Колко струват кралските семейства на Европа?

Данъкоплатците на Монако плащат най-много
15 мар 2020 15:30, Нели Христова
35
Колко струват кралските семейства на Европа?
Снимка: БГНЕС

Какво значи да си кралска особа? В последните години в Европа монархиите намалиха влиянието си върху обществото. Това означава, че да си кралска особа вече не знае живот, лишен от работа. Много монарси трябваше да си намерят и друга професия, освен това да са част от кралското семейство.

9 от 10 кралски семейства в Европа обаче все още зависят от данъкоплатците. Единствено монарсите от Княжество Лихтенщайн не тежат на своите поданици. 

Това, колко пари взима всяко кралско семейство зависи от местните закони и традиции. Някои държави дават на монарсите си големи суми. В други финансирането идва от различни източници, което понякога затруднява сравнението. Това, кой е пълноправна кралска особа, което означава, че представлява короната, също е различно в различните държави. В някои страни е нужно само да си роден монарх, в други дори братята и сестрите на краля трябва да си намерят работа.

Великобритания

Кралското семейство на Англия е най-голямото и най-богатото в цяла Европа. По-голямата част от семейството на Елизабет II, както и някои от братовчедите й, са пълноправни монарси. Според сайта на кралското семейство, броят им е 20 - 16 възрастни и 4 деца.

По-голямата част от средствата, които финансират тяхната дейност, идват от Грантът на суверена. През 2018 - 2019 година, той е дал на семейството 82,2 милиона паунда. Това наистина е голяма сума, която включва ремонта на Бъкингамския дворец, който отнема 10 години.

И все пак, кралското семейство на Великобритания се смалява. Заради случая с Джефри Епстайн, принц Андрю се отказа от своите кралски задължения през ноември 2019 година. През януари, принц Хари и Меган Маркъл също се отказаха от кралското семейство, за да търсят щастието си в Канада. Това означава, че възрастните кралски особи на "пълен работен ден" вече са 14.

Хари и Меган ще се присъединят към останалите членове на монархията, които имат и друга работа извън кралското семейство, като принцеса Биътрис, която се труди във софтуерна компания и принцеса Юджини, която е директор на арт галерия. Зара Филипс, дъщерята на принцеса Ани, е известен ездач в конни състезания. Нейният брат, Питър Филипс, е спортен мениджър.

Монако

В Монако възрастните на чело на монархията са четирима - принц Алберт II, съпругата му принцеса Шарлен и сестрите му - принцеса Карълайн и принцеса Стефани. Алберт II има две деца - близнаците принц Жак и принцеса Габриела. И въпреки че момиченцето е родено две минути преди братчето си, Жак ще наследи трона, тъй като е мъж.

Кралското семейство на Монако коства на данъкоплатците 54,4 милиона долара, като само 14,6 милиона отиват при принц Алберт, а останалите покриват заплатите на администрацията, служителите и поддръжка на двореца.

Нидерландия

В кралското семейство на Нидерландия има 7 възрастни и 3 деца, които са пълноправни монарси. Това включва крал Вилем‑Александър и съпругата му кралица Максима, както и трите им дъщери. Братът на краля, принц Константин и съпругата му, също са пълноправни монарси, както и лелята на Вилем-Александър принцеса Маргарет и нейният съпруг.

През 2013 година кралица Беатрикс абдикира от престола в полза на сина си.

Монархията получава от държавата 44,4 милиона евро, като 5,9 милиона от тях отиват в ръцете на краля.

Норвегия

Членовете на кралското семейство на Норвегия са седем. Двама от тях са деца. Те получават от държавата 433,9 милиона норвежки крони или 48,7 милиона долара. От тях, 1,4 милиона отиват за кралят и кралицата, а 1,1 милиона - за принцовете и принцесите.

Белгия

Белгийското кралско семейство е получило 14,6 милиона долара според официалния уебсайт на кралството. По-голямата част от тях, а именно 12,9 милиона отиват за разноските по официалните задължения на крал Филип. Това включва персонала, поддръжката на двореца в Брюксел и официалната резиденция на кралското семейсво. В тази сума се включват и всякакви сметки, колите на монарсите и разноските по пътуванията им.

Заедно с това, крал Филип и неговите роднини получават и годишни заплати. Бившият крал, бащата на Филип - Алберт II пък получава годишна пенсия от 1 милион долара.

Дания

12,2 милиона долара получава кралското семейство на Дания, ръководено от кралица Маргрете II. Пълноправните монарси са десет, но те се опитват да са възможно най-нормални. Парите, които получават, отиват главно за поддръжка на резиденциите и покриването на сметки.

Децата в кралското семейсво обаче посещават нормално училище, а монарсите често могат да бъдат забелязани на местния пазар или каращи колело из кварталите.

Люксембург

Само четирима са пълноправните членове на кралското семейство на Люксембург. Те получават 11,8 милиона долара от държавата за покриване на административни такси. Само Великият херцог получава издръжка от 321 хил. долара. Той има четири деца, но всички те имат други професии.

Швеция

Седем възрастни и две деца са пълноправни членове на кралското семейство в Швеция. Някои от по-младите монарси съсвем наскоро изгубиха титлите си, но това бе прието добре от родителите им, които бяха категорични, че децата им ще имат повече свобода.

Монархията получава 71 милиона шведски крони или 7,5 милиона долара, за да се покрият разноските по официалните задължения на краля, включително заплати за служителите и осигурен превоз.

Испания

Испанското кралско семейство е малко - то включва крал Фелипе, съпругата му и техните две дъщери. Родителите на краля - крал Хуан Карлос и кралица София, също са считани за пълноправни монарси, но те се отказаха от задълженията си през 2014 година след като абдикираха в полза на сина си.

Според официалния сайт на монархията, семейството получава 7,9 милиона евро от бюджета на Испания.

Княжество Лихтенщайн

Дом Лихтенщайн е една от най-старите аристократични фамилии на Европа. Кралското семейство макар и да не получава финансиране от държавата, е едно от най-богатите в Европа. Те са собственици на много имоти и имат своя собствена банка.

Въпреки че семейството е голямо, само четирима от членовете му са пълноправни монарси. И за разлика от останалите монархии, князът има важна роля в политиката. Разбира се, той може да бъде подложен на вот на недоверие, ако не върши добре работата си.

 

 


 

 

 


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Слон преди 1 година
Дър/тият испански монарх е притиснат в ъгъла. Първо го " пенсионираха" защото разкриха мафиотски сделки а сега англичаните го разследват за вземане на незаконни комисионни от Саудитска Арабия. Искаха и Испанците да го разследват обаче социалистическа партия гласува не. Днес синът му също се видя притиснат и за да не му изгори престола реши да се откаже от наследството на престъпният си татко. Дори анулира "пенсията" на дър/тия.
29
3
 
7
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ТИЯ МОНАРСИ КАКТО И НАШИЯТ САМО КОНСУМИРАТ И ХОДЯТ ДО ТОАЛЕТНАТА.НИКАКВА ПОЛЗА ОТ ТИЯ ТЪРТЕИ.
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да понасям тези хора и монархията като цяло, но благодаря за новината на друга тема от иначе единствената.
27
5
 
10
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Кралски фамилии...!?!?! Някакви папуняци обхванати от плесен.....
26
3
 
7
 
! Отговори
МОнако? преди 1 година
Хората в Монако на плащат данъци тъппи журрналя!
25
3
 
19
 
! Отговори
WTF преди 1 година
Значи за една шепа хора отиват в Европа няколкостотин милиона евро. ***, пък и им се радват баламите, че ги доят.
24
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Тази статия очевидно е превеждана с гугъл транслейт.
23
0
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
А болниците разполагащи с технологията за пречистване на кръвната плазма защо са заети за месеци напред?
22
0
 
11
 
! Отговори
човек преди 1 година
Абе аз да попитам, тая баба, нали е в рисковата група, не са ли я тествали за коронавирус и нея?
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19По идеята на монархията това си е тяхна собственост така че си го поддържат.
20
4
 
18
 
! Отговори
българин преди 1 година
Аз като българин,който Не е живял при монархия.И не признавам Мадритското старче и крадец Симеон.Не придавам никакво значение на монархията! Баба ми която почина на 80 г преди 25 г.Слушах с интерес и казваше.Че са били нормални нещата тогава.Но това си е било Нейно мнение разбира се. Та днес "монархията" е отживелица във времето за много Европейци! Личното ми мнение е.Че днес не се връзва формата на управление на монархия! Тия Англичани още са далечко от реалното време в което живеем уви!!!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корона корона не лови!
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко струват нашите хрантутници ?
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТе част от парите се дават от държавата ,за да се поддържат средновековните постройки, поне в Германия е така,нещо като за реставрация и поддръжка.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много народна пара е това... СЪКРАЩАВАЙ!
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Испания Хуан Карлос абдикира не по желание а защото е престъпник (нали са рода с нашият комарджия Сакскобурга) и го хванаха в далавери. Иначе този е безсрамник нямаше сам да пусне кокала. Меган и Хари са млади, способни и интелигентни хора. Дано лека полека в тези семейства има повече като тях.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ню Йорк(в САЩ) е създаден от холанците град и пристанище и града се е наричал Ню Амстердам.Англичаните открадват със сила тази холандска колония,както и испански колконии там, англичаните хващат и измъчват холандските моряци и така научават пътищата към новооткритите земи.
13
6
 
7
 
! Отговори
Паразити преди 1 година
Вирусът няма да подмине КРАЛските особи и ще ги възнагради заслужено с неговата КОРОНА!
12
4
 
11
 
! Отговори
Анти-Сорос преди 1 година
Малко или много, тези семейства са изградили тези страни. Сега от политокорелтни глупост стан а модерни, да мразим всичко, дет не са баш равно, но ако не е била Британската Империя, в Индия още ток нямаше да имат. Та те още им ползват релсите======Не те ли е срам бе, колониалните нации експлоатират местното население и ги превръщат в роби, изсмукват и природните им богатства. Британската империя убива милиони индийци с гладомор 5-6 пъти в историята, като при само единия умират 10млн души!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разговор на улицата:- Абе, си-га-не! Що са те кръстили Артур!- Ми... штот съм крал!