Лаймска болест, летни вируси... Как да се предпазим?

Д-р Атанас Мангъров със съвети в студиото на Bulgaria ON AIR
Обновена: 20 юли 2018 08:26 | 20 юли 2018 08:20, Златко Желев
3

"Тази година по нищо не е по-различна от другите, но все пак лаймската болест съществува у нас и има риск след ухапване от кърлежи", каза началникът на инфекциозно отделение към Първа МБАЛ София д-р Атанас Мангъров в студиото на Bulgaria ON AIR.

Медикът обясни, че диагнозата се поставя лабораторно и, че е характерно за лаймската болест безсимптомното протичане, но в малка част от случаите може да се получи кръгов обрив или много рядко - грипоподобни симптоми.

"Ако човек е ухапан от кърлеж, след месец трябва да се изследва. Лечението е продължително с висока доза антибиотик", коментира още специалистът.

Д-р Мангъров изтъкна, че морбили има постоянен характер заради масовия отказ от имунизации, но успокои, че страните около нас продължават да имат случаи, докато България остава като "остров на спокойствието" заради взетите мерки.

"Летните зарази се причиняват от вируси, които живеят в лигавицата на червата и се разпространяват чрез фекално замърсяване. На морето, при събирането на много хора се създават условия за разпространението на заболяването. При салмонелата, за да се зарази човек трябва да изяде няколко милиона микроби, чрез животинско фекално замърсяване", каза д-р Атанас Мангъров.

Специалистът изреди и най-честите симптоми: Висока температура, повръщане, диария.

"Трябва да внимаваме и когато си купуваме храна от външни обекти и да обръщаме внимание на човека, който я продава - да си мие ръцете, да избягваме храненето на места със съмнителна хигиена", посъветва още д-р Мангъров.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
futurehealth преди 1 година
Светът е голям и опасности ни дебнат отвсякъде!
1
1
 
4
 
! Отговори
ники преди 2 години
Скоро по нашите курорти - евтино месо от чумави животни специално на промоция.