Тайбе Юсеин на върха, стана световна шампионка по борба

Това е първа световна титла за борбата ни от 5 години
26 окт 2018 07:20, Александър Попов
50
Тайбе Юсеин на върха, стана световна шампионка по борба
Снимка: Reuters

Тайбе Юсеин стана световна шампионка по борба в категория до 62 килограма на шампионата в Будапеща. я спечели титлата след победа над японката Юкако Кавай с 6:2.

Успехът е още по-ценен, тъй като идва над представител на тоталния хегемон в женската борба. Японките са доминатор в спорта от дълги години насам.

27-годишната Юсеин прибавя нов връх в кариерата си след двете сребра от световни първенства през 2012 и 2013 година и европейска титла от тази година. Това е първа титла за родната борба в последните пет години. Последно на световния връх стъпи Иво Ангелов през 2013 година, като тогава шампионатът също бе в унгарската столица.

Биляна Дудова пък спечели сребърен медал в категория до 57 килограма на шампионата по борба в Будапеща.

Нашето момиче не загуби от китайката Ниннин Ронг, след като двете рагистрираха по три точки във финала, но заради предупреждение от страна на съдиите към Биби съперничката бе обявена за победител.

Натурализираният арменец Айк Мнацканян стигна до полуфиналите, след като спечели първите си три схватки на турнира в класически стил.

В категория до 72 кг той направи дебюта си с националното трико на България по най-добрия начин, след като преодоля последователно мароканеца Азиз Буалем с 9:0, Александър Максимович (Сърбия) с 5:3 и Хуцзюн Чжан (Китай) с 8:3. На полуфиналите обаче Мнацканян бе спрян от световния и европейски шампион Балинт Корпаши и ще се бори за бронзов медал във втория ден на турнира в класически стил от световното първенство.

Междувременно Николай Вичев (63) пък запази шансове за репешажите, а Недялко Петров (55) и Даниел Александров (82) приключиха рано участието си.

Още новини от света на спорта четете в Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: борбаТайбе Юсеин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
3-500Z преди 5 години
До Анонимен 12Тя и Стефка Костадинова е "туркиня" ама ти не знаеш:)))
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Истински български мъж! Турче е момчето, но се състезава за България. Има национално самосъзнание. Лъчезарно, усмихнато и младо момче. Само напред и много успехи!
26
2
 
7
 
! Отговори
Бореца преди 5 години
До Анонимен-Това е момиче брат!
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, мило дете! Това момче прослави българската борба! Само напред и нагоре! Добър, истински борец! Дано жена му роди ново поколение топ борци!
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
браво на момчето.
23
6
 
10
 
! Отговори
Иван преди 5 години
До Анонимен 13Не знаех, че кик-боксьорите и плувците били толкова умни.... извиняваме се ние "простите" борци. Само да вметна, че и аз работя като програмист и като човек, който е тринирал свободна борба, бих споделил, че е доста труден спорт ( не казвам, че има лесен спорт). Борбата е спорт, в който трябва изключителна координация и концентрация и много бързо мислене в дадената ситуация.Браво на момичето, а българите да продължават да седят по кафета и баровете...
22
13
 
2
 
! Отговори
Марчо от Банишора преди 5 години
Българи в спорта в България? Това беше някога, когато България беше българска държава.С евроатлантическите ценности /?/, /впрочем освен Цвъко друг никой не разбира този израз/ съсипахме всичко. Бразилци станаха най-добрите ни футболисти, турци, *** и арменци, албанци, сърби, македонци, румънци, та даже и мадагаскарци са най-високо оценените ни спортисти. Там където останаха само българи спортът стана любителски.
21
3
 
18
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До СтранноЗнаеш ли защо жените са принудени да печелят медали от спорт ?! Защото мъжете като тебе и като мене не са в състояние да го направят ! Някои жени като тази красавица на снимката просто компенсират недостига от истински мъже ! Много красиво момиче , късо и прилично подстригано , чисто и бяло лице като на ангел ! Браво на момичето , татлъ амджъклъ ашък олдум сана / сладка п... , влюбих се в тебе / ! Дано още дълги години да славиш България !
20
13
 
11
 
! Отговори
Странно преди 5 години
Господ е създал Жената да е нежна,красива,мила. А сега-всичко обърнахме наопаки,та даже и се радваме и гордеем с това! Какво му е хубавото на потни жени с мустаци,боркини,щангистки,боксьорки и прочие? Спечелили медал? Е,и? Прославили България? Айде бе! Предпочитам жените в България да прославят страната си с ум,възпитание,поведение,култура! Предпочитам български умни жени и добри майки,които да възпитават правилно децата си! Не харесвам "кифли",чалгарки, потни мускулести мустакати "спортистки"
19
3
 
18
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Някой знае ли колко от българските спортисти всъщност не са българи ?! Тези с турските имена си личат ,но има много които са роми с български имена като Серафим Тодоров , Балъков и много други ! Като пиша този коментар не подценявам българите ,а просто пиша за статистиката ,че една много голяма част от българските спортисти всъщност не са българи ! не искам непременно да ги уважавате , а просто да знаете , че не са българи ! А това дали ще ги уважавате зависи от личната ви интелигентност !
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, момичето е световен шампион, а вие, остроумници, кои сте?Редакторите на този сайт, ако имат малко акъл ще закрият секцията с коментари. Отврат!
17
10
 
19
 
! Отговори
гост6 преди 5 години
Ще УМРЕТЕ ОТ ЗЛОБА И ЗАВИСТ,че не християнка.Видя се ,че може да е мусюлманка и пак да бие! Задавате се от омраза,но това не променя фактите!
16
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на това момче! България винаги е имала силни борци! На времето си спомням Назарян- добър беше, но това момче изглежда по-надъхано от него. Голямо браво!
15
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво за момичето , но трябва да се казват и добри неща и за хората помагащи здраво като финанси за тези успехи. На първо място такива думи заслужава спортният меценат 1 в България Гриша Ганчев даващ лични средства за това чужди борци да придобиват БГ паспорти. На времето Армен Назярян спечели златен медал от Олимпиада в борбата пак благодарение на Гришата. Скоро друг египтянин лично пред камери благодари пак на Гришата. Така че освен за футбол Гришата дава и за други спортове.
14
4
 
29
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Браво на тази " българка " , развява българското знаме на големите световни форуми ! Сигурен съм ,че няма да избяга в Турция както направи покойният Наим Сюлейманов / Наум Шаламанов / ! Наим имаше мотиви ,името му насила беше сменено с българско ! Таибе Юсеин няма тези проблеми и със сигурност ще остане лоялна на България за което много се радвам ! Нека всички български граждани / българи ,турци ,роми и др. / ръка за ръка да градят бъдещето и просперитета на България !
13
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дебeлa мъжкарана с никакви женски черти..Виждал ли си я? Че не е дебела не е, но ако те хване на кикбокс ще те попилее :)
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но за този спорт акъл не се иска..Прав си. Най-много акъл се иска на конкурсите за мис.
11
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми е ясно това на снимката мъж ли е, жена ли е. Не е спорт, с който една жена би се гордяла. Неслучайно сме на *** "жена" му обича да участва там. Дебeлa мъжкарана с никакви женски черти. Не е тенис да кажеш, не е лека атлетика, а борба... Имаме традиции в борбата, това е вярно. Но за този спорт акъл не се иска. Дори не бих го нарекъл спорт това. Казвам го като скиор, алпинист, кик-боксьор и плувец, който работи като програмист и плаща огромни данъци за "жената" от снимката.
10
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И пак турците отсрамват "великите" българи в спорта. Както винаги ..
9
4
 
20
 
! Отговори
ZZ преди 5 години
Едно голямо браво за този голям успех! Тя е от едно село от северната част на България, в което село по принцип по стари традиции явно, имената на някои от хората са малко особенни.