Манолова или Фандъкова? 17% не са решили за кого да гласуват

Наблюдава се лек спад на избирателната активност на втори тур
Обновена: 31 окт 2019 12:51 | 31 окт 2019 12:51, Петя Славова
127
Манолова или Фандъкова? 17% не са решили за кого да гласуват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След първия тур на изборите се наблюдава лек спад на избирателната активност - около 38% от хората заявяват, че ще отидат до урните на балотажа, сочи проучване на "Алфа Рисърч".

На първия тур отчетената активност е 42.7%, а около 4-5% по-ниска избирателна активност може да очакваме на втория тур, сочат данни на проучването сред 800 гласоподаватели, предоставено от Боряна Димитрова за bTV.

По думите й, по-ниската избирателна активност идва от избирателите на онези политически сили, които няма да имат представени претенции на втория тур.

Още по темата

Според данните 17% от тези, които ще гласуват все още не са решили за кого ще дадат гласа си. 55.3 на сто от решилите, че ще гласуват ще изберат настоящия кмет на столицата Йорданка Фандъкова, а 44.7 на сто - Мая Манолова, показват още данните.

Има няколко фактора, които говорят за затвърждаване на тази разлика между двамата кандидати, отбелязва Боряна Димитрова. По думите й, Йорданка Фандъкова събира доста пъстра и разнородна подкрепа - по-голям дял от хората с висше и средно образование.

Една трета от избирателите на "Демократична България" казват, че няма да отидат до урните, а останалите се разпределят в съотношение две към едно в полза на Фандъкова.

При гласувалите за Борис Бонев, около 40% твърдят, че няма да гласуват на втория тур, а останалите се разпределят едно и половина към едно в полза на Йорданка Фандъкова.

Тези 17%, които не са решили за кого ще дадат гласа си, ако вземат решение категорично в една или друга посока, това може да повлияе на резултата, защото разликата между двете кандидатки за кметския пост е около 10%, уточни още Димитрова.

Проучването е направено от "Алфа Рисърч" в периода 28-30 октомври 2019 г. Възложено е и финансирано от bTV и е проведено чрез пряко интервю по домовете с 800 пълнолетни жители на София с право да гласуват в местния вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До ВинетуНЯМА КОГО ДА ИЗЛЪЖЕШ ЕЙ))ДОРИ ШОУТО НА СЛАВИ СПРЯХА ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЕ ИЗПРАВИ ОТКРИТО СРЕЩУ ВЛАСТТА НА БОРИСОВ!БТВ РАБОТИ ИЗЦЯЛО ЗА БОРИСОВ УЧУДВАЩО Е КАК ТЪРПЯХА СЛАВИ!
75
2
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АБСОЛЮТНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ПРОУЧВАНЕТО Е ИЗМИСЛИЦА Е ФАКТА, ЧЕ СПОМЕНАВАТ КАК БИЛИ РАЗПИТАЛИ 800 ДУШИ И БАШ ОТ ТЕЯ 800 ДУШИ НАЛУЧКАЛИ ТЕЗИ КОИТО СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ И БОРИСОВ БОНЕВ И КАК ЩЕЛИ ДА ГЛАСУВАТ СЕГА!!!БТВ ПОЛУЧАВА ДЪРЖАВНА СУБСИДИЯ И СКРИ ОТ ХОРАТА КОГАТО ОСЪДИХА ДЪРЖАВАТА НИ ДА ПЛАТИ НА АТОМСТРОЙ 1 МИЛИАРД ДОЛАРА ЗА РАЗТРОГНАТИЯ ДОГОВОР ЗА БЕЛЕНЕ И СКРИ ОТ ХОРАТА КОГАТО БОРИСОВ ЗАЯВИ, ЧЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ИЗЯЛИ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ!
74
13
 
3
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До АнонимеН. Глу.пак, БТВ е най-атигербаджийската телевизия. Не си ли го забелязал?
73
3
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БТВ РАБОТИ ИЗЦЯЛО ЗА БОРИСОВ!!!ТЪЙ, ЧЕ ИЗМИСЛЕНИТЕ ИМ ПРОУЧВАНИЯ СА ПЪЛЕН ФАРС!!!--------------
72
4
 
3
 
! Отговори
колкото курища изяли преди 4 години
До Никоя от дветеЗащото са червени***!
71
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мая костинбродска сега ще остане на земята от 2 стола
70
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и двете не стават, но на маноловица, сестра галева костинбродска не виждам обаче за какво и гласуват доверие и също каква промяна е тя?!
69
3
 
19
 
! Отговори
ДА преди 4 години
17% не били решили...Ами ,решавайте,бре!Не спете сега,че после пак ще ревете!Гласуването не само е задължително,но трябва и да има вече глоби за негласуване!Събудете се,че още 4 години ще мрънкате !
68
2
 
34
 
! Отговори
ааааа преди 4 години
"Йорданка Фандъкова събира доста пъстра и разнородна подкрепа - по-голям дял от хората с висше и средно образование." *** у факултето все висшисти били !
67
4
 
32
 
! Отговори
И все пак преди 4 години
Маналова, че не е най-добрия избори си е така! Но, както Данчето се усмихва благо, пък и дори да не е взела и стотинка, не знае ли какво крадене става?! Не подвежда ли тя честните хора, които й гласуват доверие, при условие че не е тя решаващия фактор? Манолова има едно предимство, тъй като мнозинството е на Герб, тя ще ги следи изкъсо и ще ик диша във врата. Същото важи и за нея в момента, в който се самозабрави, тоест ще имаме демократично разделение на влститеее:)))
66
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАЙ ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА ЧЕРВЕНИТЕ ЕДРИ МИЛИОНЕРИ КАПИТАЛИСТИ НАРЕКЛИ СЕ СОЦИАЛИСТИ И В ЧАСТНОСТ МАЯ МАНОЛОВА Е ГУГЪЛ- ВЛЕЗ ПРОЧЕТИ И ПРЕМИНИ С ОТВРАЩЕНИЕ- НЕ ДОПУСКАЙТЕ ОМРАЗАТА ДА ВИ ПРЕВЗЕМЕ- ПРОСТО ОТМЕНИ С ПОГНУСА- СПОМНИ СИ ЗА 1.1995Г/2.1997Г- 13 ФАЛИРАНИ БАНКИ И ПОТЪНАЛИТЕ В ДЖОБОВЕТЕ НА МНОГО ВЕРНИТЕ ЧЕРВЕНИ АКТИВИСТИ СПЕСТЯВАНИЯТА НА ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ, А ВСИЧКИ НИЕ С 2500ЛВ ЗАПЛАТА- 1 ДЛ 3000ЛВ И ПОЧАСОВА ИНФЛАЦИЯ, МАРШИРУВАХА ЗА 5% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА, УВЕЛИЧИХА ГО С 10% И ФАЛИРАХА КТБ....
65
2
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Трябва да се гласува,сега е...момента.Който е недоволен,има...алтернатива.Който е доволен,да подкрепи статуквото,което сега...обещава да се промени много.Най...много се обещава на избори и на сватба.Подкрепете своя...герой,но имайте и едно на ум колко...обещания са давани преди това;иначе ни правят на...балъци.
64
24
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Само припомням:1. Режим на тока и купона система при карловската луканка.2. Фалит на държавата при Блян Рибенов3. Спрени поради измами еврофондове и неизпълнено обещание за терминали на всеки ъгъл за безплатен високоскоростен интернет при Гей Дмитриевич.Още ли искате Червената рапира за кмет?
63
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАНОЛОВА И НИНОВА СТАВАТ САМО ДА ЛАЯТ И РЪСЯТ ЛЪЖИ.
62
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кака Юрганка им обеща климатици ,та след правилен избор може и да си ги получат А сетете се кой ще ги плаща и тока също ?
61
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз за Мандъкова ще гласувам.
60
1
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Не знаех, че в София има само 800 черепчета с право на глас.
59
5
 
21
 
! Отговори
ogin преди 4 години
Даваха ми 30лв да гласувам за фандъка аз отказах да знаете
58
15
 
10
 
! Отговори
Както са свикнали преди 4 години
БСП Използваха Мая и сега след загубата ще обявят, че нямат нищо общо с нея и ще я захвърлят като ненужна вещ !
57
13
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Ейй, съсипаха в тая държава, пъ аз да ходя да им гласувам - никога!!!