Ереси, дебнене, отрова, секс: Тъмната страна на Ватикана

Всеки е можел да бъде изгорен на клада – от учения до най-обикновената девойка
44
Ереси, дебнене, отрова, секс: Тъмната страна на Ватикана
Снимка: visualhunt.com

На 22 януари 1998 – т.е. преди точно 20 години, тайните архиви на Светата инквизиция за първи път бяха открити за изследователи. Историците получиха възможност да потвърдят или опровергаят поне част от спекулациите, слуховете и съзаклятническите теории, свързани с тях.

Германският историк Хуберт Волф от няколко години насам редовно изследва архивите на Ватикана. Въз основа на събраните данни, той публикува няколко книги, чието съдържание засенчва творенията на Дан Браун.

Реалните факти са много по-вълнуващи в сравнение с художествената измислица, твърди Хуберт Волф. В книгата си "Монахините от Свети Амвросий" историкът предлага, например, интересни сведения за сексуалния живот в манастира и за честите убийства чрез отравяне.

Безжалостна система за преследване на инакомислещи

В Европа инквизицията е окончателно отменена едва през 19 век. Систематичното преследване на инакомислещите е трябвало да гарантира спазването на религиозния канон и да изкорени всякакви отклонения от нормата. Към задълженията на инквизиторите е спадало и това да изкореняват езически обичаи и всякакъв вид магьосничество. Имуществото на онези, които са били обявявани за виновни, преминавало в ръцете на Светата Инквизиция, което още повече разпалвало ловния инстинкт на "божиите кучета".

Всички европейски народи са изпитали на гърба си безмилостната хватка на средновековните "тайна служби". Но най-дълбоки корени Инквизицията пуска в Испания, Португалия и Италия. За трибуналите на Инквизицията е бил достатъчен дори един непотвърден слух, за да осъдят обвиняемия за ерес. Всеки е можел да бъде изгорен на клада - от учения до най-обикновената девойка, обявена за вещица.

Инквизиторите са следели не само за чистотата на вярата, но и за настроенията сред хората, както и за спазването на утвърдените морални норми. Това им е позволявало да цензурират почти всички печатни издания в целия западен християнски свят. Римската инквизиция играе важна роля и при съставянето на списъци със забранените книги. Принципите на цензурата, налагана от Рим, са били осъзнавани като прекалено строги още по онова време.

В списъка на "неблагонадеждните" автори по-късно попадат и такива имена като Хайнрих Хайне, Емил Зола, Оноре дьо Балзак, Рене Декарт, Волтер и Имануел Кант.

Ватиканът разчита на "достоверна реконструкция"

Тържественото разсекретяване на архивите преди 20 години става точно на същото място, от което Ватиканът и днес следи за чистотата на католическото учение и на морала. Тогавашният папа Йоан Павел Втори призова изследователите да изучават архивните материали без страх и предубеждения. Тогава беше обявено, че Ватиканът не очаква морални присъди, а разчита да получи "достоверна реконструкция на минали събития, обичаи и нрави в съответния исторически контекст".

Досега Ватиканът е разсекретил архивни материали за периода до 1939 година. Не е известно кога ще бъде отворен за историците архивът от времето на папа Пий XII, подозиран за активна подкрепа за нацисткия режим в Германия. Хуберт Волф е убеден, че с времето ще бъде разсекретен целият архив на Ватикана.

"Сегашният папа е ангажиран с по-важни църковни дела. Той е зает с реформи", пояснява историкът.

Автор: Елеонора Володина
Източник: "Дойче веле"


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
кл преди 3 години
4е то п0-зле ок сталинизма ,комунизма,ленинизма....
33
0
 
2
 
! Отговори
Пишпунта преди 3 години
На времето преди години,бяха пуснали една книга ,,Свещеният Вертеп'',с цел окапазяване на запада и католишката религия,с цел пропаганда.Та там е написано почти всичко,за Ватикана и повечето Папи.Най фрапиращите събития там са описани с майсторска художественост.Мъжки ласки,педофилия,кръвосмешения в семейството,политически убийства,и дори съществуването на Папа от женски пол,който е убит от разярената тълпа.Понеже точно в този момент,бременният Папа е започнал да ражда.И народа е реагирал дивашки
32
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 3 години
До Анонимен - Няма място да разгъна темата, и сега няма - затова само напомням, че дявола е дал на евреите Парите и Царете на света, както сега правителствата, за да го владеят. Когато се появява Християнството, те се нахвърлят върху него като проява на Бога. Не само избиването на Богомилите, а и Католическата църква - само какъв мексикански хибрид са назначили сега да папа, - а и Протестантството е тяхно дело - деградация на християнството - Бог помага на праведните да богатеят! - Абсурд!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До муспи
Ти нищо не си разбрал,Царя не е горял Богомилите,а ги е опрощавал или ги е съдил и изгонил от държавата,защото са клатели властта му.
И не всичко каквото са писали за богомилите е изчезнало,има два средновековни преписа от Бориловия синодик,може да си ги потърсиш!
Говориш наизуст,без да знаеш.
30
2
 
0
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Ето защо робството си е желано от народа и няма да му се отказва. Коментарии всякаккви - църквата била виновна, но не и Православната, богомилите ги горял царя и богатите защото биле против богатството, - но царя и мафията му се интересуват преди всичко от въоръжени и богати мераклии за преврат а не от голгаци с безопасни амбиции. А и от толкоз много ереси защо точно на богомилите всичко каквотго са писали е изчезнало?! Отричат Стария завет, Йехова е дявол, - избиват ги евреите с царските ръце
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

Еееей,не ми казвай НЕ,защото шефа е бил българския Цар,а църквата - подчинени на Царя,ако Царя им каже да п р ъ д н а т, ще п р ъд н ат,толкова ли не схващаш?
То и за това се нарича "Борилов синодик",а не "църковен синодик' в който са съдили и анатемосвали разбойници,врачки,еретици,но не е имало инквизиция.Цар Борил си ги е нарочил за анатемосване щото са му клатели властта,а не църквата.
28
0
 
5
 
! Отговори
Пак ти казвам преди 3 години
До Анонимен
Ти не можеш да осъзнаеш разликата в устройството на управление и цезаропапизма.При православните,църквата е нямала такава власт,да се меси в политически дела на държавата и не е имала,шефа,БОС-а е бил царя,аристокрацията и болярите,а църквата е била подчинена на тях.
И православната църква не се е занимавала с преследвания,това не е било нейна работа,а се е занимавала с книжовна дейност,училища и стопанства.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
Лично Борил е ръководел съда срещу богомилите и техните водачи,тези които са се разкаяли ги е опрощавал,а непреклонните е наказвал или изгонил извън страната,но православната сърква не е убивала никого.
Борил се е страхувал,защото заради узурпацията на българския престол,дори българските боляри са започнали да се отцепват и се организират за битка срещу него.
26
0
 
5
 
! Отговори
Пак ти казвам преди 3 години
До Анонимен
В грешка си,православната църква НИКОГА не е избивала никого.Борил узурпира престола,той е племенник на Калоян,но престола се е полагал на синовете на Калоян - Асен,Иван и Александър.И като узурпатор,не е приет от народа и много аристократи,затова Борил започва преследвания срещу всички,които са подкрепяли законните наследници и са застрашавали властта му,включително и срещу богомилите.Лично той е ръководел съда срещу богомилите и техните водачи,разкаялите се е опрощавал,а непреклон
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са час 2 и част 4 от коментарите на Футуролога?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14

Прочети в историята за времето на Борил, който става български цар след Калоян.
23
5
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Религията е опиум за човека.Аз НЕ вярвам на измислени неща и нарисувани икони.Като имам проблем със здравето хващам пътя към лечебното заведение.Който иска да се лекува при попа и ходжата.
22
5
 
5
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 3 години
Инквизицията все още съществува и тя е Комунизма. Тя е наследник на инквизицията и дори е още действаща в Северна Корея
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Религията, каквато и да е е зло.

А злото живее в храмовете.
20
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 3 години
Володина, дали или да. Какво друго да кажем. Поне е ясно защо статиите са написани толкова неграмотно.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойче веле няма ли да напише нещо и за тъмната страна на Дойчланд и на Менгеле който пришива ръце, уши и органи на живи деца без упойка !
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв Зола е забранявала Инквизицията? Зола е живял през втората половина на 19ти век и е умрял през 20ти век. Инквизицията вече отдавна е била история.
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен тази статия се пусна,защото и католиците подкрепиха православните и мюфтийството против конвенцията.
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ереси, дебнене, отрова, секс: Тъмната страна на Ватикана
===
Жълти новини, тъпотия, наивитет, некачествен материал от *** без основно образование, долнопробна медия с персонал предимно от Монтана (селяци, миришещи). Инвентаризация приключена.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Власт и пари, и заиграване с народите за повече власт и повече пари. Останалото е малкия грях.
Каза го Иван в откровението си, откриха го и други, когато им дойде познанието.
Ще го видят много, когато му дойде времето. А то е скоро.