя тези побеснели озурпатори да грабят безнаказано?
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ало , милионерчето със бяла престилка ако случайно стане катаствофа със теб и някоя ламарина ти е резнала вена и ти тече кръв и мога да ти помогна да ти спася живота -познай , ще седя и ще ти се наслаждавам как бавно и гадно умираш и ще ти припомням тези милиони дето ги имаш да си ги навиваш на фунийки и да си ги завреш отзаде !
41
0
 
11
 
! Отговори
Gogo преди 3 месеца
Другарю професор , такова животно отдавна не живее в колонията.
40
0
 
13
 
! Отговори
мед сестра преди 3 месеца
Алчен д,,..!
39
0
 
22
 
! Отговори
Morski преди 3 месеца
Професоре, НЕ здраверопазването е добре финансирано,но НЕ ДОБРЕ РАЗПРЕДЕЛЕНО И ФИНАНСИРАНЕ И ПО БОЛНИЧНО И СПЕЦИАЛИСТИ ПО ОБЛАСТИ.Не може един лекар да получава поне 300 000 годишна заплата ( при това таьзи сума е една от ниските по годишни декларации)като същевременно недостигат средства за лекарства,консумативи и апаратура, а при това да се плаче ,че не е добре фиансирана сферата! Нали не сте за парите само ,а- ХИПОКРАТ?
38
0
 
8
 
! Отговори
Характер преди 3 месеца
А ти да неби да разбираш нещо И микрон не ти е ясно Върви се натвгай защото май ти свършват паричките щом си започнал да се показваш Бързо забрави че премахна едно светило на медецината
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Здравеопазването е добре финасирано недоЗдравеопазване. Силно се надписва при крайно лошо качество на услугата.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя е по-алчен и от дамаджаната,как пък не се наядохте гадини мрръсни ддолни,а на мед.сестрите по една минимална заплата.
35
0
 
28
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
Това го казва човек натрупал 10 милиона лева от заплати в държавна болница, като е взимал по 70 бона месечно и по 300 бона годишна премия.А за медицинските сестри нямало пари да заплати ...Такива, като този са за затвора ...
34
1
 
7
 
! Отговори
За да убедиш някого преди 3 месеца
в нещо, убеждаващият трябва да има стойност! Ако за мен ти си никой, убеждавай колкото искаш! Ей това ви е проблема! Изпълзяхте от какви ли не дупки и претендирате за авторитет! Може и да имате, но като не ви познават хората... си имайте авторитет пред 50те студента! За мен нямате => няма как да ме убедите в НИЩО! Другият проблем е когато хората започнат да задават въпроси, а някой проффан започне да им се кара от екрана! С други думи:ПРОВАЛ СТЕ! За това и ваксинацията е провал! ц!
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лекарите си плащат обучението 10 години по 100 бона а не бесплатни и после заминават за ЕС.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Махнете кръвния данък че безработни не може да се лекуват Такъв геноцит на българи няма и през турско.
31
0
 
21
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Освен от заплати се забогатява и от "признателните " пациенти.Колко ли се дава- взема ей така за смяна на аортната клапа? Това,е кеш.Не избор на екип или по здравна каса.Колко ли такива операции се правят на година? На човек животът му е скъп и дава мило драго за да оцелее.И някои се възползват от това .Кешът е винаги преди операцията.И връщане няма.
30
0
 
25
 
! Отговори
Дел Сол преди 3 месеца
Генчо Начев е най-богатият лекар, става ясно от декларациите на директорите на болници. Шефът на Св. Екатерина е добавил нов имот към досегашните 15 имота и над 500-те декара гори - купил къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв.
29
0
 
10
 
! Отговори
Бг преди 3 месеца
Защо не си гледа летище Горна Оряховица професора!!! И там не е достатъчно финансирането!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нещо странно се случи след Чернобил. Станахме безсмъртни, като Кукарачи и не могат да ни уплашат Менгелетата.
27
1
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Американското посолство ни иска 5 000 000,повече не му трябват!Планът трябва да се изпълнява,предатели колкото щеш!
26
1
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 3 месеца
Ако си прав за 6-те милиарда значи пълним каца без дъно!