Академията е опорочена, не музикална

Рут се самоубива ритуално
Обновена: 24 окт 2013 14:16 | 23 окт 2013 11:34, Александър Попов
90
Академията е опорочена, не музикална
Снимка: Булфото

Не е лесно да се отразява формат като "Музикална академия". Преди старта продуцентите обещаха, че музиката ще бъде водеща, камерите ще следят участниците как репетират, как се готвят за концерти, за какви хореографии ще харчат своите пари. Концепцията да има музикален сблъсък между поколенията изглеждаше интригуваща. Всичко обаче отиде по дяволите. Зрителите отново стават свидетели на едно махленско шоу, в което всеки си "го мери" и ни занимава със собствения си егоцентризъм.

Хубавото е, че имаме възможност да сравняваме световните формати с българските, за да не бъдем после обвинявани, че сме черногледи, не обичаме родното и подобни клишета. Навсякъде има спорове, навлизане повече в личния живот на участниците, но присъства уважението. Уважение, което певци и жури от няколко поколения показаха, че го нямат.

Снощи зрителите станаха свидетели на поредните грозни сблъсъци. Само за статистиката - състезанието напусна Криско. Или по-скоро - отърва се. Защото по време на елиминации музикалната надпревара се превърна в междуличностна. За пореден път станахме свидетели на грозен сблъсък между Рут Колева и Здравко.

И двамата не разбраха, че никой не печели от тяхното надвикване кой е жури, кой е прав, кой има право да оценява и кой пред колко души пее.

Здравко не е звезда, няма и да бъде. Не защото не е постигнал достатъчно, а заради манталитета. Ако беше звезда, щеше да бъде в помощ на по-младите си колеги дори от позицията на жури, можеше да демонстрира поносимост към новото поколение и да бъде част от основата на моста в българската музика. Вместо това той се превърна в някакъв Дон Кихот, който громи всички, които не са на неговото мнение. Създаде си закономерно образа на галеник на соца, без да съзнава, че вече няма Музикална дирекция и привилегиите. Има музикален пазар, който се определя от публиката. Ако си добър, си в играта. С надменност изградена от минали епохи можеш само да станеш смешен.

Кичка също се изложи вчера с една реплика - "Кое е това момиче Рут Колева, че не я познавам?". Ами Кичке, не си длъжна да познаваш всички, но трябва да си наясно, че и ти не говориш почти нищо на цяло едно поколение. Но можеше да покажеш уважение и със сигурност щеше да има доста млади хора, които да се поинтересуват от творчеството ти. 

Към ритуално музикално и имиджово самоубийство върви и Рут Колева, която уж трябваше да бъде ментор в шоуто, но в крайна сметка се превърна в главен герой. Главен герой на измислена и махленска сапунка. И тя като Здравко е тръгнала с рогата напред и мисли, че може да гази. Но е хубаво да осъзнае от пиедестала на какво?

Нито е направила кой знае колко в кариерата досега у нас, нито е постигнала успехите на тези, които критикува. Голяма част от зрителите я опознаха повече покрай "Къртицата", а там не пееше. Стана популярна с измислен или не аборт, нелицеприятни нападки с бившето си гадже и т.н.

Завръщането на Петя Буюклиева на елиминациите като гост пък само показа, че е най-добре да осребрява песента "Жена на всички времена" и да не ни занимава с особата си. То не бе оплакване, то не бе чудо. А и защо си мисли, че ще спечели симпатии, като занимава публиката кой повръщал в репетиционната?

С неизпълненото обещание от Иван и Андрей "Музикална академия" доказа, че музиката е по-скоро фон. И се представя на зрителя поредният сеир. Може би е неподходяща формулата за поколенията, но не като замисъл, а заради участниците.

По начина, по който си проси уважение, журито олекна. Ако си тежеше на място, щеше да бъде изслушвано и уважавано. Престрелките между него, ментори и певци принизиха Академията до един музикален Big Brother, а уж целта не била такава. Когато трябва да чуем компетентно мнение за нечие изпълнение, ставаме свидетели кой кого би допуснал до леглото си, кой е по-велик, кой е гей и кой не, кой има право да говори. Наслушахме се на стари и млади, но не разбрахме кой може да пее и кой не и защо от устата на някой специалист. На преден план излязоха лицемерието, пошлостта и нарцисизмът. Нивото на шоуто стана твърде ниско и със сигурност обижда зрителите, които искат да слушат българска музика и световни хитове, поднесена от български изпълнители.

Непрекъснато ни натякват, че нещо, като не ти хареса - сменяш канала. Много ми се иска и аз да го направя, а на аутокюто на мониторите на участниците в "Музикална академия" да светне въпросът "Вие хора на културата и изкуството ли сте?". Цък...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
1
 
! Отговори
кере преди 10 години
На снимката една *** и един травестит с татуировка?
85
1
 
2
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До ??По-стока са, ако нямат реклами!
84
3
 
5
 
! Отговори
?? преди 10 години
"Непрекъснато ни натякват, че нещо, като не ти хареса - сменяш канала"Другите канали да не би да са по-стока?
83
1
 
2
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Боже, докъде я докарахме!
82
2
 
7
 
! Отговори
аз преди 10 години
не го гледам това предаване,ама верно коя е тая Рут Колева?
81
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Ники Николов.Смешен, комплексиран човек, който имаше нечовешкия късмет да стартира "кариерата" като главен редактор на Биг Брадър и осребрява този късмет вече n на брой години. Да имаш таланта да превърнеш всеки световен телевизионен формат в обикновен махленски панаир все пак си е талант. Защо авторът на материала не споменава обаче лицето Н.Н. за нас шъ остани загадка ;) Или не.
80
1
 
4
 
! Отговори
l преди 10 години
то бива, бива простотия ама това тъпо просто предаване бие всички рекорди по пошлост съвет:идете и се гръмнете ,стари млади изкукуригали певци и певачки,а да не забравя и ментори и тъпите продуценти гоооола вада сте
79
1
 
3
 
! Отговори
гого преди 10 години
по коя програма е това предаване
78
2
 
9
 
! Отговори
Един преди 10 години
Кога Иван и Андрей ще излязат официално облечени (не с дънки), поне от малко уважение към аудиторията, която ги следи. От години така си ходят. Писна ми да ги гледам по ТВ- то, все едно са по планини и паланки, аман!
77
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Хубава статия, Сашко, ама малко тенденциозна.да,времената се промениха,Мизикална дирекция я няма,ама тези, които работеха под крилото и някога имаха музикална дарба и талант. Нямаш право да коментираш Кичка защото тя от десетилетия не живее в България,но когато се връща все още пълни залите и да,не подгрява като Рут Колева, само че ако питаш 100 човека, при това млади,нито един няма да симспомни нейна песен.Просто щото няма такава. И изобщо, ме коментирай Кичка, а тъпизма на нацията ни.
76
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Но най-много се изненадах от поведението на Бодурова, никой не може да оспорва гласовите и възможности и умението и да контактува с публиката в залата от естрадата, но лигавото и надменно поведение, което демонстрира в академията, определено ме отврати от нея и категорично аз повече никога няма да бъда неин фен и почитател.
75
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако Рут Колева е младата надежда на съвременната БГ музика / не коментирам нейните изключително слаби гласови възможности , а това не е само мое мнение/,просто трябва да се откажа от любимото си занимание, да слушам хубава БГ музика.А що се отнася до Попова ,с нейното назидателно и брутално-натрапчиво налагане на собственото и мнение, за мен тя като личност и песните , които изпълнява, отдавна са отписани от моето внимние.
74
1
 
11
 
! Отговори
Лингвист преди 10 години
Това наистина е академия защото всеки се пита-а къде ми е таланта?
73
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудна статийка, браво на автора! В едно е прав и то е най-важното...не може да смесваш музиката с т.н. тъпоумен, но модерен формат в днешно време - риалити. Единствено Гласът На България беше на ниво, като изпълнители, жури и въобще като формат. И ако наистина Слави го е продуцирал, шапка му свалям, макар че въобще не ми е симпатичен.
72
3
 
14
 
! Отговори
gtf преди 10 години
сериозно - тая рут и аз не съм я чувал, мариянка има 5-6 песнички и толкова... ако тва е критерия за "звезда" по-добре да бехте викнали мара джучката и да стане пълен цирк :D
71
1
 
14
 
! Отговори
142-ро преди 10 години
Иван и Андрей пак спестиха от тоалетите,просто не разбирам защо са толкова стиснати за сценичната част, а това все пак е част от удоволствието да се гледа шоуто, много лошо пеят всичките,например в х фактор са като зверове-един фалшив тон няма, а тука на моменти имам чувството,че им е все едно
70
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рут Колева ги дразни, защото в нея те виждат това, което са искали да бъдат като талант на младини, но не са станали. Рут подгрява публиката на групи, които те (нейните критици) ще видят някога само от страната на зрителя. И не на последно място - Рут има много уникален глас, който в комбинация с талант за пеене и актьорско майсторство (над това трябва да поработи още) и ще стане една голяма звезда.
69
2
 
16
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
Никой не плюе по Кичка, дори и Фънки! То, когато го има, таланта е очевиден! За жалост, обаче не е само Кичка в тази музикална академия, или поне изпълнители от нейната класа! То, проблема си е най-вече във водещите, и журито! Само Фънки го раздава, като жури!
68
11
 
33
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Име Рут в България може да носи *** семитски хибрид с неустановен пол, работещ на културния фрон и живеещ богато.
67
0
 
43
 
! Отговори
От селянин преди 10 години
,,Академията'' е една хоремаго-чалгарска простотия