Руски хакери проникнали в US електропреносни мрежи

Работели за група "Енергийна мечка", спонсорирана от Москва
24 юли 2018 11:50, Анисия Иванова
26
Руски хакери проникнали в US електропреносни мрежи
Снимка: архив Reuters

Руски хакери са получили достъп до електропреносни комунални услуги в САЩ миналата година, което би могло да им позволи да предизвикат спирания на тока. Това казват представители на федералното правителство на САЩ, според които хакерската кампания вероятно продължава и сега, предаде Ройтерс, като се позовава на в. "Уолстрийт джърнъл".

Хакерите, работещи за спонсорирана от руската държава група, наречена "Енергийна мечка" или още "Водно конче", твърдят, че хакерската им атака е причинила "стотици жертви" през 2017 г., тоест, че има засегнати стотици компании.

Хакерите използвали конвенционални средства, като заразяване с вирус на често посещавани от дадена компания сайтове или като фишинг атаките, които карат потенциалните жертви да дават паролите си.

После хакерите получавали достъп до корпоративните компютърни мрежи на доставчиците. Това пък им позволявало да откраднат поверителни данни и да получат достъп и до енергийните мрежи.

След това хакерите са крали информация за конфигурацията на мрежите, за използваното оборудване и за принципите на неговата работа, допълва ТАСС, като се позовава също на "Уолстрийт джърнъл".

Предполага се, че хакерите може и да са автоматизирали атаките, така че те да се извършват без участието на хора. Сега специалисти проверяват дали хакерите са успели да внесат изменения в настройките на оборудването, което би могло да причини значителни щети.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Групата е забелязана за пръв път 2010 година, като тогава проникват в редица американски компании както и в Европа !
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната постановка !Същата тази група (руски) хакери, 2014 година проникват в Руски държавни компании !Това сподели Касперски !А че са руско говорящи да првилно !Но те могат да са както от Украйна, Литва,Латвия,Естония все държави с голям брой руско говорещи!
22
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Шмугнали им на янките един Ред Медведь...
21
7
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КЪМ 17 : АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕЙСКИ ПЛЪХОВЕ МОГАТ ДА РАЗНАСЯТ САМО ДОБРО ПО СВЕТА - /ОБРАТНО НА РУСКИТЕ / !!!!!!!!!!!!
20
1
 
6
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
проникване на руски хакери-това е много сериозно основание за вдигане на цената на тока!
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 17Придурок, русские создали вам промишленост след ВСВ, которую вы просрали за двадцать лет
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Как разбраха че са руснаци?"====================По пръстовите отпечатъци.
17
15
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Руските плъхове могат да разнасят само зло по света , нищо друго !
16
1
 
15
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Как разбраха че са руснаци? Дали не са китайци, индийци, германци, или пък цру които сега пускат пак фалшиви новини за Русия? Апък сащ пускат пак радио свободноокупирана еврооа за да правят революции. Вън базите от тука
15
3
 
16
 
! Отговори
ами сега!? преди 5 години
Със сигурност тези хакери са вкарали в електропреносната мрежа на САЩ заразен с Новичок руски ток!И най-вероятно този ток е бил предназначен за Хилари Клинтън и демократическата партия!А за Джон Маккейн е предвидена отделна партида недемократичен ток-от Виетнам!
14
3
 
17
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Слава на Русия!!!Велика!!!
13
2
 
19
 
! Отговори
lelka преди 5 години
Не разбрах каква е идеята на статията. Хакери има навсякъде. Тия хакери като са атакували до какво са довели. Дали парите са отишли в Русия, или хората почнали да плащат изкуствено повишени или понижени сметки. Да не би да стане че електропресносните мрежи са вдигнали цените и видиш ли за това са виновни пак руснаците.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предполагам че на руски са оставили съобщение и номерата на личните карти
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Вие като един истински умен индивид първо пишете на шльокавица после не сте уточнили към кого се обръщате, после не е ясно въобще за какво говорите и накрая обиждате хората. Просто сте гений.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
VIJDAM 4E NE SI MNOGO UMEN PRO4ETI PO VNIMATELNO.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най ме фчепетли, че "руските хакери", които са спонсорирани от руската държава явно публично според писанията се биле хвалели на всеослушание вероятно по официални руски медии че са напаривили това или онова и са причинили щети. Просто ме изумява глупостта на някои пропагандатори. Твърде елементарно Уотсън. Примитивно. Очаквам на Червения площад (който всъщност се казва Красивия площад на руски) да се провеждат паради на руските хакери в пълно бойно снаряжение...
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не са руските хакери се започва с руските агенти ако ли не продължаваме с бойни газове!Другия месец предлагам да завъртим лъжата че Путин е най-богатия човек на планетата и е мафиот !А намесата на америка в войната срещу Русия в Украйна ?А преврата, който съвсем открито разни сенатори раздаваха бъргери и подкрепяха насилието ?
7
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това мога това правят. И от криминално действие оцеляват. Жалки хора, фалшиви. Лошото идва като им се премахне "работодетеля"
6
11
 
0
 
! Отговори
са преди 5 години
Само Джак Бауър ги оправяше такива!А щом може за избори,може и за централи!
5
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нееее, не само пияници и наркомани.Има и бандити! Даже предимно бандити.