Манолова или Фандъкова? 17% не са решили за кого да гласуват

Наблюдава се лек спад на избирателната активност на втори тур
Обновена: 31 окт 2019 12:51 | 31 окт 2019 12:51, Петя Славова
127
Манолова или Фандъкова? 17% не са решили за кого да гласуват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След първия тур на изборите се наблюдава лек спад на избирателната активност - около 38% от хората заявяват, че ще отидат до урните на балотажа, сочи проучване на "Алфа Рисърч".

На първия тур отчетената активност е 42.7%, а около 4-5% по-ниска избирателна активност може да очакваме на втория тур, сочат данни на проучването сред 800 гласоподаватели, предоставено от Боряна Димитрова за bTV.

По думите й, по-ниската избирателна активност идва от избирателите на онези политически сили, които няма да имат представени претенции на втория тур.

Още по темата

Според данните 17% от тези, които ще гласуват все още не са решили за кого ще дадат гласа си. 55.3 на сто от решилите, че ще гласуват ще изберат настоящия кмет на столицата Йорданка Фандъкова, а 44.7 на сто - Мая Манолова, показват още данните.

Има няколко фактора, които говорят за затвърждаване на тази разлика между двамата кандидати, отбелязва Боряна Димитрова. По думите й, Йорданка Фандъкова събира доста пъстра и разнородна подкрепа - по-голям дял от хората с висше и средно образование.

Една трета от избирателите на "Демократична България" казват, че няма да отидат до урните, а останалите се разпределят в съотношение две към едно в полза на Фандъкова.

При гласувалите за Борис Бонев, около 40% твърдят, че няма да гласуват на втория тур, а останалите се разпределят едно и половина към едно в полза на Йорданка Фандъкова.

Тези 17%, които не са решили за кого ще дадат гласа си, ако вземат решение категорично в една или друга посока, това може да повлияе на резултата, защото разликата между двете кандидатки за кметския пост е около 10%, уточни още Димитрова.

Проучването е направено от "Алфа Рисърч" в периода 28-30 октомври 2019 г. Възложено е и финансирано от bTV и е проведено чрез пряко интервю по домовете с 800 пълнолетни жители на София с право да гласуват в местния вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
10
 
13
 
! Отговори
7 преди 4 години
С Фандъкова властва статуквото на корупцията , а с Манолова - промяната към демокрацията , към европейска София ! Изберете вие ! Все едно това някога ще стане , а защо не сега ?
95
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление, както в София, така и при нас в Пловдив промяната вече е невъзможна и статуквото е запазено непокътнато. Дали ще е някоя от двете лелки в София или някой от двамата к*етена в Пловдив е все тая и нищо няма да се промени.
94
1
 
3
 
! Отговори
Ташунка Витко преди 4 години
До ВинетуТи или си лъжeц, или си със забавено развитие. Послушкото Красимир Гергов е готов флейта да направи на всеки, който е на власт. Определено са гербаджийска тв.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още на 4-ти ще внесат законопроект, районните кметове пак да не се избират
92
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десните ако не подкрепят Мая, ще се обрекат на забвение!!!
91
3
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Първи тур за Игнатов, втори тур 66 номер за районен кмет и Манолова за кмет, щом като са впрегнали целия ПиКаджийски ресурс и срещу нея не ни оставят друг избор.
90
2
 
5
 
! Отговори
- преди 4 години
Няма дилема - гласува се против статуквото ЗА промяната! Сега в София, по късно и в другите градове и села!
89
3
 
6
 
! Отговори
ДНД преди 4 години
До АнонименПромяна можеше да има на първи тур. Сега може да избираме между две подставени лица .
88
2
 
7
 
! Отговори
alf преди 4 години
хората по света се избиват да искат промяна вярвам че софиянци не са спреляци
87
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравей, София! Аз съм Гергей Карачон, наскоро избраният кмет на Будапеща. Преди три седмици гражданите и партиите, които искат промяната, се обединиха и от това обединение се роди победа. Сигурен съм, че това, което гражданите на Будапеща успяха да постигнат, ще постигнат и гражданите на София. Затова призовавам в неделя да излязат и да гласуват за опозиционния кандидат Мая Манолова, за да може и София да бъде по-свободна, по-солидарна, по-зелена и по-европейска.
86
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сложете си Фандъчето за още 4 години бе, щом ви харесва.
85
7
 
3
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Ами да излязат голи пред избирателите, та да решат на коя и е по-красива шмутката. Сега сериозно- и двете бабички в критическата са безгласни букви, пионки на конци, но в крайна сметка Данчето ще си остане кметица. Решено е, а и Мая го знае, ама зор, та зор, накараха я да се кандидатира! После, безсрамно, както всички ***, пак ще си се върне Омбуцманка (или както там му викат), пак ще обещава, че ще спре "безобразията" на Топлофикация, но и пак абсолютно нищо няма да направи! Обещавам ви!
84
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Любопитна ще е физиономията на Бойко, след като ГЕРБ загубят изборите
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 88 а самоубивали им се като дясна формация гласувайки за комуниска от бсп Не мисля
82
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако до сега неса решили няма и да решът Ще ходят за гъби Силно препоръчвам и на Мая да иде тъй или иначе няма шанс на изборите
81
5
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Не виждам логика симпатизантите на Спаси София да дадат гласа си в полза на Фандъкова след няколкогодишното хейтене по неин адрес. На Алфа-та да не им излязат криви сметките
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен десните не са в полза на Фандъкова, по-скоро обратното. Много ще са пас.
79
5
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До ВинетуГЕРБЕРУНГЕЛЕ!!! САМИЯ ФАКТ, ЧЕ ИЗПОЛЗВАШ ДУМАТА ЧЕРВЕН ТЕ ИЗДАВА, ЧЕ СИ ЖЪЛТ!АЗ ДАДОХ ТРИ ДОВОДА , ЧЕ БТВ ОТКРИТО РАБОТИ ЗА БОРИСОВ А ТИ НЕ ДАДЕ НИЩО!!!НЕОБЯВИХА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ОСЪДЕНА ДА ПЛАТИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА АТОМСТРОЙ!!НЕ ОБЯВИХА, ЧЕ БОРИСОВ КАЗА, ЧЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ИЗЯЛИ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ!И ОТКРИТО БЯХА СПРЕЛИ ШОУТО НА СЛАВИ ЗАРАДИ НАПАДКИТЕ МУ ПО БОРИСОВ СЪВСЕМ УМЕСТНИ!!!ДОРИ БНТ НЕ РАБОТИ ТОЛКОВА ЗА ГЕРБ КОЛКОТО БТВ!
78
9
 
2
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До Аналния анонимен. И как пък реши, че твоето мнение е вярното? Някъде в кухнята на БТВ ли си? Щото аз гледам всеки ден БТВ, виждам кого канят преобладаващо, какви коментари се правят и т. н. Не смятам, че червен галошш като теб вижда нещата по-добре от мен.
77
2
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До АнонимеН. Първо научи българската граматика и после ела да ни поучаваш. А, и писането с главни букви е признак за комплексарщина.