Ухан след блокадата: За малките удоволствия и различният вече живот

Лидия Чен знае какво е бъдещето ни - тя е преживяла настоящето ни
Обновена: 10 апр 2020 13:01 | 10 апр 2020 13:01,
51

Снимка: БГНЕС

72 дни са минали от началото на блокадата на Ухан. За Лидия Чен е крайно време да излезе на естествена слънчева светлина.

През януари 30-годишната Лидия е излетяла от Ню Йорк за Ухан, където е щяла да празнува Китайската Нова година с родителите си.

Още по темата

Дни по-късно градът е блокиран, а тя остава без възможности да мръдне където и да е в дългата и мрачна зима.

Но вече е април и по целия свят милиони хора се приспособяват към живота в изолация. В Ухан обаче изглежда, че най-лошото е вече зад гърба на хората там.

Затова Чен слага смело маската и излиза. Извън стените на апартамента животът в града изглежда, че се съживява. Да, някои магазини са затворени, но все пак тя успяла да си купи "китайска пица" - хляб с подправки.

После просто останала навън и позволила на слънцето да гали кожата й. Когато край нея нямало хора дори свалила маската си.

"Отхапах от китайската пица и си казах "О, Боже! О, Боже, животът ми се върна", обяснява Чен пред Washington Post.

Но не напълно. Целият свят сега гледа към Ухан, чакайки да види как ще изглежда животът след COVID-19. Но световната здравна криза за по-голямата част от света сега започва.

След 76 дни блокада най-накрая забраните бяха вдигнати и Ухан е като картинка от бъдещето.

За 11-те милиона уханци нищо от това, което изпитваме на Запад, не е ново - спрян транспорт, натоварени болници, умиращи лекари, загуба на семейство и приятели. В продължение на месеци излизането извън дома - ограничено.

От 8 април насам на жителите на Ухан е разрешено да пътуват. Отварят и бизнеси, които се смятаха за "не жизненоважни". Но хората все още са строго следени, движенията им проследявани от приложение, което дава на всеки човек "здравен баркод".

За Чен и стотици други падането на блокадата значи завръщане на малките удоволствия като свеж въздух и улична храна, но не и продължаване на нормалния живот, както е познат.

Скръбта

Скръбта е навсякъде. Понякога Лидия се страхува да попита приятелите си как са, защото не знае какъв отговор ще получи. Точно, когато човек реши, че нещата са по-добре, казва тя, мъката се настанява в разговора.

"Имам чувството, че това ще отнеме известно време", признава тя.

Не е далеч от истината. Коронавирусът сякаш спря времето и промени траекторията на живота.

За Чен разликата е голяма - през януари е живеела в Манхатън, където е работила в банка. Когато си е купила билет за дома е очаквала да остане там 2 седмици. На 19 януари тя каца в Ухан и всичко й се струва нормално.

На следващия ден обаче Китай признава, че вирусът може да бъде предаден от човек на човек. На 23 януари градът е блокирани.

Така Лидия Чен се оказва блокирана в четиристайния апартамент на родителите си заедно с тях и леля и чичо, които били на гости - за Нова година.

Първите няколко седмици били брутални.

"Беше дълъг период на тревоги. Когато и да си буден, си на телефона си", обяснява Лидия.

Бързо разбрала как да снабди някои уязвими членове на семейството си с храна. Правела каквото може да помогне на хора, публикуващи призиви за помощ в социалните мрежи.

И така започнали 3 месеца на притеснения и чакане. Готвела със семейството си, правела йога, работела от вкъщи.

В един момент съобщенията от притеснени приятели от Ню Йорк секнали. Вместо това било неин ред да проверява тях.

За Лидия болката от случилото се в Ухан се повтаря, гледайки същите сцени да се случват другаде. Първо в Северна Италия. После в Испания. Сега и в града, където живее от 9 години - Ню Йорк.

"Това, което е интересно в тази епидемия е, че всичко е толкова подобно навсякъде. В началото сякаш отричаме, сякаш всичко е наред, за какво въобще говорите!? После всичко, което сте си мислели, че някой преувеличава, се оказва истина", обяснява тя.

Лидия Чен знае, че случващото се в Ню Йорк и на хиляди други места няма да продължи завинаги. Тя иска да напомни, че най-лошото рано или късно ще отмине и хората ще се подкрепят - точно както са правили в Ухан.

Но това не значи, че всичко е зад гърба й. Дори и с вдигнатите забрани, Лидия не възнамерява да прекарва много време навън. Притеснява се от асимптоматичните преносители на болестта в магазини или обществен транспорт. Бои се, че ако прекарва твърде много време навън рано или късно пътят й ще пресече някой, който е болен. И така нейният "здравен баркод" ще се промени.

Старият живот

Тя е оставила живота си в Ню Йорк и не знае кога ще се завърне към него. Дори и ако може да лети безопасно, тя не може да си представи още една блокада.

Засега Лидия остава в Ухан изчаквайки. Като всички останали.

От прозореца си наблюдава сливовото дърво на терасата на съседите си. Радва се на сменящите се цветчета - от цъфналото ярко розово към зелените зародиши на плодове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 4 години
КОЛКО ЖИТЕЛИ ИМА гр.УХАН??!ИМА ЛИ ТОВА СЪСТОЯНИЕ НА ГЪСТОТАТА НА НАСЕЛЕНИЕТО , ВРЪЗКА СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО?!МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕ НЯКОЙ , ЗАЩО ВИРУСА ИДВА КАТО ЗООНОЗА ОТ БОЛНИ ЖИВОТНИ?!ХИВ-ВИРУСА , НЕ ПРОИЗХОЖДАШЕ ЛИ СЪЩО ОТ БОЛНИ МАЙМУНИ??!!
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, които са доста запознати със ситуацията казват, че в Ухан никой не яде, котки, плъхове, змии. Видеата, които обиколила света били от Индонезия и то от преди доста години. Въпреки, че жълтърковците се плодят като мишки и прехранването им е голям проблем
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега като нямат корона пак ли ядат ***, змии и плъхове?
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ядеш хлядолетни чавешки приятели като кучета , домашни котки и равносилно на канибализъм и не боже да остане без божие наказание! Но ние какво сме виновним да страдаме от китайската лакомия и мания да нтъпчет всичко в *** си.
38
3
 
3
 
! Отговори
блазя й преди 4 години
Поне се е наяла до насита с печени прилепи и плъхове
37
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това, което е интересно в тази епидемия е, че всичко е толкова подобно навсякъде. В началото сякаш отричаме, сякаш всичко е наред, за какво въобще говорите!? После всичко, което сте си мислели, че някой преувеличава, се оказва истина"ТОВА КОЕТО Е ИНТЕРЕСНО Е ФАКТА ЧЕ МНОГО НАПРЕДНАЛАТА УЖ ЧОВЕШКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НЕ МОЕ СЕ ОПРАИ С ЕДИН МИКРОБ....ИНТЕРЕСНИ СА И БАЛАМИТЕ ВЯРВАЩИ ЧЕ ИЗОЛАЦИЯТА Е В ТЯХЕН ИНТЕРЕС ЩОТО ГИ ОТЪРВАЛА ОТ МИКРОБИ....
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 11-те милиона уханци нищо от това, което изпитваме на Запад, не е ново - спрян транспорт, натоварени болници, умиращи лекари, загуба на семейство и приятели. В продължение на месеци излизането извън дома - ограничено.ИЗПИТВАМ САМО НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ИНДИВИДИ ДЕТО СИ ЖИВУРКАТ БЕЗ ДА ИМА ЗАЩО....
35
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пишат нищо за пазара на диви животниПак ли са го открилиПратете им истинска храна на тия нещастнициЩе ни унищожат накрая с техните културни особености
34
6
 
5
 
! Отговори
Недко Илиев преди 4 години
Шофьор на автобус в грацкия транспорт,преди малко ме спира катаджия,за проверка,пита ме що съм карал без аптечка,и със зацапани номера,пийнал на заден ход на червено в обратната лента,писна ми от тях,ще заведа дело в Страсбург срещу КАТ
33
2
 
3
 
! Отговори
Стоимен шоу преди 4 години
Дядо коледа ела искам да ти кажа,бабата на броненосеца уплела на своя внук,какво,какво,бронежилетка
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи затова толкова ни е притрябвала тая пуста 5G мрежа, за да може китайците да заразят света и след това пак те да ни следят баркодовете. Номера на китайката няма да мине.
31
2
 
8
 
! Отговори
5 преди 4 години
Много ми е интересно как следят движенията на всеки човек, чрез този "здравен баркод"? Сега го изпробват в Ухан за да го направят масово по света? Не не мерси. И без това изобщо не им вярвам на китайците.
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това сигурно е поредната китайска лъжа и пропаганда от този град. 2 месеца само лъжеха хората по света, не се поставиха целите под карантина,не предупредиха света колко е заразен вируса,и ето го сега резултатът. Китайците са ок изкараха го в умрял сезон,всички останали няма да се оправим скоро, при това в най-хубавото време.
29
9
 
17
 
! Отговори
Влад преди 4 години
Този град трябва да се затрие от света. Търговците по пазарите им пак са извадили месата на открито и пак същата мизерия. Безотговорно и нагло към целия свят.
28
8
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Сурова панголина не е ли похапнала!!!??? Эараэиха целият свят това Бог няма да им го прости!!!
27
1
 
9
 
! Отговори
Мао преди 4 години
Каква мъка? Нали уж само 3500 ги няма?Или май не са само толкова?
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази е имала късмет. Ако беше останала в Ню Йорк, можеше и да не е жива сега.
25
3
 
6
 
! Отговори
ъъъъъ преди 4 години
До ТТТТТИ какви други стоки се внасят тук, ако не китайски. Интересно какво ще купим.
24
15
 
11
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Китай ще поеме отговорноста тогава когато САЩ поемат отговорноста за испанският грип коийто е тръгнал релано от Канзъс в САЩ .Тръмп трябва да поеме отговорноста за хилядите жертви в своята държава които са заради не навремните рекации на цялата адмиситреация и дърлбоко неработеща здраван система в САЩ която е само пари
23
10
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Абе зомби Как 5Г замърсява почвата . Ти за вълна чувал ли си. Колко Wifi има около теб аман ....бре Дали 4г дали 5 г разлика няма

Спонсорирани публикации