НЗОК ще плаща повече на болниците за лечение на пациенти с COVID-19

Джипитата ще издават направления за безплатни антигенни тестове
28
НЗОК ще плаща повече на болниците за лечение на пациенти с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Управителният съвет на Български лекарски съюз (БЛС) и Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха анекс към Националния рамков договор 2020-2022 (НРД) за медицински дейности, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

С анекса се дава възможност на лечебните заведения да сключат договор с Касата за такава структура на леглата, с каквато са работили по време на вълните на COVID-19, в рамките на общия брой на леглата в болниците, не повече. Подобна мярка е в изпълнение на стратегията на Министерството на здравеопазването (МЗ) за привеждането в готовност на системата за посрещане на евентуална вълна. Така, от една страна, се гарантира лечението на усложнените пациенти с COVID-19, а, от друга, няма да се допусне забавяне и ограничаване на лечението на останалите заболявания.

Предвижда се още увеличаване на цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с COVID-19, като цената на Клинична процедура 3 от 550 лв. става 700 лв. на ден за пациенти с коронавирус, а Клинична процедура 4 - от 250 на 300 лв. на ден.

Сериозен ръст има и в цените на детските кардиохирургични пътеки. Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за поносимост при прилагане на анестезия също са част от договореностите по анекса на НРД.

Здравноосигурените лица пък ще могат да си поставят ваксина срещу COVID-19 при всеки общопрактикуващ лекар, а лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID-19, ще получават заплащане за тази дейност. Лекарите ще могат да издават на пациентите електронни направления за безплатни антигенни тестове за COVID-19.

С анекса ще влязат в сила и промените в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширяване на пакета от дейности поети от НЗОК за деца, бременни жени и хора над 18-годишна възраст, както и за някои специфични групи като лица в риск от злокачествено новкоро
Анексът предстои да бъде публикуван в Държавен вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тестваме, за да не вкараме някой заразен при останалите пациенти, които са може би оперирани, тежко болни, и един вирус ковид ще ги довърши. Никой пари не ни дава затова, че някой бил излязъл позитивен. Смисълът е да предпазим останалите.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ше е до 02.10.
17
2
 
9
 
! Отговори
Пу преди 1 година
Ей затова ще расте ковид на хартия, защото "докторите" станаха търговци, а сега на мода е ковид. Затова на входа на всяка болница и поликлиника тестват за ковид, за да не изпуснат лапачката
16
0
 
4
 
! Отговори
999 преди 1 година
А какво е " злокачествено новкоро"? За пръв път чувам! Някаква нова болест ли е?!!!
15
0
 
1
 
! Отговори
И какво преди 1 година
претърпя бе 18-та ? Вярвам, че манипулираш в момента, няма нормален или разумен човек който да избяга от хубавото и доброто, бягат само мързеливите които са мислили, че тук вместо плодове от дърветата се берат пари, да не си била в С.Корея, там наистина има много потърпевши ? И да аз ще стоя тук и без това съм пенсионер какво да правя в държава без закони,здравеопазване и население което е познато на света като овче стадо, а ти си стой в мизерията лошо няма щом си мазохист ??
14
0
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Да добавя, диванната медицина, където плющя консултации по всяко време на денонощието онлайн точно на такива като вас!
13
1
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Чудничко сте го написал, но лично съм потърпевша от това " явление" . Ако схващате за какво иде реч!Иначе, стоите си където сте! ;-)
12
2
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Това което твърдиш е една измислена хипотеза и ти си се оплел в нея ! Намери емигрант попитай го за да се увериш, но да ми говориш глупости не е редно, това което казваш е от рода на поплювковците които твърдят, че ние сме миячи на чинии и тоалетни, но даже да бяхме такива пак животът ни щеше да е по-добър от този в Бг и лечението и прегледите ни в държавните клиники пак безплатни,лекарствата пак намалени които са изписани от л.лекари и пак насам всеки ще се стреми, а не към Бг...
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи сега пак всички ще е ковид и само ковид болни. Ще започне отново надпреварата на болниците кой повече кодив болни има, повече парички да вземе и усвои. Нищо ново .
10
6
 
4
 
! Отговори
До емигрант преди 1 година
вЕрно ли? Ай да ми кажеш защо тогава цяло лято сте на медицински туризъм в България? Май нямате много достъп, за ВСД се чака месеци да те прегледа нЕкой пакистанец, учил в България. А ПА и доста скъпичко идва! Ай със здраве!
9
2
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Ти иdиот ли си или кRетен, какво общо има тук размер на здр.осигуровка и безплатно лечение ? За какво плащаш осигуровка като плащаш за един елементарен преглед, за да покриеш заплатата на здр.работник или за личното ти здраве с личните ти пари ? Затова ни клатят както искат защото сме овце и ти доказваш това !
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега изведнъж всеки тест ще е положителен. Колко удобно. Точенето продължава.
7
0
 
1
 
! Отговори
наи преди 1 година
умна си лепка досадна
6
0
 
1
 
! Отговори
по преди 1 година
приятно по епизоди4но по се навле4и
5
1
 
6
 
! Отговори
до 5 "до емигра преди 1 година
На пRост човек като теб е непосилно да се отговори и обясни ! Добре е, че в другите държави членки на ЕС управниците не са толкова "умни" колкото българите !
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
DO 3 Я кажи за размера на здравната вноска в ЕС.
3
2
 
16
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Докато болниците са търговски дружества яко краде и надписване пада
2
6
 
14
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Защо бе овце не разберете веднъж завинаги, че в целия ЕС здравеопазването в държавните болници е напълно безплатно, никой пациент нищо не плаща в никой кабинет, щом си здравно осигурен, осигуровката ти покрива всичко, такъв народ като българският лесен за контролиране и манипулиране и зулусите ще му вземат пари във всяка болница ! Лекарствата за пенсионери в ЕС са с намаление от 80 до 95 %, в бърза помощ никъде не искат здравна осигуровка лекуват без нея, затова са бърза помощ....
1
3
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Е сега вече всеки втори ще е с ковид зада приберат парите.А другите болни кучета ги яли.