Детокс: 5 мита, на които не трябва да вярвате?

За какво да внимавате, когато целите по-добро здраве и фигура
19 сеп 2023 22:17, Дарена Найденова
6
Детокс: 5 мита, на които не трябва да вярвате?
Снимка: iStock

Терминът "детокс" буквално означава детоксикация или изхвърляне на токсини, което в сферата на здравето и уелнеса често се насърчава чрез множество средства от прочистване със зелен сок и само консумация на определени продукти до премахване на определени съставки от вашата диета за определен период от време. Мисълта, че телата ни са пълни с токсини, най-малкото не е толкова успокояваща. Тъй като идеята, че нещо е токсично, като токсична връзка или токсичен химикал, изглежда никога не означава нещо, което някой би избрал да има в живота си, камо ли в тялото си. Оттук идва и привлекателността на методите за детоксикация.

Университът на Тексас обяснява, че има два основни вида токсини, открити в човешкото тяло, които се наричат екзотоксини и ендотоксини. Тъй като представката "екзо" указва външно образувание, екзотоксините обхващат всякакъв вид токсини, които достигат до тялото от външни източници като замърсяване, свободни радикал и пестициди върху храната, във въздуха и други компоненти на околната среда. От своя страна, представката "ендо" означава, че токсините идват отвътре и ендотоксините се считат за странични продукти на човешкото тяло.

Чрез методи като консумация само на течности като супи, смути, зелен сок, вода с лимон и бульон, има много предимства, които се предполагат от уелнес индустрията, за да ви помогнат да детоксикирате тялото си от ендотоксини и екзотоксини, въпреки че тези методи определено не са застраховани от митове.

Детоксикацията чрез активни методи е необходима

Освен ако тялото ви не е страдало от сериозно заболяване или медицинско състояние и вашият лекар специално не ви е инструктирал да предприемете определено средство за детоксикация, най-простият отговор на насърчаването на детоксикиращите прочиствания като помагащи за освобождаването на тялото ви от токсините е, че детоксикирането на тялото не е необходимо.

Това е така, защото повечето хора не са изправени пред медицински състояния, които биха изисквали такива екстремни диетични промени, и човешкото тяло може в достатъчна степен да се освободи от токсините, както ендотоксини, така и екзотоксини, без никаква допълнителна помощ. Всъщност черният дроб, бъбреците и червата вършат феноменална работа, като пазят токсините от тялото и освобождават вредните нашественици, включително патогени, бактерии, вируси, замърсители и други чужди заплахи, които могат да навлязат в тялото ви сами.

Въпреки че всяка вечер си лягаме и отделяме време за почивка и презареждане, телата ни продължават да работят и ни поддържат възможно най-здрави. Това означава, че, ако се чудите дали това скъпо прочистване със сок, което правите, всъщност е здравословно, отговорът е, че тялото ви вече прави всичко само, без никаква допълнителна помощ. Като се има предвид, че много от предвариелно приготвените детокс соковете на пазара се продават на висока цена, използвайте парите си по-добре, като инвестирате в качествени храни, абонаменти за финтес и масажи, за да се отпуснете и да премахнете стреса - всичко това ще е много по-добро решение за вашия портфейл и здраве.

Цялата статия можете да прочетете  в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: детокс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато Бягаме Боси по тревата и (((СЛЪНЦЕТО)))) свети, то освен, че неутрализираме Свободните радикали, но и в произведената пот по кожата ни Слънчевите Лъчи произвеждат Жизненоважния витамин Д. След бягане, не отивайте да се къпите, а оставете витамин Д да влезе в кожата ви. Никаква файда няма ако си на плажа и след изпичане на слънце отидеш веднага да си изкъпеш ПОТТА. Спете с тая ПОТ заедно с витамин Д да влезе в кожата ви и сутрината се изкъпете! Не вземайте хапове витамин Д!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В стомаха ни Солната Киселина трябва да е висока за да произведе Свободен радикал - това е молекула в която на краен атом му липсва електрон. Ако Свободен Радикал влезе в кръвта ни той взема Електрон от някоя наша Жива клетка и я Умъртвява. За да не става това "ХОДЕТЕ БОСИ" Акумулатора - Тялото Ви се напълва с електрони и Свободните Радикали, като влезнат в Червата Ви веднага се НЕУТРАЛИЗИРАТ и сте здрави! Неутрализираните Свободни Радикали са Здрава храна за нашите клетки!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Потенето е преди всичко терморегулиращ процес. А детокса е поредната глупУст на алчните двукраки. Напълно ненужно изпитание за организма, чието функциониране впрочем е съвсем непознато за науката. В природата детокс няма.
1
2
 
9
 
! Отговори
така е преди 7 месеца
Стига да не пречим на телата си, те са съвършена машина, която преодолява почти всичко.